Το κέντρο του κόσμου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το κέντρο του κόσμου

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα και μόνο της ανακοίνωσης για πρόωρες εκλογές, δίνοντας μας να καταλάβουμε πως θα ακολουθήσουν πολύ πιο έντονες καταστάσεις, όσο πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία.

.

Ελλάδα, ομόλογα – το αποτέλεσμα της μη εκλογής προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου, στις αποδόσεις των ελληνικών 10-ετών ομολόγων

.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα θα ακολουθήσει έναν από τους δυο παρακάτω δρόμους:

α) Είτε θα διασωθεί (κούρεμα ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) από τους ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να μην επεκταθεί η «ασθένεια» και σε άλλες χώρες (ας μην ξεχνάμε επίσης πως η Ισπανία έχει εθνικές εκλογές το 2015),

β) είτε θα αφεθεί στη τύχη της και θα κατασπαραχθεί παραδειγματικά από τις αγορές, έτσι ώστε να αποτελέσει «δείγμα εκφοβισμού» για τις υπόλοιπες χώρες της ένωσης – κάτι που επιλέχθηκε για την Αργεντινή παλαιότερα, σε παγκόσμια κλίμακα.

.

Κόσμος

Ο πλανήτης έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα του στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με τις ΗΠΑ, λόγου χάρη, να ανησυχούν μήπως επηρεαστεί αρνητικά η πολεμική εκστρατεία που έχουν δρομολογήσει – ενώ η Κίνα να προβληματίζεται μήπως και «χάσει τζίρο», από μια πολλά υποσχόμενη εξαγωγική αγορά.

Αναλυτικότερα, οι ΗΠΑ, προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το μακροπρόθεσμο στρατηγικό τους σχέδιο: τη διατήρηση δηλαδή της ηγεμονικής τους θέσης.

Με τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές ενέργειας να έχουν ήδη περιέλθει υπό τον έλεγχο τους (Μ. Ανατολή γενικότερα, Σ. Αραβία κα.), στοχεύουν πλέον τα δύο τελικά κομμάτια του πάζλ: τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα, που βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αν και δεν παράγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, διατηρεί τα μεγαλύτερα αποθέματα του πολυτίμου αυτού καυσίμου στο κόσμο. Η Ρωσία από την άλλη, διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα (και παραγωγική δυναμικότητα) πετρελαίου, καθώς και φυσικού αερίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πως, εάν καταφέρουν να ελέγξουν τις κυβερνήσεις των δυο αυτών χωρών (ενδεχομένως μέσω δανείων και ανατροπής των εκάστοτε ηγετών), θα είναι πλέον οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες του κόσμου, αφού θα είναι σε θέση να ορίζουν τις τιμές της ενέργειας – του πετρελαίου και του φυσικού αερίου άμεσα, καθώς επίσης των λοιπών μορφών ενέργειας έμμεσα, μέσω της «παραγωγής» ζήτησης και προσφοράς.

Στη προσπάθειά τους να εκτελέσουν το σχέδιο, έχουν (όπως πάντα συνηθίζουν) αναλάβει τρομερά ρίσκα, μειώνοντας τις τιμές ενέργειας παγκοσμίως (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, προπάνιο κα.), επιβαρύνοντας την εγχώρια παραγωγή τους και τα έσοδα εξ αυτής.

Εάν ξεκινούσε λοιπόν μία αλυσιδωτή οικονομική έκρηξη στην Ευρώπη, θα ήταν ίσως αρκετή για να υποστεί μία ήττα η υπερδύναμη, οπότε όλα τα ρίσκα που ανέλαβε θα αποδεικνυόταν μάταια. Παράλληλα, η Αμερική έχει να αντιμετωπίσει και ορισμένα άλλα «αγκάθια», το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η Κίνα, που προχώρησε πρόσφατα σε δανεισμό της Βενεζουέλας, ενώ προσφέρθηκε παράλληλα να στηρίξει τη Ρωσία.

Η Κίνα πάντως, όσο «ηγετική» και αν παρουσιάζεται τελευταία, έχει τα δικά της προβλήματα. Όπως μάλιστα καταδεικνύει ο δείκτης «China leading indicator», η χώρα εμφανίζει ενδείξεις γενικότερης οικονομικής αποδυνάμωσης (γράφημα).

.

Κίνα, δείκτης οικονομίας – η εξέλιξη του δείκτη China leading indicator

.

Η Ιαπωνία συνεχίζει επίσης να προβληματίζει, μετά τις συνεχιζόμενες αποτυχίες του ηγέτη της να προσφέρει λύση στο πρόβλημα του χρέους. Παρατηρείται παράλληλα μείωση στις εισροές ξένων κεφαλαίων κατά 96% (!) το 2014, δίνοντας την εντύπωση πως οι αγορές ετοιμάζονται να την «εγκαταλείψουν» στη τύχη της.

.

Επίλογος

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, παρατηρούμε τον σιωπηλό κοινωνικό-πολιτικό «διαμελισμό» της ένωσης, με την κάθε χώρα να διατηρεί πλέον αποστάσεις και να προετοιμάζεται για τυχόν επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

Χαρακτηριστικές ενδείξεις της κρυφής αυτής προετοιμασίας, αποτελούν οι πρόσφατες «αναλήψεις» χρυσού εκ μέρους της Ολλανδίας και κάποιας άλλης χώρας, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δημόσια ανακοίνωση-επιβεβαίωση (γράφημα).

.

FED, χρυσός – τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό που βρίσκονται στη κατοχή της FED

 .

Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει στο διάγραμμα, ο «επαναπατρισμός» του χρυσού έχει ξεκινήσει, με τους πρόσφατους 166 τόνους να έχουν ήδη μεταφερθεί.

Τα πράγματα λοιπόν είναι δυσοίωνα και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα που θα ενεργοποιήσει το ντόμινο της καταστροφής. Με χώρες όπως η Γερμανία να μιλούν για «παράλληλο» ευρώ (άρθρο), καθώς και για επιστροφές χρυσού, το 2015 θα είναι καταλυτικό για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου – όπως καταλυτικές θα είναι και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading