Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (α) – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (α)

Ελλάδα,-πολιτική

Το ποτάμι έχει επιλέξει να διατηρήσει η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί ως φορέας της Δημοκρατικής Παράταξης.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Οι γρήγορες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν επέτρεψαν μια ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα κόμματα δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει για να δούμε τις δικές τους εκτιμήσεις. Μια δική μας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των επιδόσεων των κομμάτων είναι απαραίτητη ώστε στο μέλλον να κρίνουμε και τις ανάλογες κομματικές αποτιμήσεις.

Το αποτέλεσμα σε αριθμούς:

Πίνακας εκλογικών αποτελεσμάτων

.

Το μόνο κόμμα με ανοδική πορεία

Παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο συνέχισε την ανοδική του πορεία των τελευταίων ετών, γι αυτό άλλωστε άλλαξε και χέρια η κυβέρνηση. Από το 3,26% του 2004, πέρασε στο 5,04% του 2007, στο 4,6% του 2009, και στη συνέχεια η δύναμή του αυξήθηκε στο εντυπωσιακό 16,78% τον Μάϊο του 2012 μετά από διάσπαση και αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η οποία επίσης έλαβε το λιγότερο εντυπωσιακό 6,11%. Αν αθροίσουμε τα δύο ποσοστά, προκύπτει 22,89% του εκλογικού σώματος μόλις δύο χρόνια μετά τη διάσπαση.

Ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ξέφρενη ανοδική του πορεία, ενώ κερδίζει και τις εντυπώσεις για το πιο από τα δύο τμήματα του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ θα ξεχωρίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 26,89 και η ΔΗΜΑΡ το 6,25% μένοντας στάσιμη στην προηγούμενη επίδοσή της. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η ΔΗΜΑΡ κάνει το στρατηγικό λάθος που είχε κάνει και ο Συνασπισμός το 1989 και συμμαχεί με τη ΝΔ (κυρίως) και σχηματίζει κυβέρνηση μαζί της. Από αυτή τη στιγμή και πέρα, συμμερίζεται την τύχη της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ταυτίζεται μαζί του σε ότι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα. Καταστροφή.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 36,34% και γίνεται πρώτο κόμμα, χωρίς να έχει την αυτοδυναμία στη Βουλή, πράγμα που ήταν διακηρυγμένος στόχος του και έλειψε μόνον ένα 0,4% για να το πετύχει.

.

Ιστορικές αναλογίες

Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, είχε ως κύριο ανταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν ο σημαντικότερος φορέας της «Δημοκρατικής Παράταξης» και το ΚΚΕ για να διεκδικούν τον χώρο «αριστερότερα» του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ από το 1974 αισθανόταν άβολα με την ανανεωτική πτέρυγα του ΚΚΕ, υπήρξε ύφεση μόνον όταν μετονομάστηκε σε ΕΑΡ Ελληνική Αριστερά και ενσωματώθηκαν στον Ενιαίο Συνασπισμό. Μετά τη στρατηγική ήττα του 1989 το ΚΚΕ αποχώρησε από τα πειράματα συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας και η ηγεσία της δεκαετίας του εμφυλίου 1944-1949, παρέδωσε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, η οποία διατήρησε την ίδια φοβία απέναντι στην πολιτική εξουσία. Το ΚΚΕ από το 1989 μέχρι σήμερα, αισθάνεται το ίδιο άβολα απέναντι στα άλλα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως έκανε και από το 1974 ως το 1989. Δεν διεκδικεί κανένα ρόλο για το μέλλον και είναι πια ένα «μουσειακό» είδος πολιτικής οργάνωσης με τεράστια ιστορία, τραγικά λάθη και μια συνεκτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία η οποία αναπαράγει τον εαυτό της.

Η νέα ηγεσία του ΚΚΕ, της γενιάς του Πολυτεχνείου, διατηρεί τη φοβία απέναντι στην πολιτική εξουσία και αυτό-εξαιρείται κάθε πρότασης συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, δικαιώνει αναδρομικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν συνεργάστηκε ποτέ με το ΚΚΕ αν και το είχε υποσχεθεί. Τότε λίγοι είχαν αποδεχθεί την κριτική ότι το ΚΚΕ έχει μετατραπεί σε αντικειμενικά συντηρητικό κόμμα, αφού απεχθάνεται κάθε αλλαγή μέσα από τον κοινοβουλευτισμό, ενώ έχει εγκαταλείψει και την επαναστατική οδό κατάληψης της εξουσίας. Αποδεικνύεται ότι τρέφεται από την δεξιά διακυβέρνηση της χώρας και συμβάλει στην διατήρησή της αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις. Ο πρώτος που αξιοποίησε αυτή τη φύση του ΚΚΕ ήταν ο Κ. Μητσοτάκης.

.

Συντηρητική Παράταξη

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, του 20ου αιώνα, η συντηρητική παράταξη η οποία εκφράζεται από ένα κόμμα, συνήθως λαμβάνει περίπου το 33% των ψηφοφόρων, όταν οι εκλογές γίνονται με ομαλές συνθήκες. Η λεγόμενη «Δημοκρατική Παράταξη» η οποία συνήθως εκφράζεται με περισσότερα κόμματα, συνήθως παίρνει το 50% των ψηφοφόρων, όταν οι εκλογές γίνονται με ομαλές συνθήκες. Η Δεξιά κατορθώνει να κυβερνά την Ελλάδα με σχετικές πλειοψηφίες μόνον όταν έχουμε ανώμαλες συνθήκες, καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους, πολυδιάσπαση των αντιπάλων, άσκηση βίας, νοθεία, στρατιωτικές επεμβάσεις και ειδικές συνθήκες απειλής της Δημοκρατίας όπως το 1974. Δεν αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ιστορικά ήταν το όργανο επιβολής της ξενοκρατίας και στηρίζεται είτε σε ξένες λόγχες, είτε σε ξένα δάνεια.

Η δημοκρατική παράταξη, έχει διαμορφωθεί ιστορικά, από την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να απαλλαγεί από την ξενοκρατία και από την υπανάπτυξη που την συνοδεύει. Κάθε φορά που η κοινωνία προοδεύει, στρέφεται προς τη δημοκρατική παράταξη (από εκεί βγαίνει και το ιστορικό της όνομα) για να διώξει τους εκμεταλλευτές της και τους λακέδες των ξένων προστατών που την αρμέγουν οικονομικά. Στην Ελλάδα, οι ξένοι προστάτες της δεν επέτρεψαν μια «φυσιολογική» για την Ευρώπη δημοκρατική ανάπτυξη. Ως το 1974 είχαμε είτε δικτατορία, είτε συγκαλυμμένη δικτατορία με διώξεις αντιφρονούντων πολιτών, με μικρά διαλείμματα δημοκρατικής ηλιοφάνειας. Το σκοτάδι της αυταρχικής καταστολής της λαϊκής κυριαρχίας, διοικεί από την εποχή του Καποδίστρια.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ιστορικά η πρώτη πετυχημένη προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης να κυβερνήσει μέσω εκλογών στον εικοστό αιώνα. Είχε ξέφρενη ανοδική πορεία από το 12,5% του 1974, στο 25% του 1977 και στο 48% του 1981, οπότε είχαμε και την πρώτη φορά που μια κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία και παρέδωσε ομαλά στην εξουσία στην αντιπολίτευση. Αυτό που γινόταν στην Ευρώπη ολόκληρο τον εικοστό αιώνα, έγινε στην Ελλάδα μόνον στο τελευταίο ένα  πέμπτο του. Από κει και πέρα κέρδισε τις εκλογές του 1985, έχασε το 1989 (όταν η παραδοσιακή Αριστερά βοήθησε τη ΝΔ να νικήσει) μετά από τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, κέρδισε πάλι το 1994 και το 2000. Παρέδωσε την εξουσία το 2004 και την ξανακέρδισε το 2009. Εκεί άρχισε η κρίση.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!