ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – The Analyst

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

183 total views, 2 views today

Είναι προφανές πως η επιτυχία ή μη της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τη στάση των Ελλήνων – οι οποίοι όμως, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, δεν την ψήφισαν. Με δεδομένες δε τις τρομοκρατικές οικονομικές επιθέσεις που θα δεχθεί η χώρα μας, μεταξύ άλλων με ανακοινώσεις εξόδου της από την Ευρωζώνη ή με γερμανικές μελέτες των δυνατοτήτων αποπομπής της όπως η σημερινή, η οποία οδήγησε το χρηματιστήριο στο ναδίρ, ειδικά της τράπεζες (τα ομόλογα στο ζενίθ), η θετική συμπεριφορά των Ελλήνων δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Μία αρνητική συμπεριφορά τους όμως θα οδηγούσε σε επιθέσεις εναντίον των τραπεζών (Bank runs), καθώς επίσης σε διάφορες άλλες ενέργειες πανικού, οι οποίες θα έδιναν τη χαριστική βολή στη βαριά ασθενή οικονομία της πατρίδας μας. Πόσο μάλλον όταν μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, χωρίς ελλείμματα και χρέη, βυθίστηκε στην κρίση δεχόμενη μία, τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοια επίθεση.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να κατακρίνει κανείς τους Πολίτες, αφού είναι φυσιολογικές οι αντιδράσεις τους σε τέτοιου είδους ασύμμετρες καταστάσεις – ελπίζοντας βέβαια να μην παρασυρθούν σε βαθμό που θα βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Εν τούτοις, είναι υποχρεωμένος να κατηγορήσει την κυβέρνηση όχι για το περιεχόμενο των σχεδίων της (ανάλυση), αλλά για την εντελώς ανορθόδοξη «δρομολόγηση» τους.

Ασφαλώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανακοινώσει εκκωφαντικά, δημόσια και σε χρόνο μηδέν, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία ότι, δεν θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ ή τον ΟΛΠ, πως θα επαναπροσλάβει όλους τους απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους, ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία της με την Κίνα και τη Ρωσία, εγκαταλείποντας τη Δύση κοκ. Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις – οι οποίες είναι κατά πολύ ευκολότερες όταν τηρούνται τα προσχήματα, ενώ διενεργούνται μυστικά, με την απαραίτητη προσοχή.

Όσον αφορά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις που αφορούν την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 12,5 δις € κατά την ίδια, δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιαστεί να τις δηλώσει επίσημα, μετά την εκλογή της – αφού ελάχιστοι Έλληνες πίστεψαν πως είναι σε θέση να τις εφαρμόσει, ενώ ακόμη λιγότεροι θα το απαιτήσουν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο, όταν μία χώρα είναι χρεοκοπημένη.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ζητούμενο είναι η εκδίωξη του ΔΝΤ, καθώς επίσης η απαγόρευση στη Γερμανία να επιβάλλει απολυταρχικά τη θέληση της στην Ελλάδα – με ήρεμο, έξυπνο και πολιτισμένο τρόπο, καθώς επίσης με τη βοήθεια των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Κανένας δεν περίμενε φυσικά πως η κυβέρνηση θα έκανε ακριβώς το αντίθετο, λειτουργώντας ως «ταύρος σε υαλοπωλείο» – αφού έτσι θα επιτύχει ενδεχομένως ακριβώς το αντίθετο, καταδικάζοντας την Ελλάδα να παραμείνει στο διηνεκές άβουλο προτεκτοράτο των δανειστών της.

Εάν συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον ερασιτεχνικό, «χονδροειδή» τρόπο, είναι δυστυχώς προφανές πως δεν θα διατηρηθεί για πολύ στην εξουσία – κάτι που δεν θα ήταν ίσως ότι καλύτερο για την Ελλάδα αφού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η «τιμωρία» της θα ήταν αντίστοιχη με αυτήν της Κύπρου.

Οφείλει λοιπόν να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση πως το σημαντικότερο δεν είναι η έντιμη της εικόνα, απέναντι στους ψηφοφόρους, αλλά η βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την κρίση – ενώ κανείς δεν θέλει από τα στελέχη της να είναι «καλά παιδιά», αλλά ικανοί ενήλικες, οι οποίοι να μην θεωρούν πως η χώρα είναι «παιδική χαρά» ή τόπος για να πειραματιστούν με τις ιδέες τους, όσο σωστές και αν είναι.

Η Ελλάδα έχει λύσεις και μπορεί να τα καταφέρει, εάν λειτουργήσει συλλογικά, με στόχο το κοινό καλό. Ακόμη και η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο όμως καταστρέφεται, εάν διοικείται από μη ικανά άτομα – πολύ περισσότερο από ανθρώπους που δεν μπορούν να πείσουν με τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους, θεωρώντας ότι τα όμορφα λόγια αρκούν.

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν εξαιρετικά άδικο να μετατραπεί η ελπίδα των Ελλήνων, την οποία υποσχέθηκε το κυβερνών κόμμα με έναν άριστο επικοινωνιακό τρόπο, σε αυταπάτη και ουτοπία – πόσο μάλλον όταν ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τους Πολίτες και όχι από την κυβέρνηση τους, η οποία θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα πολιτικά της προνόμια, όπως όλοι οι προκάτοχοι της στο παρελθόν, είτε πετύχαιναν στο έργο τους, είτε όχι. Δυστυχώς δεν φαίνεται να είχαμε άδικο με το άρθρο μας «Προσδεθείτε» – παρά το ότι θα το ευχόμαστε.

Υστερόγραφο: Ελπίζουμε να μην έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα, ζητώντας από τους Έλληνες να αποφασίσουν «μνημόνιο ή όχι», όπως έχει αφήσει κατά καιρούς να εννοηθεί – αφού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ψηφοφορία υπέρ ή κατά του ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι μαζικές εκροές συναλλάγματος, καθώς επίσης οι περαιτέρω τραπεζικές επιθέσεις θα ήταν μάλλον βέβαιες – με τη νομισματική μεταρρύθμιση να μην ανακοινώνεται ποτέ, ακριβώς για τους συγκεκριμένους λόγους. Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε μία απίστευτη καταστροφή στη χώρα, ανάλογη με αυτήν του βομβαρδισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!