Ο πόλεμος των νομισμάτων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος των νομισμάτων

Συνεχίζοντας, παρά το ότι η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται, τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Κίνα, επίσης από την Ινδία, η ισχύς της οποίας υποτιμάται αν και θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποια στιγμή την Κίνα (άρθρο), η τιμή του μειώνεται – έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στα 1.130 $ η ουγγιά.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, αφού δεν συνάδει με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς – με τον κανόνα καλύτερα, σύμφωνα με τον οποίο η αυξημένη ζήτηση ωθεί τις τιμές προς τα επάνω. Η εξήγηση όμως του φαινομένου είναι απλή – επειδή η ζήτηση του χρυσού σε φυσική μορφή, είναι εκθετικά χαμηλότερη από την προσφορά του σε χάρτινη μορφή.

Ειδικότερα, ο μηνιαίος όγκος των συναλλαγών χρυσού σε χάρτινη μορφή (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) είναι της τάξης των 360 δις $ – ενώ σε φυσική μορφή μόλις 279 εκ. $. Επομένως, οι χάρτινες συναλλαγές είναι σε αναλογία 1.000:1, σε σχέση με αυτές σε φυσική μορφή – οπότε είναι εκείνες που καθορίζουν (χειραγωγούν) την τιμή του. Γνωρίζουμε δε πως ο τεράστιος όγκος των χάρτινων συναλλαγών μπορεί να «μετακινήσει» την τιμή κατά 20 $ το δευτερόλεπτο – ένα πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο.

Οι τράπεζες τώρα, οι οποίες κυριαρχούν στις χάρτινες συναλλαγές χρυσού είναι μόλις επτά – με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές κατά το δοκούν, χωρίς ουσιαστικά κόστος, απλά και μόνο ανταλλάσσοντας χαρτιά μεταξύ τους (Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley, JP Morgan, Barclays, Bank of Nova Scotia, Jefferies LLC).

Ολοκληρώνοντας, φαίνεται πως διεξάγεται πλέον ένας πόλεμος μεταξύ των νομισμάτων, με το δολάριο να ανατιμάται συνεχώς, παρά το ότι με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται η αμερικανική οικονομία – παράλληλα με την υποτίμηση μίας σειράς άλλων, είτε για λόγους αύξησης των εξαγωγών (ευρώ, γεν), είτε επειδή δέχονται επίθεση (ρούβλι).

Την ίδια στιγμή ο χρυσός καταρρέει, ενώ στα χρηματιστήρια έχει δημιουργηθεί μία φούσκα άνευ προηγουμένου – με ακριβότερο όλων τη Wall Street και φθηνότερο το ελληνικό, όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Κόσμος-–-η-κατάταξη-των-χρηματιστηρίων-ως-«ακριβά»-(expensive,-κόκκινο-προς-πορτοκαλί)-και-ως-«φθηνά»-(cheap,-πράσινο) 2

Κόσμος – η κατάταξη των χρηματιστηρίων ως «ακριβά» (expensive, κόκκινο προς πορτοκαλί) και ως «φθηνά» (cheap, πράσινο).

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως θα ακολουθήσει η κατάρρευση του αμερικανικού χρηματιστηρίου – με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δείκτες τουλάχιστον κατά 50%.

Εν τούτοις, επειδή υπάρχει ένας αντίστοιχος κίνδυνος για το δολάριο, η ραγδαία υποτίμηση του οποίου θα μπορούσε να προηγηθεί, προς όφελος των μετοχών, είναι πολύ δύσκολες οι προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποδεικνύει την «επίθεση λεηλασίας» που δέχεται η Ελλάδα – όπως έχει περιγραφεί σε πρόσφατο κείμενο (άρθρο).

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.