Το απευκταίον σενάριο – The Analyst
Γερμανία-Ελλάδα,-κρίση-Εξ.

Το απευκταίον σενάριο

80 total views, 2 views today

Γερμανία-Ελλάδα,-κρίση

Οι πολιτικοί ελιγμοί της νέας κυβέρνησης μοιάζουν να είναι συγκεκριμένοι. Θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα οδηγηθεί σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα του 2015 ή θα ακολουθήσει μια πορεία συμβιβασμού για την αποφυγή ενός ατυχήματος;

.

Δεν είναι τυχαίο πως σαν παιδιά (και όχι μόνο) σε όλους μας, μας άρεσε να ταυτιζόμαστε με τους χολιγουντιανούς υπερήρωες που σώζουν την πόλη από αυτόν που φιλοδοξεί να την καταστρέψει, που σώζουν τους ανθρώπους από τους εκμεταλλευτές τους, την κοπέλα από τον κακό τύπο κ.ο.κ. Που πάντα άνθρωποι με βαθιές ανθρωπιστικές αξίες επικρατούν τελικά εκείνων που έχουν τη δύναμη και την εξουσία και που καταδυναστεύουν τον κόσμο. Αυτή η ταύτιση συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους. Από την μία για να ανεβάσει την αυτοεκτίμησή μας και συνάμα για να διώξει μακριά τον όποιο φόβο νιώθουμε. Από την άλλη γιατί υπαγορεύεται από μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου (τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες…) να θέλει να κάνει το καλό και να θέλει να είναι δίκαιος, χωρίς πάντα να το φέρνει όμως εις πέρας. Οπότε εκείνος που θέλει το καλό, που γνωρίζει πιο είναι και που ταυτόχρονα το καταφέρνει αποδίδοντας δικαιοσύνη, είναι άξιος θαυμασμού και ταύτισης. Είναι ένας υπερήρωας.

Αυτά στο Χόλυγουντ και εν γένει στον κινηματογράφο. Ενίοτε και στα μυθιστορήματα. Γιατί η πραγματικότητα της ζωής αλλιώς μας διδάσκει και αν θέλουμε να βαδίζουμε μαζί της οφείλουμε να την παίρνουμε στα σοβαρά. Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την σκληρή πραγματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνει, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική της πορεία. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα λοιπόν είναι:

Τρίτη 27/01: Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛΛ. με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Τετάρτη 28/01: Μίνι «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με πτώση άνω του 9.00%. Οι τράπεζες έχουν χάσει το 1/3 της αξίας τους σε τρείς συνεδριάσεις, με τον δείκτη τους να καταγράφει απώλειες που αγγίζουν το 25% μόνο σε μια μέρα. Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε μέσα σε δύο μέρες πάνω από 21%! Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 10.69% (γράφημα) την στιγμή που της Πορτογαλίας έχει απόδοση 2.32% (αύξηση 2 μονάδων σε 10 μέρες).

.

Ελλάδα, ομόλογα – η εξέλιξη των 10-ετή ομολόγων (αποδόσεις σε ποσοστό, δεξιός άξονας).

Ελλάδα, ομόλογα – η εξέλιξη των 10-ετή ομολόγων (αποδόσεις σε ποσοστό, δεξιός άξονας).

.

Πέμπτη 29/01: Το Χρηματιστήριο ανέκαμψε με άνοδο άνω του 3%. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Shultz δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα θέματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, μονομερώς και με επιμονή ότι «αυτή είναι η άποψή μας», αλλά τα θέτει στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Σε 30 μέρες (28/2) τελειώνει η δίμηνη παράταση του μνημονίου και σε περίπτωση που δεν επεκταθεί ή δεν κλείσει η αξιολόγηση, διακόπτεται αυτόματα η χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές της με αποτέλεσμα ή την υποχρεωτική καταφυγή στις αγορές (πράγμα αδύνατον λόγω της κατακόρυφης ανόδου των spreads σε μη επιτρεπτά ύψη) ή την έκδοση εντόκων γραμματίων. Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε αυτή την τελευταία περίπτωση.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει: το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που ανέρχεται στα 15 δις € έχει ήδη καλυφθεί, κάτι που σημαίνει πως περαιτέρω έκδοση θα μπορεί να γίνει μόνο μετά από συμφωνία με τους δανειστές και τους εταίρους μας. Τη στιγμή μάλιστα που έχει γίνει σαφές από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) πως οι 4 συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια, εξαιτίας της αδυναμίας να εξασφαλίσουν την αναγκαία γι’ αυτές ρευστότητα από τέτοιου είδους κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι τράπεζες στην περίπτωση που «μπουν» στην αγορά νέων/έκτακτων εντόκων γραμματίων θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον περί τα 3-3.5 δίς € μέχρι τον Μάρτιο. Τα χρήματα αυτά χρειάζονται για να καλυφθούν οι ξένοι επενδυτές που δεν προτίθενται να επαναγοράσουν ομόλογα εξαιτίας της αστάθειας του πολιτικού σκηνικού. Επιπλέον υπάρχει ανάγκη για 1.5 με 2 δις € για να καλυφθεί μέρος των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας που ανέρχονται στα 4 δις € (τα υπόλοιπα 2-2.5 δις θα καλυφθούν από τα φορολογικά έσοδα, κάτι το οποίο φαντάζει και αυτό επίφοβο, αφού λόγω της προεκλογικής περιόδου τα έσοδα βαίνουν μειούμενα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στην αγορά των εντόκων γραμματίων). Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για 5.5 + δις € νέα έντοκα γραμμάτια που θα πρέπει οι τράπεζες να καλύψουν. Σημειωτέον πως οι πάγιες υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου – Μαρτίου θεωρούνται ανελαστικές και δεν δύναται να μην καλυφθούν.

.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδα

.

Στη συνέχεια οι υποχρεώσεις των τριών επόμενων μηνών (Απριλίου-Μάιου-Ιουνίου) δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα υπό την προϋπόθεση της κανονικής ροής των φορολογικών εσόδων. Το πρόβλημα επανέρχεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κατά το οποίο η χώρα καλείται να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 6.7 δις €, τα οποία με τις λοιπές υποχρεώσεις (τόκοι, ΔΝΤ κ.α.) φτάνουν συνολικά τα 8.8 δις €. Μια Ελλάδα εκτός προγράμματος δεν θα δυνηθεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της αυτές.

Όλα αυτά μαρτυρούν την αναγκαία κατάληξη για συμβιβαστική λύση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων – δανειστών μας. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν εθελούσια συμμετοχή σε ατύχημα. Είναι δεδομένο πως για να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα στήριξης από τους εταίρους. Παράλληλα οι προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης δεν δύναται να καλυφθούν στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας. Ταυτόχρονα θα ήταν αυτοκτονική μια άτεγκτη στάση και από τις δύο πλευρές. Η ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας όπως τις υποστηρίζουν οι εταίροι μας και η ολωσδιόλου αντίθετη θέση της κυβέρνησης σχετικά με αυτές, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συμβιβασμού. Είναι άλλωστε μονόδρομος. Το μέγα ζητούμενο για μένα τη στιγμή αυτή είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δείξει σοβαρή διαλλακτικότητα και ακόμα περισσότερο αν είναι δυνατή να αντέξει τους ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς από μια αλλαγή πολιτικής. Αν κρίνουμε από την προεκλογική δεινότητα του κ. Τσίπρα ίσως αυτό το τελευταίο να μην είναι τόσο δύσκολο. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα πιθανώς θα οδηγηθεί σε δύσκολες ατραπούς. Θα έχει επιτευχθεί το απευκταίον χωρίς ουσιαστικά να το θέλει κανείς, αλλά όλοι θα έχουν δουλέψει γι’ αυτό! Θα είναι αν μη τι άλλο κάτι πρωτόγνωρο και ιστορικό.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.