Γεωπολιτικές ανακατατάξεις – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Η Ρωσία

Μία ακόμη «κρίση του ρουβλίου» τεκμηρίωσε πως ένα κράτος, η οικονομία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εξαγωγές ενέργειας, δεν μπορεί να έχει σταθερότητα και ισχυρό νόμισμα – ενώ η εθνικιστική, συντηρητική και απομονωμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας, εμποδίζει τόσο τον εκσυγχρονισμό, όσο και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της.

Μία αλλαγή πορείας δεν είναι βέβαια αδύνατη, αλλά καθόλου πιθανή – ενώ ένας επόμενος ηγέτης θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο συντηρητικός και εθνικιστής, από τον κ. Putin. Η έννοια «Πολίτης», καθώς επίσης η δημοκρατία, έχουν ελάχιστη παράδοση στη Ρωσία – ενώ ο πληθυσμός είναι πρόθυμος να υποφέρει, αδιαφορώντας για την ευημερία, τουλάχιστον έτσι όπως μας είναι γνωστή στη Δύση.

Η Ρωσία αποξενώνεται δυστυχώς τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις Η.Π.Α. – ενώ οι σχέσεις της με την Κίνα δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου φιλικές. Ακόμη και οι συμβάσεις παροχής φυσικού αερίου υπογράφηκαν, επειδή ήταν εξαιρετικά συμφέρουσες για την Κίνα – ενώ το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι στις Η.Π.Α. δεν είναι φυσικά η Ρωσία, αλλά ο κίτρινος γίγαντας.

Η Ευρασιατική Ένωση, η οποία προωθείται από τη Ρωσία στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ίσως σταθεροποιήσει κάπως τη θέση της, αλλά δεν πρόκειται να εξισορροπήσει τις απώλειες της, από τη σύγκρουση της με την ΕΕ – ενώ τόσο η Ευρώπη, όσο και οι γειτονικές χώρες της Κίνας, προτιμούν την αμερικανική στρατιωτική προστασία από τη ρωσική.

Όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, μάλλον αναζωογονεί ακούσια το ΝΑΤΟ, με τις αυθαίρετες ενέργειες της – ειδικά όταν οι Η.Π.Α., εφαρμόζοντας την πολιτική της Μ. Βρετανίας του παρελθόντος μετά το 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν επιτρέπουν τη διείσδυση καμίας ηγεμονικής δύναμης στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη πολιτική σταμάτησε δύο φορές τη Γερμανία, με δύο παγκοσμίους πολέμους, καθώς επίσης μία φορά τη Ρωσία, με τον ψυχρό πόλεμο – ενώ αποτελεί μία μη διαπραγματεύσιμη «γραμμή» της υπερδύναμης.

.

Η Ευρώπη

Η ήπειρος μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια υπερδύναμη, ικανή να διαδραματίσει έναν σημαντικότατο ρόλο στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό – εάν ενωνόταν πολιτικά, δημιουργώντας τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Εν τούτοις, μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι καθόλου πιθανή, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει ξανά μία μεγάλη κρίση – ειδικά εάν ανέλθουν στην εξουσία ορισμένων χωρών της, ειδικά στη Γαλλία, δημαγωγικά πολιτικά κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαλύσουν ακόμη και την Ευρωζώνη.

Τα προβλήματα της, ειδικά η υπερχρέωση του δημοσίου πολλών κρατών, καθώς επίσης η υπερβολική διόγκωση του τραπεζικού της τομέα, είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν – ενώ το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κενό που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανομένη ανεργία, θα προκαλέσουν μεγάλους κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Στα πλαίσια αυτά, είναι σχεδόν απίθανο να εξελιχθεί προς τη σωστή κατεύθυνση – ειδικά όταν οι περισσότεροι ηγέτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα «δημοσκοπικά» αποτελέσματα, παρά για το μέλλον των κρατών και της ηπείρου τους.

.

Επιμύθιο

Με κριτήριο την παραπάνω μικρή αναφορά στις σημαντικές περιοχές του πλανήτη, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Ιαπωνία, φυσικά ούτε η Ν. Αφρική, ο Καναδάς και η Αυστραλία, διαπιστώνει κανείς πως η υφιστάμενη τάξη πραγμάτων, η «Pax Americana», οδεύει προς το τέλος της – το οποίο ελπίζω μεν να είναι ειρηνικό, αλλά δεν μπορώ να υποθέσω από τι ακριβώς θα αντικατασταθεί.

Αυτό που θεωρώ όμως σίγουρο είναι πως ο επόμενος χρόνος θα ξεκινήσει με μεγάλες εντάσεις – τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό πολλών χωρών, αρκετές από τις οποίες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, θα απειληθούν με λαϊκές εξεγέρσεις.

Σε οικονομικό επίπεδο, έχοντας πλησιάσει στο ζενίθ της φούσκας σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων στα χρηματιστήρια και στα ακίνητα η κατάρρευση, το κραχ, θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από μία αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed – έχοντας την άποψη πως οι αγορές έχουν αποκτήσει πλέον ανοσία στις υποτιμήσεις κρατών, στους κινδύνους χρεοκοπίας ορισμένων, στις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κοκ.

Φυσικά δεν αναμένω τίποτα το τρομερό, αλλά έναν ακόμη χρόνο προετοιμασίας, εν όψει των μελλοντικών νομοτελειακών γεωπολιτικών ανακατατάξεων – οι οποίες πιθανότατα θα μεταφέρουν το κέντρο βάρους του πλανήτη προς την ανατολική Ασία, ενώ θα δρομολογήσουν την αντικατάσταση τόσο του χρηματοπιστωτικού, όσο και του νομισματικού μας συστήματος.

Κλείνοντας, εγώ και όλοι οι συνεργάτες της σελίδας σας ευχόμαστε καλές γιορτές και Καλή Χρονιά, ελπίζοντας χωρίς τα προβλήματα και τις αγωνίες του παρελθόντος.

Θέλω δε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους αναγνώστες του διαδικτυακού μας εγχειρήματος, οι οποίοι μας ενθαρρύνουν με τα θετικά τους σχόλια να συνεχίσουμε και το 2015 την προσπάθεια μας – με διεθνείς και εγχώριες αναλύσεις, όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικές και ρεαλιστικές, του επιπέδου που πραγματικά αξίζει στους Έλληνες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!