Η επέλαση της αγέλης – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η επέλαση της αγέλης

Το πρόγραμμα επενδύσεων της Ευρώπης

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, έχει ίσως ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς ακόμη μία φορά τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ύφεση και την ανεργία – παρά το ότι η μοναδική αποτελεσματική συνταγή παραμένει ακόμη αυτή του Keynes, την οποία έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές, σε θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα (άρθρο).

Ειδικότερα η Κομισιόν (όπως δυστυχώς και η Ελλάδα), θεωρεί πως το κλειδί της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είναι οι επενδύσεις – έχοντας παρουσιάσει πρόσφατα ένα επενδυτικό  πρόγραμμα ύψους 315 δις €, τα οποία θα συγκεντρωθούν με τη βοήθεια της μόχλευσης ή του δανεισμού, από τα 21 δις € που στην πραγματικότητα θα διατεθούν. Κατά την επικρατούσα άποψη, οι επενδύσεις αυτές θα αυξήσουν την παραγωγή της Ευρώπης, οπότε θα ακολουθήσει η ανάπτυξη.

Αδυνατεί λοιπόν να κατανοήσει η Κομισιόν πως το πρόβλημα της ηπείρου μας δεν είναι η προσφορά, η οποία εάν δεν ήταν επαρκής θα έπρεπε να ενισχυθεί, αλλά η ζήτηση – γεγονός που συμπεραίνεται πολύ εύκολα από την παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων, η οποία απέχει πολύ από το να έχει εξαντληθεί. Πόσο μάλλον όταν είναι χαμηλότερη ακόμη και από την εποχή της ευημερίας – όπου η κατανάλωση (η ζήτηση) ήταν πολύ υψηλότερη (γράφημα).

 .

Ευρωζώνη – η εξέλιξη στην παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων.

 .

Με ένα απλό παράδειγμα, εάν σε μία χώρα υπάρχουν 400 οινοποιεία, τα οποία λειτουργούν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η ζήτηση των προϊόντων τους έχει περιορισθεί, δεν θα είχε καμία λογική να αγοράσουν νέα, παραγωγικότερα μηχανήματα – ή να κατασκευάσουν κάποιοι άλλοι ακόμη περισσότερα οινοποιεία, ακόμη και αν μπορούσαν να δανεισθούν με μηδενικό επιτόκιο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελλάδα στην οποία, για να διενεργηθούν επενδύσεις, θα έπρεπε να υπάρχει ζήτηση είτε στο εσωτερικό της, είτε στο εξωτερικό – όπου όμως στο εσωτερικό η ζήτηση περιορίζεται, λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης των φόρων (άρα εξ αιτίας της μείωσης των ονομαστικών, καθώς επίσης των πραγματικών εισοδημάτων).

Όσον αφορά το εξωτερικό εντός Ευρωζώνης, με δεδομένη την πολιτική λιτότητας, η ζήτηση μειώνεται επίσης – ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης έχει επίσης μειωμένη ανάπτυξη, οπότε δεν αυξάνεται ούτε εκεί η ζήτηση. Επομένως, ελλείψει ζήτησης δεν έχουν νόημα οι επενδύσεις εκ μέρους των ιδιωτών – αλλά μόνο εκ μέρους των κρατών, τα οποία όμως αδυνατούν λόγω της υπερχρέωσης τους ή του «απαγορευτικού σήματος» πού έχει τοποθετήσει η Γερμανία.

.

Επενδύσεις, κεφάλαια και χρηματοπιστωτικό σύστημα

Επιστρέφοντας στο πρόγραμμα της Κομισιόν, εάν ο ρυθμός των επενδύσεων διατηρούταν στο επίπεδο των προηγουμένων ετών, όπως επιδιώκεται σήμερα, τότε θα υπήρχαν πολύ γρήγορα περισσότερα κεφάλαια, συγκριτικά με τον όγκο της οικονομίας.

Όταν όμως τα κεφάλαια αυξάνονται συνεχώς, σε σχέση με την παραγωγικότητα τους, τότε μειώνονται διαρκώς οι αποδόσεις τους – οπότε οι επιχειρήσεις λειτουργούν ζημιογόνα, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι επισφάλειες στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Με δεδομένη τώρα την κακή κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, πόσο μάλλον με τα σημερινά προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών (άρθρο), στις οποίες είναι πολύ εκτεθειμένες, η αύξηση των επισφαλειών θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική – ενώ ο πολλαπλασιασμός των κεφαλαίων είναι μία πολυτέλεια, την οποία δεν μπορεί να παρέχει στον εαυτό της η Ευρώπη.

Περαιτέρω, με εξαίρεση ορισμένες χώρες της περιφέρειας, η Ευρωζώνη στο σύνολο της δεν αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης – με την έννοια πως οι τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, έχοντας στη διάθεση τους πάνω από 1 τρις €. Η μη διενέργεια επενδύσεων λοιπόν εκ μέρους των ιδιωτών δεν οφείλεται στην έλλειψη δανειακών χρημάτων – αλλά, αντίθετα, στην απουσία της ζήτησης, οπότε της κατανάλωσης.

Στα πλαίσια αυτά, όσο η Ευρωζώνη, με γερμανική εντολή, επιμένει στην πολιτική λιτότητας, καθώς επίσης στη μείωση των χρεών των χωρών της, μέσω του περιορισμού των συντάξεων, των μισθών, του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης της αύξησης της φορολογίας, η ζήτηση θα μειώνεται, μαζί με τις επενδύσεις – οπότε δεν πρόκειται να επανέλθει στην ανάπτυξη, εάν δεν αλλάξει πολιτική.

Ολοκληρώνοντας, η επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, με τη βοήθεια των επενδύσεων και της ανάπτυξης, είναι ένας επικίνδυνος μύθος – αφού είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Επομένως, θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις σε πάρα πολλές χώρες, θα κλιμακωθεί η εχθρότητα απέναντι στους εκάστοτε μετανάστες και θα αναζωπυρωθεί ο ρατσισμός του παρελθόντος – με οδυνηρά επακόλουθα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

.

Υστερόγραφο: Αυτό που συνέβη σήμερα στη Ρωσία είναι κάτι περισσότερο από εφιαλτικό – με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, μετά το 1998, ο όρος «χρεοκοπία» για τη χώρα, ακόμη και από το Reuters (πηγή).

Παρά τη δραστική αύξηση των επιτοκίων, το ρούβλι υποτιμήθηκε έως και 24% απέναντι στο δολάριο, φτάνοντας στο απόλυτο ρεκόρ των 80,10 – με την κεντρική τράπεζα της χώρας να αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά, όσο συνέχιζε η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Το ρούβλι, έχοντας χάσει σχεδόν το 70% της αξίας του από την αρχή του 2014 (τα 100 ρούβλια έγιναν μόλις 30), οδήγησε το χρηματιστηριακό δείκτη της χώρας σε πτώση ύψους -19,5%, στις 578,21 μονάδες – σε επίπεδα δηλαδή που δεν έφτασε ούτε το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία μόνο ημέρα.

Ως εκ τούτου, εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (CDS) απέναντι στη χρεοκοπία της Ρωσίας – όπου για να ασφαλίσει κανείς ομόλογα αξίας 10.000.000 $, έπρεπε να πληρώσει 656.000 $, από 109.000 $ προηγουμένως.

Η ύφεση στη χώρα το 2014 θα φτάσει ίσως στο -4,5%  εάν το πετρέλαιο κυμαίνεται στα 60 $ το βαρέλι – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό, πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Φυσικά τα επακόλουθα για τις τράπεζες θα είναι ανάλογα – αφού, όπως είναι γνωστό, τα επιτόκια δανεισμού τους εξαρτώνται από τα ανάλογα (spreads) των κρατικών ομολόγων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.