Συμμόρφωση ή απελευθέρωση ; – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Συμμόρφωση ή απελευθέρωση ;

Είναι εμφανές ότι το «σύστημα» περιορίζει όλο και περισσότερο τα περιθώρια ιδιώτευσης. Δεν είναι καθόλου εύκολο στην εποχή μας να βρει κανείς «χλωρό κλαρί». Ακόμη δυσκολότερο είναι να διδάξει κανείς στα παιδιά του πώς να μην ισοπεδωθούν ως προσωπικότητες

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Πρόλογος

Συμμόρφωση είναι η κατόπιν πιέσεων αλλοίωση της προσωπικής μας γνώμης, ώστε να είναι συμβατή με τις επιθυμίες κάποιου άλλου ή της λεγόμενης «κοινής γνώμης».

Απελευθέρωση – αντίστοιχα – είναι ο απεγκλωβισμός μας από τις προσπάθειες να συμμορφωθούμε, με αποτέλεσμα την διατήρηση ή ανάκτηση της πνευματικής μας ελευθερίας.

Το δίλημμα του τίτλου αφορά κάθε άνθρωπο, και ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Σίγουρα απασχολεί κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, όπου γης.

.

Η φύση της προπαγανδιστικής επίθεσης

Η βάση της σύγχρονης προπαγάνδας εκφράζεται στο γνωστό «Πείραμα συμμόρφωσης»:

.

Το Πείραμα Συμμόρφωσης / The Asch Conformity Experiment

.

Ανύποπτα τα πειραματόζωα υποτάσσονται στην «γνώμη» της ομάδας σε θέματα οφθαλμοφανώς λανθασμένα, όπως το συγκριτικό μήκος δύο διπλανών γραμμών.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μπορεί να διαταράσσεται η κρίση μας, όταν η πίεση αφορά υποκειμενικά θέματα. Πόσο μάλλον αν γίνεται και σε μεγάλο εύρος θεμάτων, έχει μακρά διάρκεια εφαρμογής, και επαναλαμβάνεται συνεχώς και ποικιλοτρόπως. Η γνωστή «πλύση εγκεφάλου».

Αυτή την τεχνική εφάρμοσε συστηματικά ο χιτλερικός αρχιπροπαγανδιστής Γκαίμπελς. Με όπλο «επιχειρήματα» της μορφής «ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ …», έπειθε τον απλό Γερμανό να πολεμήσει στην μακρινή Αίγυπτο ή να οδηγήσει Εβραίους στα κρεματόρια. Συνήθεις διαταγές δεν θα έφθαναν να τον οδηγήσουν στην παράνοια.

Σήμερα η τεχνική έχει γίνει πιά πολυδιάστατη, αλλά και εκλεπτυσμένη. Ο Γκαίμπελς προέβαλε την μία και μόνη χιτλερική πολιτική. Τώρα πιά προβάλλονται περισσότερες επιλογές, δίνοντας μία επίφαση πλουραλισμού και ελευθερίας. Εγκλωβιζόμαστε εύκολα στις προβαλλόμενες εναλλακτικές επιλογές.

Στο εγχώριο πολιτικάντικο παιχνίδι π.χ. έχουν διαμορφωθεί τρία «κουτάκια». Αν πάει κανείς αριστερότερα από το κυβερνητικό «κουτάκι» είναι ΣΥΡΙΖΑ, και εγκλωβίζεται στα λάθη της ηγεσίας του και των «απρόσεκτων» στελεχών του. Αντίστοιχα, αν πάει κανείς δεξιότερα, χαρακτηρίζεται ελληναράς και μάλιστα με υπονοούμενο το «χρυσαυγίτης». Έξω από αυτά τα τρία «κουτάκια» είναι δύσκολο να βρει κανείς μία κάποια ευμεγέθη δημοσιότητα – θετική ή αρνητική.

Δεν είναι απλό να γνωρίσει κανείς καλά την επιστήμη της προπαγάνδας. Π.χ. δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς – ίσως ούτε να υποψιασθεί καν – ότι το video με το πείραμα της συμμόρφωσης διανέμεται από το «σύστημα». Δεν είναι απλό, δηλαδή, να γνωρίσει κανείς καλά με τι μέσα επιτυγχάνεται εν τέλει ο βιασμός των λαών.

Δεν είναι, όμως, δύσκολο να μπει κανείς στο νόημα : η προπαγάνδα κατασκευάζει αλήθειες και εγκαθιδρύει στερεότυπα. Και υποβάλλει την αίσθηση ανημπόριας. Αδίστακτα.

.

Η φύση των προπαγανδιστών

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ακριβώς αυτό : τι είδους όντα είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο σε συνανθρώπους ; Και πώς θεωρούν εαυτούς Χριστιανούς ; Αγαπούν αλλήλους, ή τον πλησίον ; Διψούν για την δικαιοσύνη ; Τηρούν το «Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» ;

Η «απάντησή» τους είναι υποκριτική, φαρισαϊκή. Προβάλλουν, με τα ίδια εντεταλμένα μέσα «ενημέρωσης», δημόσιες σχέσεις βιτρίνας. Δεν έχουν πρόβλημα π.χ. να βγάζουν δεκάρικους λόγους για την ημέρα κατά της παιδεραστίας, αν και συχνά παιδεραστές οι ίδιοι και οι συν αυτοίς. Γνωστά πράγματα.

Η απάντηση στο ως άνω «κρίσιμο ερώτημα» είναι καίριας σημασίας. Είναι σημαντικό να έχουμε πλήρη πεποίθηση ότι πρόκειται για ηθικά αναίσχυντους. Πιστεύουν βαθειά ότι «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά δεν τους απασχολεί και πολύ «Ποιος αγιάζει τον σκοπό ;». Ο σκοπός τους είναι άγιος γιατί είναι δικός τους.

Στον δυτικό κόσμο, σήμερα τουλάχιστον, οι σκοποί αγιάζονται από βλάκες – είναι καταφανές. Η κινέζικη σοφία υποδεικνύει αφοπλιστικά «Ο άπληστος άνθρωπος είναι σαν ένα φίδι που προσπαθεί να καταπιεί έναν ελέφαντα». Κάπως έτσι το αμερικάνικο χρηματιστήριο ακόμη ανεβαίνει …

Στα πλαίσια αυτά, ίσως είναι καιρός να μας απασχολήσει το εξής ερώτημα : ποια είναι σήμερα Η πολιτική σημασία του βλακός ;

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!