Η Apple και η θεωρία των εσωρούχων – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η Apple και η θεωρία των εσωρούχων

Apple

Οι κερδισμένοι της νομισματικής πολιτικής είναι οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν με τα μέσα που τους έχουν προσφερθεί από τα κράτη – ενώ ο βασιλιάς τους είναι η εταιρεία των κινητών τηλεφώνων

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ξεκινώντας από τη «θεωρία των εσωρούχων» του πρώην κεντρικού τραπεζίτη των Η.Π.Α. κ. Alan Greenspan, στην οποία αναφέρθηκε η USA Today πρόσφατα, η οικονομική κατάσταση  στις Η.Π.Α. είναι υπέροχη – αφού, κατά τον πρωτοπόρο του φθηνού χρήματος και της «μονεταριστικής Τζιχάντ», όταν οι πωλήσεις των ανδρικών εσωρούχων είναι σταθερές ή ανοδικές, τότε οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές.

Το γεγονός λοιπόν, σύμφωνα με το οποίο τόσο οι πωλήσεις, όσο και τα κέρδη της ηγέτιδας εταιρείας του κλάδου, της Hanes, αυξήθηκαν με διψήφια νούμερα στο τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, αποδεικνύει πως η Οικονομία της υπερδύναμης είναι υγιέστατη – αυτό τουλάχιστον θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε ο άνθρωπος που οδήγησε τον πλανήτη στην μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Εκείνος ο τραπεζίτης που τοποθέτησε τις βάσεις της μεταφοράς του πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω, με την παγίδα των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (Subprime), την οποία έστησε για τα χαμηλότερα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας – μεγάλο μέρος του κόστους της οποίας πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταφέροντας φυσικά τις ζημίες στους φορολογουμένους πολίτες.

Η κατάσταση βέβαια της Οικονομίας της υπερδύναμης δεν είναι τόσο ονειρεμένη, όσο θα ήθελε ο κ. Greenspan γεγονός που ασφαλώς αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξεγέρσεις σε ολόκληρη την έκταση των Η.Π.Α. (άρθρο).

Συνεχίζοντας, οι κερδισμένοι της ασύδοτης νομισματικής πολιτικής είναι φυσικά οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι συνεχίζουν να φορο(απο)διαφεύγουν με τα μέσα που τους έχουν προσφερθεί από τα κράτη. Ο βασιλιάς δε αυτών των ομίλων δεν είναι άλλος από την εταιρεία που έχει εξασφαλίσει τη λατρεία (cult) των πελατών της: από την Apple, η οποία έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως, με χρηματιστηριακή αξία που φτάνει στα 700 δις $ – υπερτριπλάσια δηλαδή του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Το μέγεθος αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά όταν σκεφθεί κανείς πώς τα κατάφερε η επιχείρηση, όταν στην καλύτερη εποχή της φούσκας των εταιριών του διαδικτύου, ο αξεπέραστος «γίγαντας του κλάδου» ήταν η Microsoft – με χρηματιστηριακή αξία 26 φορές υψηλότερη από τον κατασκευαστή των iPhones.

Σήμερα, η Apple είναι 1,78 φορές μεγαλύτερη από τη Microsoft, την εταιρεία λογισμικού που μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά με τα προϊόντα της. Ακολουθούν 17 επί πλέον γεγονότα που αφορούν την εταιρεία, έτσι όπως αυτά συντάχθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία του Dow Jones:

.

(1)  Η τιμή της μετοχής της την περασμένη Τρίτη αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών – στα 119,75 $ (119 $ περίπου σήμερα). Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, πως στις 9 Ιουνίου 2014, η Apple προχώρησε σε stock split – αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με αναλογία 7:1, δηλαδή για κάθε μια μετοχή προχώρησε στην έκδοση επτά νέων), οπότε από τα 645 $, «έπεσε» στα 93 $ (την περίοδο που έγινε το split).

(2)  Από την εποχή που εισήλθε η εταιρία στο χρηματιστήριο (1980), η μετοχή της έχει αυξηθεί κατά 50.000% – ενώ από την πρώτη τιμή κλεισίματος, κατά 23.100%

(3)  Στο ανώτατο σημείο της φούσκας των εταιριών τεχνολογίας (Μάρτιος 2000) η Microsoft και η Exxon Mobil, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση του δείκτη S&P σήμερα, ήταν 26 η πρώτη και 13 φορές η δεύτερη, μεγαλύτερες από την Apple. Τώρα η Apple είναι 1,78 φορές μεγαλύτερη από τη Microsoft και 1,75 φορές από την Exxon.

(4)  Η χρηματιστηριακή αξία της Apple ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτήν της Exxon, ενώ είναι σταθερά υψηλότερη από την 1η Αυγούστου του 2013.  Είναι δε μεγαλύτερη από όλους μαζί τους επόμενους ομίλους: Google, Samsung Electronics, HTC, Blackberry, Lenovo, HewlettPackard, Cirrus Logic, Sandisk, Sony, Broadcom και Pandora Media. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι υψηλότερες κάθε φορά κεφαλαιοποιήσεις, σε δις $ – με την Apple σήμερα στα 700 δις $.

 .

Κεφαλαιοποίηση εταιριών – οι εταιρίες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην ιστορία τους

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.