Ο φόβος του πανικού – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο φόβος του πανικού

Πανικός

Η επίθεση ξεκινάει συχνά με σωματικά συμπτώματα, όπως η επιτάχυνση του καρδιακού παλμού – στη συνέχεια γίνεται αντιληπτός ο τρόμος, ενώ αμέσως μετά το άτομο συνδέει την έντονη λειτουργία της καρδιάς του, με σκέψεις που ενισχύουν το αίσθημα του άγχους

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 .

“Η κρίση χρέους είναι μία βαριά οικονομική ασθένεια, η οποία πρέπει να θεραπεύεται μέσα σε τρία χρόνια: όπου το πρώτο έτος λαμβάνονται όλα μαζί τα μέτρα αντιμετώπισης της, το δεύτερο «ωριμάζουν», ενώ το τρίτο αποδίδουν και οδηγούν στο αίσιο τέλος της. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε ο «ασθενής» βυθίζεται σε μία παθολογικής μορφής επικίνδυνη κατάθλιψη (βαθιά, παρατεταμένη ύφεση ή/και αποπληθωρισμός), από την οποία σπάνια ξεφεύγει.

Ακόμη όμως και να τα καταφέρει η χώρα, μετά από αρκετά χρόνια, παραμένουν δυστυχώς πολλά «ψυχικά κατάλοιπα» στους Πολίτες της – κυρίως στους μακροπρόθεσμα ανέργους και στους απογοητευμένους νέους που δεν μπορούν να βρουν εργασία, χάνοντας εντελώς την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην κοινωνία.

Επίσης στις μικρές και στις παιδικές ηλικίες που τραυματίζονται ανεπανόρθωτα, από τη γενικότερη συμπεριφορά των ανέργων, χρεοκοπημένων ή φοβισμένων γονέων τους, οι οποίοι ευρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» – σε εκείνο το σημείο που, παρά το ότι ακόμη εργάζονται ή επιχειρούν, τρομάζουν αντικρίζοντας την καταστροφή γύρω τους, φοβούμενοι πως αργά ή γρήγορα θα έλθει η σειρά τους.

Το φάσμα των ψυχικών διαταραχών που διαπιστώνονται σε τέτοιου είδους κοινωνίες είναι τεράστιο, επεκτεινόμενο σε όλα τα μέρη του γραφήματος που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου  – ενώ το μέλλον τους, το οποίο φυσικά εξαρτάται από τις νεότερες γενιές, είναι εξαιρετικά επισφαλές, ακόμη και όταν καταπολεμηθεί επιτυχώς η κρίση χρέους. 

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ως ένα διαρκές, διαχρονικό και αποτρόπαιο έγκλημα την οικονομική πολιτική, η οποία επιβλήθηκε «τιμωρητικά» στην πατρίδα μας, από την επαίσχυντη ευρωπαϊκή παραλλαγή του ΔΝΤ: από την Τρόικα, στην οποία η Γερμανία δίνει ουσιαστικά την κατεύθυνση.

Είναι δε κατά την άποψη μας χρήσιμη η παρουσίαση όλων των ψυχικών ασθενειών, από τις οποίες κινδυνεύει ή υποφέρει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων – γεγονός που μας οδήγησε στη σειρά των ψυχολογικών αναλύσεων, μεταξύ των οποίων και η επόμενη” (Analyst team).

.

Ανάλυση

Η διαταραχή του πανικού είναι μια «ενόχληση» με υποτροπιάζοντα, με επαναλαμβανόμενα καλύτερα «αυθόρμητα» επεισόδια έντονου φόβου. Υπεισέρχονται, συμβαίνουν δηλαδή, σαφώς οριοθετημένες καταστάσεις πανικού, οι οποίες φτάνουν στο αποκορύφωμα τους μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής [1]:

(1)  Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, των παλμών

(2)  Εφίδρωση

(3)  Τρόμος

(4)  Αίσθημα δύσπνοιας ή δυσκολία στην αναπνοή

(5)  Αίσθημα ασφυξίας

(6)  Συναισθήματα πόνου ή σφίξιμο στο στήθος

(7)  Ναυτία ή γαστρεντερικές ενοχλήσεις

(8)  Ζάλη, ανασφάλεια, ζαλάδα ή λιποθυμία

(9)  Εξάψεις ή ψύχρα, παγωνιά, κρύος ιδρώτας

(10) Παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα)

(11) Αποστασιοποίηση (συναισθήματα μη πραγματικότητας) ή «αποπροσωποποίηση» (αίσθημα απόστασης από τον εαυτό)

(12) Ο φόβος της απώλειας του ελέγχου, της τρέλας

(13) Ο φόβος του θανάτου

Για να γίνει η διάγνωση, για να πιστοποιηθεί η κρίση πανικού δηλαδή, αρκούν τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα. Εκτός αυτού, το άτομο φοβάται σε μεγάλο βαθμό τις περαιτέρω κρίσεις πανικού, ενώ αποφεύγει συστηματικά καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να τις προκαλέσουν.

Το 80% περίπου των ασθενών, αναφέρουν ως κύρια συμπτώματα την ταχυκαρδία, την έξαψη, τα συναισθήματα άγχους και τον τρόμο – ενώ το 70% αναφέρει τη ζάλη, την εφίδρωση, τον πόνο στο στήθος και τη δύσπνοια [2].

Πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν τις κρίσεις πανικού. Για παράδειγμα, όταν αισθάνονται ότι η καρδιά τους αρχίζει να χτυπάει έντονα, τους δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση πως πρόκειται για καρδιακή προσβολή. «Πεθαίνω από ασφυξία», είναι η τυπική παρερμηνεία μίας δυσκολίας τους στην αναπνοή. Με τον τρόπο αυτό, τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά ως απειλητικά για τη ζωή, ακόμη και αν το άτομο δεν πάσχει από βιολογικές, επικίνδυνες για τη ζωή του, «ιατρικές» ασθένειες.

Προκειμένου να μην βιώσει ακόμη μία επώδυνη «προσβολή πανικού», το άτομο αναπτύσσει την ονομαζόμενη «συμπεριφορά ασφαλείας». Αποφεύγει, λόγου χάριν, τις πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες, για να αποτρέψει την εμφάνιση του έντονου φόβου – την κρίση πανικού.

Μερικοί άνθρωποι δεν βγαίνουν καν έξω από το σπίτι τους, για να μην τους συμβούν καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν, να έχουν ως αποτέλεσμα δηλαδή, μία «επίθεση πανικού». Στην ειδική αυτή περίπτωση, αναφερόμαστε συχνά στην ψυχική ασθένεια της «αγοραφοβίας».

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!