Το κέντρο του κόσμου – The Analyst

Το κέντρο του κόσμου

Email this page.

Ελλάδα,-κέντρο-του-κόσμου

Oι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα, η οποία θα ενεργοποιήσει το ντόμινο της καταστροφής – ενώ το 2015 θα είναι μάλλον καταλυτικό για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το 2015 θα είναι μια χρονιά καθοριστική για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει ενδεχομένως το κέντρο του κόσμου, όσον αφορά τη διατήρηση ή την καταστροφή του παρόντος χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μάχη που λαμβάνει χώρα μεταξύ της Αμερικής και της Ρωσίας, αφορά τη διατήρηση της ηγεμονικής θέσης της υπερδύναμης, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων.

Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες – τη διασφάλιση δηλαδή της ηγεμονικής τους θέσης, μέσω του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς ενέργειας.

Έχοντας καταλάβει σημαντικό μέρος των πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή και συνάπτοντας ταυτόχρονα στενή σχέση συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η υπερδύναμη βαδίζει πλέον στο τελικό στάδιο της επέκτασης: στη διάλυση της Ρωσίας, καθώς επίσης στην αποδυνάμωση της Βενεζουέλας – της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στο κόσμο.

Η «νίκη» θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού καθεστώτος, το οποίο επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν «εσαεί» τις επιθετικές τους εκστρατείες (εξοπλιστικές και οικονομικές).

Από την άλλη πλευρά, ο κινεζικός γίγαντας έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του, εσωτερικά προβλήματα. Αντιμέτωπος με την επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς επίσης με το «σκάσιμο» της φούσκας ακινήτων, προβληματίζεται με το δίλημμα της ποσοτικής διευκόλυνσης.

Στην Ευρώπη, το σοβαρό πρόβλημα χρέους και αποβιομηχανοποίησης της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη τραπεζική κρίση της Ισπανίας (ενώ πλησιάζουν παράλληλα και οι εθνικές εκλογές),  δημιουργούν ένα ηφαιστειακό μείγμα, έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει λοιπόν την αφετηρία μιας αλυσιδωτής καταστροφικής κίνησης, η οποία θα συμπαρέσυρε αρχικά την Ιταλία και την Ισπανία (που διαθέτουν μεγάλο «άνοιγμα» απέναντι στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, μέσω του EFSF), στη συνέχεια τη Γαλλία και τη Γερμανία (τους μεγαλύτερους δανειστές) και εν τέλει ολόκληρο τον πλανήτη – με την Ιαπωνία να φλέγεται ανεξέλεγκτα και με τις ΗΠΑ να απομονώνονται για πολλά χρόνια.

.

Άρθρο

Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί για μια ακόμη φορά, το «κέντρο του κόσμου», όπως επιβεβαιώνεται από τις συχνές αναφορές σχετικά με τις επικείμενες εκλογές από τα ξένα ΜΜΕ. Έχουν πληθύνει επίσης τα (καθησυχαστικά) σχόλια ευρωπαίων ηγετών και επιτελαρχών.

Ο μεγάλος φόβος που επικρατεί στην Ευρωζώνη (αλλά και στο κόσμο), είναι η δημιουργία ενός (επιπλέον) ασταθούς πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα, μίας κατάστασης που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη εύθραυστη ισορροπία της ένωσης – αφού οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, μέσω του μηχανισμού στήριξης EFSM (European financial stability mechanism).

.

Ευρωζώνη – το μερίδιο προσφοράς της κάθε χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ένωσης.

Ευρωζώνη – το μερίδιο προσφοράς της κάθε χώρας στον μηχανισμό στήριξης της ένωσης.

.

Στα πλαίσια αυτά, οι «Έλληνες» πολιτικοί, θα πρέπει να κατανοήσουν πως τυχόν λάθος επιλογές τους, μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο του δυτικού κόσμου. Επομένως, απαιτείται η μέγιστη ωριμότητα και η αποφυγή εγωκεντρικών αποφάσεων.

Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι, εάν η Ελλάδα δεν «χρηματοδοτούνταν» από τα μέλη της Ευρωζώνης, τότε θα είχε ήδη χρεοκοπήσει εδώ και αρκετό καιρό. Το σίγουρο επίσης είναι πως εάν δεν υπήρχε αυτό το «στήριγμα», τα πολιτικά παιχνίδια που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν θα συνέβαιναν, αφού η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, για παράδειγμα (ως αποτέλεσμα της αστάθειας), θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα.

Ας δούμε όμως, τι αποτελέσματα έχουν προκαλέσει ήδη η ανικανότητα εκλογής προέδρου και η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών:

α) Πλήρη εξάλειψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η κατάσταση αυτή δεν γίνεται μόνο αντιληπτή στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στη πραγματική οικονομία. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό (Coca Cola 3E, Βιοχάλκο κλπ.), ενώ οι υπόλοιπες, κυρίως οι μικρομεσαίες, αδυνατούν να νιώσουν ασφάλεια – έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή ρευστότητα στην αγορά (μηδενικός δανεισμός).

β) Ολοκληρωτική εξάλειψη της ελπίδας για επιστροφή στη δανειακή ανεξαρτησία (δανεισμός από τις αγορές). Το γεγονός αυτό επιτρέπει για άλλη μια φορά στους κερδοσκόπους (ανάμεσά τους και οι οίκοι αξιολόγησης) να «τραφούν» από τη δική μας απερισκεψία – επιβαρύνοντας παράλληλα τις τράπεζές μας, αφού τις υποχρεώνει να δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια (ένας λόγος που η τιμή των μετοχών τους επηρεάζεται διπλά, όταν η χώρα βιώνει αναστάτωση).

γ) Απόλυτη απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Το σημείο αυτό τρομοκρατεί περισσότερο τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, ειδικά επειδή το επίπεδο της απογοήτευσης έχει αυξηθεί δραματικά. Γνωρίζουν δε πως δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί κάποιου είδους επανάσταση, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να συμβεί στις επικείμενες εκλογές (ψήφος αντίδρασης – τιμωρίας).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×