Ασύμμετρες παγίδες – The Analyst
Τρόϊκα-Εξ.

Ασύμμετρες παγίδες

40 total views, 1 views today

Τρόϊκα

Δημιουργείται η υποψία ότι, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αν και αρχικά με έμμεσο τρόπο – ενώ η Ευρωζώνη θέλει να διακόψει τις σχέσεις μαζί του, καταργώντας εν πρώτοις το όργανο, στο οποίο συμμετείχε: την Τρόικα.

 .

Ένας από τους τρεις συντελεστές της Τρόικα είναι το ΔΝΤ, το οποίο δεν «προσκλήθηκε» για να βοηθήσει, απλά και μόνο συμμετέχοντας κεφαλαιακά – αλλά, κυρίως, για τις γνώσεις και την εμπειρία του, σε θέματα «διάσωσης» κρατών από τη χρεοκοπία. Είναι γνωστό δε πως η ελληνική κυβέρνηση διεξήγαγε διαπραγματεύσεις μαζί του, πολύ πριν το καλέσει επίσημα – ενώ η δραστηριοποίηση του στην Ελλάδα ήταν αυτή που του επέτρεψε να «εισβάλλει» στην Ευρωζώνη, αν και με τη βοήθεια της καγκελαρίου.

Περαιτέρω, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θέλει πλέον την Τρόικα στη χώρα μας,  ικανοποιώντας όλους τους Έλληνες – εύλογα, αφού έχουν υποφέρει τα πάνδεινα μέχρι σήμερα, χωρίς το παραμικρό όφελος για τους ίδιους ή για την πατρίδα τους. Φυσικά το πρόγραμμα που απέτυχε, λόγω των εσφαλμένων συντελεστών, της κατακόρυφης πτώσης του ΑΕΠ κλπ., όπως και ο τρόπος που εφαρμόσθηκε, ήταν του ΔΝΤ – το οποίο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν θα υποστεί καμία διαγραφή των δανείων του προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θα καταργήσει την Τρόικα – όπου δεν αναφέρεται ουσιαστικά στα δύο ευρωπαϊκά μέλη της (ΕΚΤ, Κομισιόν), τα οποία δεν θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά μάλλον στο ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. ανακοίνωσε, παραδόξως με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι, θα στηρίξει την Ελλάδα – στέλνοντας «αμερικανούς ειδικούς» του υπουργείου οικονομικών στη χώρα μας, οι οποίοι ασφαλώς δεν είναι «επικριτές» του ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως εξουσιοδοτεί την επενδυτική εταιρεία Lazard η οποία, έναντι μίας υπέρογκης αμοιβής, είχε βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών το 2012 – για να αναλάβει πιθανότατα τη διαγραφή του χρέους (σύμφωνα με την WSJ).

Η εταιρεία αυτή, γαλλική μεν αλλά εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προφανώς συνεργάζεται με το ΔΝΤ – ενώ έχει μία μεγάλη ιστορία, όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της σε υπερχρεωμένα κράτη και κοινότητες, μεταξύ των οποίων στο Ιράκ, στην Αργεντινή και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν είναι δε γνωστή η αμοιβή που απαιτεί για τη δραστηριοποίηση της, καθώς επίσης ο τρόπος, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την υποψία ότι, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αν και αρχικά με έμμεσο τρόπο – ενώ η Ευρωζώνη θέλει να διακόψει τις σχέσεις μαζί του, καταργώντας εν πρώτοις το «όργανο», στο οποίο συμμετείχε: την Τρόικα.

Κατά την άποψη μου όμως, το ΔΝΤ είναι αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή καταστροφική της οικονομική κατάσταση, επιβάλλοντας τα εγκληματικά του προγράμματα – οπότε, εάν παραμείνει στη χώρα μας, δεν μπορεί να είναι κανείς καθόλου αισιόδοξος. Εκτός αυτού, κανένας Έλληνας δεν θέλει τη διακοπή των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη – πόσο μάλλον την έξοδο της από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση της δραχμής, παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν με τη Γερμανία.

Αντίθετα, σχεδόν όλοι οι αγγλοσάξονες οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βουλευτών της κυβέρνησης, προτείνουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση της δραχμής – σαν τη μοναδική λύση για την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προσέξει πάρα πολύ τις ενέργειες της, αποφεύγοντας τις παγίδες που έχουν ενδεχομένως στηθεί στο δρόμο της – ενώ η στήριξη της από μία πληθώρα αμερικανών οικονομολόγων, όπως αυτή του δόκτορα του σοκ (άρθρο), δημιουργεί ακόμη περισσότερες υποψίες.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα «πεδίο αντιπαράθεσης»  των Η.Π.Α. με την Ευρώπη, εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο – διακινδυνεύοντας να  γίνει ξανά πειραματόζωο ή, ακόμη χειρότερα, η Ουκρανία της Μεσογείου, όπου τη θέση της Ρωσίας θα είχε η Γερμανία. Μπορεί φυσικά να είναι υπερβολικές οι υποψίες μου, αλλά καλύτερα να είναι κανείς προσεκτικός παρά αφελής, όταν του προσφέρεται μία αναπάντεχη βοήθεια – καθώς επίσης να είναι δύσπιστος, έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο.

Ειδικά όταν διαπιστώνεται πως ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως πρόσφατα η Πορτογαλία, «αποστασιοποιούνται» από την Ελλάδα – ενώ η Ιταλία, ευρισκόμενη σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα όσον αφορά την πτώση του ΑΕΠ της (γράφημα), μάλλον δεν θα είναι σύμμαχος στην πορεία μας.

 .

Ευρωζώνη, οικονομία – η εξέλιξη του ΑΕΠ μερικών επιλεγμένων χωρών-μελών (περίοδος 2007-2014).

 .

Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω πως οι φόβοι μου είναι υπερβολικοί, ενώ στηρίζω τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Έχω όμως δυστυχώς την άποψη ότι, «δεν υπάρχει πουθενά δωρεάν γεύμα», ενώ δεν θα ήθελα να καταλήξει η χώρα μου από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη – από τη Γερμανία δηλαδή και την Τρόικα της, πλούσιο και ανυπεράσπιστο γεύμα στο πιάτο του ΔΝΤ.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.