Ο πόλεμος των νομισμάτων – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος των νομισμάτων

Συνάλλαγμα-και-πόλεμος

Η Ρωσία αγοράζει χρυσό, προετοιμαζόμενη για μία οικονομική σύγκρουση διαρκείας με τη Δύση, το ισλαμικό χαλιφάτο εκδίδει χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, ενώ οι Η.Π.Α. χειραγωγούν τις τιμές – ανατιμώντας επικίνδυνα το δολάριο  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η Κίνα αγοράζει το τελευταίο χρονικό διάστημα όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί, θέλοντας να εκμεταλλευθεί την, κατά την ίδια, χαμηλή τιμή του. Την ίδια στιγμή η Ρωσία αγοράζει μαζικά χρυσό, έχοντας αυξήσει τα αποθεματικά της εντυπωσιακά, κατά 55 τόνους στο τρίτο τρίμηνο – ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν συγκεντρώνει μόνο χρυσό στα θησαυροφυλάκια της, αλλά και άργυρο, προετοιμαζόμενη ενδεχομένως για έναν οικονομικό πόλεμο διαρκείας με τη Δύση – ενώ κλείνει νέα ενεργειακά συμβόλαια με την Κίνα, συμμετέχοντας παράλληλα σε προγράμματα ατομικής ενέργειας στο Ιράν και στη Νότια Αφρική.

Τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Ρωσίας έχουν τριπλασιασθεί κατά την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στους 1.150 τόνους – παρέχοντας της μία «ζωτική δύναμη πυρός», μέσω της οποίας θα μπορούσε ίσως να αντισταθμίσει τις έντονες πιέσεις στο ρούβλι.

Πόσο μάλλον όταν το νόμισμα της δέχεται μία κατά μέτωπο επίθεση από τις Η.Π.Α. (μαζικές εκροές χρημάτων εκ μέρους των επενδυτών κοκ.) η οποία, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς επίσης με τις κυρώσεις της ΕΕ, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την οικονομία της χώρας.

Όλες μαζί οι τράπεζες παγκοσμίως αγόρασαν 93 τόνους πολυτίμου μετάλλου στο 3ο τρίμηνο (γράφημα), το οποίο ήταν το 15ο συνεχόμενο, όπου οι αγορές χρυσού ξεπέρασαν τις πωλήσεις – ενδεχομένως λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών ρίσκων, καθώς επίσης επειδή γίνεται προσπάθεια εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, να μειώσουν την εξάρτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους από το δολάριο.

 .

Κόσμος – οι κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών συνεχίζουν την αγορά χρυσού

 .

Όπως προβλέπεται πάντως, οι κεντρικές τράπεζες θα αγοράσουν συνολικά 500 τόνους χρυσού το 2014 – αυξάνοντας σταθερά τα αποθέματα τους, με αφετηρία το 2009.

Περαιτέρω οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το «ισλαμικό χαλιφάτο» αποτελεί πλέον την πρώτη και μοναδική περιοχή, η οποία έχει ως αντίκρισμα στο νόμισμα της πολύτιμα μέταλλα, είναι σωστή.

Σύμφωνα με την ISIS, τα νέα νομίσματα, τα οποία θα είναι σε χρυσό, σε ασήμι και σε χαλκό (εικόνα), «θα είναι εκτός του συναλλαγματικού συστήματος των δυτικών καταπιεστών» – έτσι ώστε το χαλιφάτο να είναι ανεξάρτητο.

 .

Μέση Ανατολή – τα νέα σχεδιαζόμενα νομίσματα της οργάνωσης ISIS.

Μέση Ανατολή – τα νέα σχεδιαζόμενα νομίσματα της οργάνωσης ISIS.

 .

Υπενθυμίζουμε πάντως εδώ πως, κατά τον πρώην πρόεδρο της Fed κ. Alan Greenspan, ο χρυσός είναι ένα «νόμισμα πρώτης τάξεως» – το οποίο δεν μπορεί να ηττηθεί από κανένα σύστημα που στηρίζεται σε χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat money). Επίσης το νόμο του Gresham, στον οποίο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν (ανάλυση).

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.