Η οικονομία, ειδικά ο χρηματοπιστωτικός της κλάδος, έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις – οπότε τα σοβαρά κράτη οφείλουν να απασχολούν ανάλογους επιστήμονες στα υπουργεία άμυνας, καθώς επίσης στις μυστικές τους υπηρεσίες
.
“Υπάρχουν αποδείξεις που επιβεβαιώνουν απόλυτα την υπόθεση ότι, υπήρχαν εξαιρετικά ασυνήθιστες συναλλαγές στις χρηματαγορές, πριν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες ή/και οι σύμμαχοί τους κερδοσκοπούσαν εκ των προτέρων, γνωρίζοντας τις προγραμματισμένες επιθέσεις στους δίδυμους πύργους” (A. Potashman, πανεπιστήμιο του Ιλινόις).
.
Άρθρο
Οι Αμερικανοί γνώριζαν ασφαλώς εκ των προτέρων την οικονομική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, με την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, καθώς επίσης με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου. Τίποτα δεν τους εμπόδιζε λοιπόν να τοποθετήσουν μεγάλα ποσά στις παγκόσμιες χρηματαγορές, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια της μόχλευσης, «στοιχηματίζοντας» στην πτώση του πετρελαίου, του ρουβλίου και του ρωσικού χρηματιστηρίου – κερδίζοντας ολόκληρες περιουσίες, με τις οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο εγχείρημα τους.
Όλοι όσοι αμφιβάλλουν πως θα μπορούσε πράγματι να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως πεισθούν από αυτά που παρατηρήθηκαν λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης – τα οποία τεκμηριώνουν πως οι τρομοκράτες κέρδισαν τεράστια ποσά, εκμεταλλευόμενοι την «εσωτερική πληροφόρηση» τους.
Οφείλει βέβαια να γνωρίζει κανείς πως οι ζημίες της Wall Street έφτασαν τότε στο 16%, αποτελώντας ρεκόρ στην ιστορία της, από την ίδρυση της πριν από 230 χρόνια. Με τις συναλλαγές δε να φτάνουν στα 4 τρις $, η πτώση κατά 16% οδήγησε τις μετοχές σε συνολικές ζημίες ύψους 640 δις $, σε χρόνο μηδέν – οπότε αυτούς που γνώριζαν το τι θα συμβεί, στοιχηματίζοντας στην πτώση, σε μυθικά κέρδη.
Με δεδομένο δε το ότι, οι απώλειες των μετοχών των δύο αεροπορικών εταιρειών που αποτέλεσαν το στόχο των τρομοκρατών, της United Airlines και της American Airlines, έπεσαν κατά -43% και -40% αντίστοιχα, όσον αφορά τις τιμές τους την προηγούμενη ημέρα, μπορεί κανείς να κατανοήσει τα κέρδη αυτών που τοποθετήθηκαν στην πτώση τους με τη βοήθεια της μόχλευσης – όπου, για παράδειγμα, διαθέτει κανείς κεφάλαιο 10 $ αγοράζοντας μετοχές αξίας άνω των 100 $ (στο συνάλλαγμα, με 10 $ στοιχηματίζει κανείς πάνω από 2.000 $, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα εργαλεία, όπως τα δικαιώματα, τα οποία επιτρέπουν έναν ακόμη υψηλότερο πολλαπλασιασμό των επενδυμένων κεφαλαίων).
Ειδικότερα, η συνήθης σχέση μεταξύ των στοιχημάτων στην άνοδο και στην πτώση μίας μετοχής είναι της τάξης του 1:1, εάν φυσικά δεν έχουν προηγηθεί πολύ θετικές ή αρνητικές ειδήσεις – όπως στην περίπτωση των δύο αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, όπου δεν είχε δημοσιοποιηθεί τίποτα ασυνήθιστο.
Εν τούτοις, μερικές ημέρες πριν από το εγκληματικό γεγονός (6 και 7 Σεπτέμβρη, όπου στις 8 και εννέα ήταν Σαββατοκύριακο), οι τοποθετήσεις των επενδυτών στην πτώση της μετοχής της United Airlines ήταν 12 φορές περισσότερες, σε σχέση με αυτές στην άνοδο της (12:1) – ενώ στις μετοχές της American Airlines, στις 10 Σεπτέμβρη, μία ημέρα πριν, 6 φορές (6:1). Παραδόξως δε, τα στοιχήματα στις άλλες αεροπορικές εταιρείες ήταν φυσιολογικά – της τάξης του 1:1 δηλαδή, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εδώ ότι, οι ειδικοί διαπραγματευτές μετοχών (traders) τοποθετούνται συχνά στην τάση που διαπιστώνουν, θετική ή αρνητική, θεωρώντας ότι κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει επειδή γνωρίζουν πράγματα, ειδήσεις ή οτιδήποτε άλλο, που οι ίδιοι αγνοούν – πιστεύοντας λοιπόν πως η «ανατροπή» της φυσιολογικής σχέσης του 1:1 αποτελεί ένα «προειδοποιητικό σινιάλο», το οποίο λαμβάνουν υπ’ όψιν, ενισχύοντας το ανάλογα.
Περαιτέρω, χωρίς να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αποδείχθηκε με πάρα πολλούς τρόπους, τόσο από τις Η.Π.Α. όσο και από άλλες χώρες (Ελβετία) ότι, πριν από την επίθεση των τρομοκρατών στους δίδυμους πύργους, είχαν τοποθετηθεί τεράστια ποσά στην πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, στην αντίστοιχη των δύο αεροπορικών εταιρειών κοκ. – γεγονός που έκτοτε οδήγησε τις Η.Π.Α. στο εύλογο συμπέρασμα πως οι χρηματαγορές, στην εποχή της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης, ανήκουν στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Επομένως, ότι οφείλουν να ενδιαφέρουν το υπουργείο άμυνας, τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς επίσης όλες εκείνες τις ομάδες που ασχολούνται με την ασφάλεια της χώρας τους – παίρνοντας το μάθημα από τους τρομοκράτες, οι οποίοι είχαν πρώτοι ανακαλύψει έναν καινούργιο τρόπο χρηματοδότησης των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους: το να επενδύουν δηλαδή σε ένα γεγονός που οι ίδιοι προκαλούν, χωρίς να επαφίενται στις τυχαίες προβλέψεις.
Κάτω από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία λοιπόν είναι εύλογο πως οι Η.Π.Α., όπως και πολλές άλλες χώρες, δεν θα χρησιμοποιούν μελλοντικά την ανακάλυψη τους μόνο για αμυντικούς σκοπούς αλλά, επίσης, για επιθετικούς. Η διαπίστωση αυτή ίσως επεξηγεί καλύτερα τις προσπάθειες της Ρωσίας, σε συνεργασία με την Κίνα, να απεγκλωβίσει άμεσα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα από το δυτικό, θεωρώντας το ως ζήτημα υψίστης εθνικής ασφαλείας – πόσο μάλλον μετά από τις τελευταίες περιπέτειες της με το ρούβλι.
Ολοκληρώνοντας, συμπεραίνει κανείς πως η οικονομία, ειδικά ο χρηματοπιστωτικός της κλάδος, έχει «γεωπολιτικές προεκτάσεις» – ενώ δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά και τα μικρά κράτη, τα οποία οφείλουν να συμπεριλάβουν στα υπουργεία αμύνης, καθώς επίσης στις μυστικές τους υπηρεσίες, άτομα εξειδικευμένα στα παραπάνω. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπα με καταστάσεις που θα αδυνατούν να ελέγξουν, με εξαιρετικά οδυνηρά επακόλουθα για την εθνική τους ανεξαρτησία.
.
Σημείωση: Το πόσο «πωρωμένες» και ψυχρές είναι εκείνες οι αγορές που εμείς έχουμε την ψευδαίσθηση πως θα χορεύουν στο ρυθμό μας, εάν υιοθετήσουμε μία πολιτική που δεν τις συμφέρει, φαίνεται από την τεκμηριωμένη αφήγηση ενός trader – ο οποίος, ενώ έβλεπε πως τα αεροπλάνα έπεφταν επάνω στους δίδυμους πύργους σκοτώνοντας χιλιάδες συμπατριώτες του, στοιχημάτιζε πυρετωδώς στην πτώση του δείκτη S&P, κερδίζοντας μέσα σε ελάχιστα λεπτά το ποσόν των 7.000.000 $, επενδύοντας ένα συγκριτικά ελάχιστο ποσόν.
Εάν λοιπόν δεν ρυθμιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, παύοντας να αποτελούν μία τόσο μεγάλη απειλή για το σύστημα μας, τελικά θα το καταστρέψουν – ίσως όχι μόνο λόγω των κερδών που αποκομίζουν εις βάρος μας, χωρίς να κάνουν τίποτα το δημιουργικό, αλλά απλά και μόνο επειδή το θεωρούν ως ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που τονώνει τον απίστευτα αμετροεπή εγωισμό τους.
Βιβλιογραφία: James Rickards, “The death of the money” – Προφίλ: link