Σενάρια και προοπτικές – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Σενάρια και προοπτικές

Σενάρια-πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι ώριμος, αλλά οι πολίτες είναι αρκετά οργισμένοι ώστε να μην δέχονται τίποτα λιγότερο. Αντιθέτως δυσανασχετούν πολλοί εκ των ψηφοφόρων του με τα πρώιμα σημάδια ενός συμβιβασμού με τη γερμανική ηγεμονία και τους τραπεζίτες.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε διάφορα σενάρια εκλογικού αποτελέσματος, όπως κάνουν όλοι οι πολίτες. Πολλοί ρωτούν: Κι αν ο Τσίπρας καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα τα καταφέρει να κυβερνήσει; Ας δούμε επομένως όλα τα σενάρια, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Υποθέτουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία 151 εδρών στη Βουλή. Τότε υπάρχουν κατά το Σύνταγμα δύο πιθανότητες: Να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση αν υπάρχουν σύμμαχοι, ή να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής με 121 ψήφους και με την ανοχή των άλλων κομμάτων, ή μερικών εξ αυτών. Τίποτα δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και μετά από 3 έως 6 μήνες να προσφύγει στον ελληνικό λαό, ώστε να εγκρίνει όσα έκανε ή να τα απορρίψει. Τι μπορεί να κάνει; Να επαναφέρει την 13η σύνταξη όπως έχει υποσχεθεί και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και είναι γνωστά ως το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Είναι μια εύκολη άσκηση επί χάρτου την οποία ακόμα και ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει. Αλλά δεν λύνει κανένα από τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μπορεί όμως να στρώσει το χαλί για τη λύση τους και βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης νέα «ατού» που δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος ως τώρα έχει αποκλειστεί ως μέρος της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή να εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η όποια μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη, όπως και για την μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο χρέος, θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί με δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό. Είναι ένα βήμα για την επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας στο εσωτερικό και για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας του κράτους της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να διαπραγματευθεί με όρους πολιτικής ισοτιμίας.

Αυτό φυσικά δεν αρκεί. Πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς των τραπεζιτών όπως το να κλείσουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ή μάλλον να απειλήσουν ότι θα το κάνουν, όπως έκαναν και με την Κύπρο. Ήδη έχουν δηλώσει οι ντόπιοι εκπρόσωποι της ΕΚΤ (δηλαδή η τράπεζα της Ελλάδος) ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν αεροπλανιές με χαρτονομίσματα, όπως το 2012. Δηλαδή ενδεχομένως να υποχρεωθούν τα ΑΤΜ των τραπεζών να λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα με όριο αναλήψεων π.χ. τα 300 ευρώ την ημέρα ή και λιγότερα.

Ας το εξετάσουμε ψύχραιμα αυτό το επιχείρημα. Πράγματι είναι πρόβλημα. Αλλά ένα μέρος των Ελλήνων δεν θα καταλάβει τη διαφορά. Γιατί και τώρα μπορούν να έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα, αλλά δεν κάνουν ανάληψη πάνω από 100 ευρώ την ημέρα για να αντιμετωπίσουν τις βιοποριστικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Μια μέση οικογένεια στην οποία δουλεύουν και οι δύο γονείς, εισπράττει στον τραπεζικό της λογαριασμό περίπου 2.000 ευρώ το μήνα, (συνήθως σε δύο δόσεις ή σε τέσσερις δόσεις των περίπου 500 ευρώ τη φορά. Αυτοί είναι σχεδόν το 75% των Ελλήνων. Δηλαδή οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι άεργοι, οι συνταξιούχοι, και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στο υπόλοιπο 25% περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επενδυτές, τα στελέχη των επιχειρήσεων με τους μεγάλους μισθούς και η οικονομική, πολιτική και δημοσιογραφική ελίτ. Είναι πρόβλημα για την οικονομία και κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και για τους αποταμιευτές οι οποίοι θα βιώσουν μια ανασφάλεια λίγων ημερών ή εβδομάδων, μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα. Αν αντιμετωπίσει την κατάσταση με απάθεια, τότε θα φανεί ότι εκείνοι που έχουν το πρόβλημα δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι φτωχοί Έλληνες μπορεί να δυσκολευτούν, αλλά οι τραπεζίτες θα πάψουν να είναι τραπεζίτες. Ποιος λέτε να υποχωρήσει γιατί έχει περισσότερα να χάσει;

Μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας για λίγες μέρες, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Αν οι τραπεζίτες παραδέχονταν ότι με αυτό τον τρόπο εκβιάζουν τους πολίτες για να μην υποστηρίζουν μια φιλολαϊκή κυβέρνηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά ισχυρίζονται ότι δεν προκαλούν εκείνοι την έλλειψη ρευστότητας, αλλά η κυβέρνηση η οποία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό. Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο, θα φωνασκούν ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί «υπεύθυνα», δηλαδή σύμφωνα  με τα συμφέροντα των τραπεζών και θα υπάρχουν πολλοί καλοπροαίρετοι πολίτες που θα το πιστέψουν ή θα υποκύψουν στον εκβιασμό λέγοντας ότι «με τη φιλική προς τους τραπεζίτες κυβέρνηση ήταν καλύτερα».

Λογικά αυτά τα προβλήματα είναι μπροστά μας, αφού και η διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας. Οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί που τους υποστηρίζουν όπως η Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, θα πέσουν στον πειρασμό να κάνουν την Ελλάδα θύμα τους, ώστε να φρονηματίσουν όλους τους άλλους να μην σηκώσουν κεφάλι. Το έκαναν ήδη το 2010 και το έχουν παραδεχθεί ήδη από το 2012. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει να το ξανακάνουν, όπως ήδη είδαμε τη γερμανική κυβέρνηση να διαρρέει στο Σπήγκελ το παραμύθι ότι δήθεν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς συνέπειες μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Την επομένη έπεσαν πάνω της φυσικά όλοι οι Ευρωπαίοι λέγοντας ότι παίζει με τη φωτιά και ότι η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν να χάσουν περισσότερα από την Ελλάδα, πράγμα ακριβέστατο. Αλλά αν η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι ψοφοδεής όπως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η κυβέρνηση Σαμαρά, θα τα καταφέρει. Η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη και φυσικά ένας τεχνικός σύμβουλος με εμπειρία σε τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι χρήσιμος. Ένας επαγγελματίας επικοινωνιακός σύμβουλος είναι επίσης απαραίτητος για να χαλιναγωγηθούν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και παρόλα αυτά, σχηματίζει συμμαχική κυβέρνηση με μικρότερα κόμματα με βάση μια προγραμματική συμφωνία. Μια τέτοια κυβέρνηση έχει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση και επομένως αυξημένο κύρος στις διαπραγματεύσεις. Οίκοθεν νοείται ότι πρέπει αμέσως να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δηλαδή το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από κει και πέρα. Οι δανειστές δεν θα έχουν σημαντικές αντιρρήσεις και σιωπηρά θα το αποδεχτούν. Γιατί το συνολικό κόστος ύψους 9 έως 11 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν επιδρά στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Φυσικά δεν πρόκειται και να το χρηματοδοτήσουν. Αν όμως η κυβέρνηση καταφέρει να το χρηματοδοτήσει με τους υπάρχοντες εσωτερικούς πόρους, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά η κυβέρνηση Σαμαρά, εφαρμόζει τακτική καμένης γης, στεγνώνοντας τη ρευστότητα του δημοσίου και παραδίδοντας άδεια ταμεία. Όχι μόνον τα βραχυπρόθεσμα έσοδα έχουν σημειώσει ρεκόρ μη είσπραξης, αλλά και έχει δώσει νομοθετικά περιθώριο ως τον Ιούνιο του 2015 σε όσους θέλουν να κάνουν ρύθμιση 100 δόσεων για όσα χρωστούν και μπορούν να πληρώσουν. Έχουν στρώσει δηλαδή το χαλί στον Σόϊμπλε και στη Μέρκελ, ώστε να «καρφώσουν» την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, δικαιώνοντας έτσι τον εαυτό τους και δικαιολογώντας τον «μονόδρομο» που διατυμπανίζουν.

Αυτή η κυβέρνηση που θα καταφέρει να βάλει το νερό στο αυλάκι τις πρώτες 100 μέρες, και να διαχειριστεί ευφυώς την κατάσταση, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να υιοθετήσει εκείνες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, (καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημοψηφίσματα και με λαϊκή πρωτοβουλία, νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή αντί για τους υπουργούς κλπ) που θα επαναφέρουν σε ισχύ τη λαϊκή κυριαρχία και θα μπορέσει στη συνέχεια να δώσει τη μάχη στο έδαφός της. Δηλαδή με την κυριαρχία του ελληνικού κράτους στο τραπέζι, το οποίο θα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και κάτω από την κρατική κυριαρχία της Ελλάδας. Από κεί και πέρα χρειάζονται και όλα όσα αναφέραμε στο πρώτο σενάριο.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!