Επαναλαμβάνεται η ιστορία; – The Analyst
Το-χέρι-της-ιστορίας-Εξ.

Επαναλαμβάνεται η ιστορία;

99 total views, 1 views today

Το-χέρι-της-ιστορίας

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Παπανδρέου είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για την είσοδο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην κοινή αγορά – εκτός εάν τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης έδιναν στους Έλληνες αγρότες 2 δις $

.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Παπανδρέου είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για την είσοδο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην κοινή αγορά – εκτός εάν τα υπόλοιπα εννέα μέλη της Ένωσης έδιναν στους Έλληνες αγρότες 2 δις $ σε ειδικές επιδοτήσεις, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να ανταγωνιστούν με τις δύο παραπάνω χώρες.

Σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο, η ΕΟΚ πείσθηκε μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις, να δώσει 1,4 δις $ σε νέες γεωργικές ενισχύσεις στην Ελλάδα – οπότε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ήταν πρόεδρος του συνεδρίου, ανακοίνωσε πως επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή, όσον αφορά την εξέλιξη της Ευρώπης.

Ο νέος πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Κοινής Αγοράς κ. Ζ. Ντελόρ δήλωσε πως η οικογενειακή διαμάχη έχει τελειώσει, καθώς επίσης πως η οικογένεια πρέπει να διευρυνθεί, έτσι ώστε όλες μαζί οι χώρες να σκεφθούν το κοινό μέλλον. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κυρία Μ. Θάτσερ υποστήριξε πως η είσοδος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην ΕΟΚ θα ενισχύσει τη δημοκρατία και στις δύο χώρες, αφού μόνο εκείνα τα κράτη που έχουν δημοκρατικό πολίτευμα μπορούν να ενταχθούν.  

Η Κοινή Αγορά προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις άλλες μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο, την Τυνησία και το Ισραήλ – λέγοντας τους ότι δεν θα χάσουν τις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές φρούτων και λαχανικών λόγω της ένταξης των δύο νέων γεωργικών χωρών.

Μετά από δύο ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων οι δέκα κυβερνήσεις της κοινής αγοράς συμφώνησαν σε ένα πακέτο ύψους 4,4 δις $ νέων επιδοτήσεων για την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία – όπου η Ελλάδα θα έπαιρνε τα χρήματα σε διάστημα επτά ετών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επέστρεψε στην Αθήνα, για να συμμετέχει στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της δημοκρατίας κ. Χ. Σαρτζετάκη – ενώ ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Πάγκαλος ανέλαβε την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες» (New York Times, 31 Μαρτίου 1985).

.

Άρθρο   

ΠαπανδρέουΜε κριτήριο τα παραπάνω, αρκετοί αναρωτιούνται εάν θα επαναληφθεί η ιστορία σήμερα – με την έννοια πως η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί περισσότερα χρήματα από τους εταίρους της (συμφωνία γέφυρα), χωρίς να θέλει να τηρήσει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Επίσης, εκβιάζοντας με τους κινδύνους της εξόδου της από την Ευρωζώνη – σύμφωνα με τους οποίους το κόστος για τα υπόλοιπα μέλη θα ήταν τεράστιο, ενώ η διάλυση μία πολύ πιθανή μελλοντική εξέλιξη.

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά, η οποία τρέφεται τόσο από την κρίση, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, έχοντας επιτύχει με αθέμιτα μέσα (πάγωμα των μισθών από το 2000) σοβαρότατα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα απέναντι τους, κατηγορεί την Ελλάδα για τη συμπεριφορά της – σκεφτόμενη πολύ σοβαρά την αποπομπή της, με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός παραδείγματος προς αποφυγή.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας σε δις € το οποίο, μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε δραματικά – με την μπλε καμπύλη συνολικά, ενώ με την κόκκινη όσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.

 .

Ευρωζώνη, οικονομία - η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας

 .

Στα πλαίσια αυτά, η Γερμανία θεωρεί πως θα ήταν καλύτερο ένα τρομακτικό τέλος, αντί ένας τρόμος δίχως τέλος – περιγράφοντας την έξοδο της Ελλάδας (Commerzbank) ως εξής:

Η ΕΚΤ σταματάει την παροχή ρευστότητας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει την Ελλάδα (άρθρο) – οπότε η ελληνική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων, καθώς επίσης για να εμποδίσει την κατάρρευση των τραπεζών, δεν έχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα από την εκούσια έξοδο της από την Ευρωζώνη, με την υιοθέτηση μίας νέας δραχμής (η πιθανότητα ενός παράλληλου στο ευρώ νομίσματος, δεν αναφέρεται).

Για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, οι τράπεζες κλείνουν υποχρεωτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, υιοθετούνται έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων και η κεντρική τράπεζα τυπώνει τις νέες δραχμές – έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες και το δημόσιο (πληρωμή οφειλών).

Όλες οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό μετατρέπονται σε δραχμές, οι οποίες υποτιμούνται ραγδαία – ενώ η χώρα χρεοκοπεί, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα δάνεια της από το εξωτερικό. Πληρώνει μόνο το ΔΝΤ, επειδή χρειάζεται να βοηθηθεί από αυτό, αφού διαφορετικά δεν μπορεί να επιβιώσει – ενώ χάνουν τα χρήματα τους όλοι οι υπόλοιποι δανειστές της, κυρίως τα κράτη της Ευρώπης (ESM, ΕΚΤ, χώρες).

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και οι εισαγωγές γίνονται πολύ δύσκολες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις στα καύσιμα, στα φάρμακα κοκ. – ενώ το ίδιο συμβαίνει με πολλά άλλα προϊόντα, αφού η χώρα παράγει ελάχιστα, εξαρτώμενη από τα εμπορεύματα άλλων χωρών.

Η υποτίμηση της δραχμής κάνει τα εισαγόμενα εμπορεύματα πολύ ακριβά, χρεοκοπούν οι επιχειρήσεις που χρωστούν στο εξωτερικό, ενώ το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων καταρρέει. Η έξοδος της Ελλάδας ταράζει τις αγορές, αλλά δεν καταστρέφει το ευρώ επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενίσει τα δάνεια τους προς την Ελλάδα (άρθρο). Μετά το σοκ, το οποίο διαρκεί μερικούς μήνες, η ελληνική οικονομία  επανέρχεται σε πορεία ανάπτυξης – όπως συνέβη με την Αργεντινή.

.

Επίλογος

Ακόμη και οι Γερμανοί θεωρούν πως είναι πιθανότερη η εύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης προς όφελος της Ελλάδας – επειδή οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζονται περισσότερο από πολιτικούς φόβους, παρά από την οικονομική λογική. Έχουν την άποψη λοιπόν πως η ιστορία θα επαναληφθεί – αν και όλοι γνωρίζουν πως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η επανάληψη μοιάζει με φάρσα.

Στα πλαίσια αυτά, πιστεύουν πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά τροφοδοτεί τα εξτρεμιστικά και αντί-ευρωπαϊκά κόμματα της Ευρώπης, με συνεχώς περισσότερους οπαδούς – όπως τεκμηριώνεται από τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Φιλανδία αλλά και στη Γερμανία, όπου το κόμμα της καγκελαρίου έχασε κατά κράτος στις εκλογές του Αμβούργου, με μία τεράστια διαφορά.

Θεωρούν λοιπόν πως είτε βοηθηθεί η Ελλάδα, είτε όχι, το τέλος της Ευρωζώνης πλησιάζει με συνεχώς ταχύτερο ρυθμό – ενώ θα συμβεί όταν εκλεγεί το Εθνικό Μέτωπο στη  Γαλλία (2017), το οποίο είναι υπέρ της υιοθέτησης του φράγκου από τη χώρα.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.