Συμμόρφωση ή απελευθέρωση ; – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Συμμόρφωση ή απελευθέρωση ;

Το παράδειγμα των stress tests

Πρόσφατα η κοινή γνώμη βομβαρδίσθηκε με διθυραμβικά επιφωνήματα, που πανηγύριζαν την λαμπρή αντοχή των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. «Είδηση» ήταν μόνο η αναγγελία της επιτυχίας στο διαγώνισμα. Ο τηλεθεατής άκουγε επί ημέρες αλλεπάλληλα “s” και “t” να στριμώχνουν δύο “e”, και αγωνιούσε μήπως κλείσει η τράπεζα όπου εισπράττει την σύνταξη ή τον μισθό. Και ανακουφίσθηκε …

Προφανώς δεν άκουσε ποτέ ούτε για τις «7 τραπεζικές πληγές», ούτε ότι όλα αυτά τα ακριβοπληρωμένα συγγράμματα φωστήρων «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Πολύ περισσότερο, ο τηλεθεατής δεν άκουσε ποτέ για τράπεζες που βούλιαξαν λίγο μετά από την επιτυχία τους σε stress test …

Δυστυχώς, ο συνήθης πανηγυρίζων τηλεθεατής δεν είναι σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση «τι είναι το stress test ;». Η δικαιολογία του είναι στην πραγματικότητα ότι :

  • Πρώτον, είναι ένα τεστ αντοχής για να δούμε πόσο καλές είναι οι τράπεζές μας.
  • Δεύτερον, η τρόϊκα το έκανε και «μας περίμενε στην γωνία».
  • Τρίτον, εμείς τα καταφέραμε – το παραδέχθηκε και η τρόϊκα.
  • Τέταρτον, το είπε η τηλεόραση ότι τα περάσαμε.
  • Πέμπτον, το λένε όλοι ότι πάμε καλά.

Κάπως έτσι, έσπευσε πρωί-πρωί την Δευτέρα να αγοράσει μετοχές των τραπεζών και …

Και, με τα ίδια μυαλά, χειροκρότησε ενθουσιωδώς και την παρασκευιάτικη δήλωση «Σήμερα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση και από τα μνημόνια». Ίδωμεν …

.

Η λύση της φυγής

Το πείραμα της συμμόρφωσης υποδεικνύει – εμμέσως πλην σαφώς – την «λύση» στο πρόβλημα. Δεν είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα, αν δεν ακούνε οι άλλοι τι πιστεύεις. Αξίζει να το προσέξουμε, προς το τέλος του video.

Έχει μάλιστα πλασαρισθεί αυτή η διέξοδος και με slogan : “Get a life” (βρες μιά ζωή). Είναι η γνωστή συμπεριφορά της στρουθοκαμήλου : κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για να μην δει το λιοντάρι που σε λίγο θα την κατασπαράξει. Αυτό που αλλάζει είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί.

Είναι εμφανές ότι το «σύστημα» περιορίζει όλο και περισσότερο τα περιθώρια ιδιώτευσης. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην εποχή μας να βρει κανείς «χλωρό κλαρί». Ακόμη δυσκολότερο είναι να διδάξει κανείς στα παιδιά του πώς να μην ισοπεδωθούν ως προσωπικότητες.

Στο βιβλίο «Με τα μάτια ενός πατέρα» επισημαίνω το πρόβλημα με το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας, το κωδικοποιημένο ως ADD/ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Μετά από την παρουσίαση προχωρημένων υφιστάμενων προσεγγίσεων του προβλήματος επισημαίνω :

Ως γονιός – το τονίζω ! – καταθέτω απλά τον προβληματισμό μου και περιμένω από την επιστημονική κοινότητα να τον αξιολογήσει και να τον προχωρήσει, αν αξίζει.

Θεωρώ ότι, πριν «σηκώσουμε ψηλά τα χέρια» μπροστά στο βιοχημικό πρόβλημα, θα πρέπει να δοκιμάσουμε – αν δεν έχει ήδη γίνει καλά – όχι να νουθετήσουμε, αλλά να εκπαιδεύσουμε με παιδαγωγικές μεθόδους το υπερκινητικό παιδί.

Το αν η προσέγγιση που παραθέτω στην συνέχεια έχει βάση είναι στην κρίση παντός ενδιαφερόμενου. Στα πλαίσια του παρόντος άρθρου, ας αναλογισθεί ο κάθε γονιός ποια ακριβώς είναι η διέξοδος get a life για το παιδί του.

.

Και η απελευθέρωση;

Προφανώς η αποτελεσματική αντίδραση απαιτεί επιστημονική συγκρότηση, και μάλιστα υπέρτερη. Πρόκειται σαφώς για πόλεμο. Και τους πόλεμους τους κερδίζουν αυτοί που προσέρχονται με νέα όπλα. Αυτό – ως γνωστόν – διδάσκει η Ιστορία.

Αξίζει να προσέξουμε ότι το Εθνικό μας Έπος περιλαμβάνει και κρίσιμη προειδοποίηση για τους κινδύνους του εγχειρήματος. Ο Οδυσσέας βρέθηκε απέναντι στον θηριώδη Πολύφημο. Μονόφθαλμος Κύκλωπας, με εμμονή στην τάξη, που «δεν αγαπά το δίκιο και τον ξένο». Ο συμβολισμός είναι σαφής, όπως και η αναλογία στο «τώρα».

Αξίζει, όμως, να προσέξουμε το μεγάλο λάθος του δικού μας : χλευάζοντας τον τυφλωμένο πιά αντίπαλό του, προδίδει το πραγματικό του όνομα. Αντί «ο ούτις» (ο κανένας δηλαδή), είναι ο Οδυσσέας. Και έτσι είναι εφικτό να γίνει στόχος του πατέρα του ανθρωποειδούς, του «θεού» Ποσειδώνα.

Επομένως : «Κάτι επικίνδυνο, παύει να είναι επικίνδυνο, αν ξέρουμε καλά ότι είναι επικίνδυνο».

Επί της ουσίας, μία πρώτη γεύση των διαστάσεων του προβλήματος έχω παρουσιάσει σε ένα τμήμα της διάλεξης που έδωσα στο Κιάτο την 1η Ιουνίου 2011 :

.

Όλα είναι στο μυαλό !

.

Θέμα της διάλεξης : «Λύσεις για … όλους στα προβλήματα επιβιώσεως και ρευστότητος»

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!