Με τα μάτια της ιστορίας – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Με τα μάτια της ιστορίας

Οι αλλαγές

Ενώ στη Γαλλία τώρα (γράφημα), η οποία «βάλλεται» από ανάλογα προβλήματα, επιλέχθηκε η στήριξη της ακροδεξιάς, εθνικοσοσιαλιστικής παράταξης, στην Ελλάδα προτιμήθηκε, ευτυχώς και προς τιμήν των Ελλήνων, η «πορτοκαλί αριστερά» – ενδεχομένως επειδή η ηγεσία της, διακρίνοντας τη μοναδική ευκαιρία που της δίνεται, αποφάσισε τελικά να συστεγάσει ένα μεγάλο μέρος του κόμματος που παρέδωσε τα κλειδιά του κράτους στο ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών και άλλων στελεχών του.

 .

Ευρωσκεπτικισμός – η αύξηση της δημοτικότητας στα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.

Ευρωσκεπτικισμός – η αύξηση της δημοτικότητας στα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.

 .

Η αμιγώς αριστερή και έντιμη «πλατφόρμα» βέβαια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν εγκρίνει τον «εμβολιασμό», ούτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Πρόθεση της άλλωστε δεν είναι η υπεξαίρεση της εξουσίας με ύπουλο τρόπο, ούτε η συλλογή «αρνητικών ψήφων», από όπου και αν προέρχονται – συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς. Ευρίσκεται όμως σε μειοψηφική θέση, η οποία ουσιαστικά είναι ο πυρήνας του κόμματος – αυτός που δεν διογκώθηκε τεχνητά από την «παρείσφρηση» του μεγάλου μεν, αλλά ξένου σώματος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι, εάν θέλει να κάνει πράξη τις ιδέες της, έχει σήμερα μία μοναδική ευκαιρία η οποία, εάν δεν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, ίσως χαθεί για πάντα – αφού τα οικονομικά μεγέθη της χώρας έχουν μάλλον σταματήσει να επιδεινώνονται, η στήριξη της Ευρώπης είναι δεδομένη, ενώ το ΔΝΤ ίσως αποχωρήσει, πριν ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή του.

Το έντιμο «σκέλος» λοιπόν, η πραγματική, αμιγής αριστερά, αναγκάζεται να συμβιβασθεί, αντιλαμβανόμενη πως διαφορετικά θα χαθεί η μεγάλη ευκαιρία –  μεταφέροντας στο μέλλον τις αντιδράσεις και αντιρρήσεις της. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει κανείς να αναφέρει μία αξιοσημείωτη πραγματικά παρέμβαση της: την απαίτηση να εγγραφούν απέναντι στα δημόσια χρέη οι οφειλές της Γερμανίας απέναντι μας – εάν όχι στο σύνολο τους, τουλάχιστον αυτά που κλάπηκαν αποδεδειγμένα από τη χώρα, όπως τα πολεμικά δάνεια.

Εάν βέβαια επέμενε στην κατάρτιση ενός κρατικού ισολογισμού, όπου στη μία πλευρά θα ήταν τα χρέη της Ελλάδας, ενώ στην άλλη τα περιουσιακά της στοιχεία, θα ήταν πολύ καλύτερα – ίσως όμως το επιδιώξει στο μέλλον.

.

Το εκλογικό μίγμα

Η κοινωνία δεν γνωρίζει τα υπόγεια «παιχνίδια εξουσίας» που παίζονται εις βάρος της – ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκφράσει την αντίθεση της στα άδικα μέτρα που λαμβάνονται, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Εύλογα βέβαια αυτός που υποφέρει, εξαθλιώνεται και πεινάει, αδιαφορεί για τις ιδεολογίες που δεν μεταφράζονται άμεσα σε τροφή και φάρμακα, σε μισθούς και συντάξεις.

Όσο αισιόδοξοι και αν είμαστε λοιπόν ή όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε σε θαύματα, δεν παύουμε να κατανοούμε πως από το «εκλογικό μίγμα» που διαμορφώνεται, δύσκολα θα προκύψει εκείνο το σωστό φάρμακο που χρειάζεται η Ελλάδα – ενώ γνωρίζουμε παράλληλα πως ανέκαθεν ο δρόμος για την κόλαση, ήταν στρωμένος με τριαντάφυλλα.

Συνειδητοποιούμε επομένως ότι, εάν δεν μεσολαβήσει μία «έκρηξη λογικής», με βάση την οποία θα καταφέρουν να συνεργασθούν τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, τα οποία συνεχίζουν δυστυχώς, άμεσα ή έμμεσα να κυριαρχούν στην Ελλάδα, το μέλλον της χώρας δεν θα είναι καθόλου ρόδινο – ειδικά επειδή οι συνθήκες που προβλέπεται να διαμορφωθούν στο παγκόσμιο περιβάλλον είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με αφορμή την εκλογή του προέδρου της χώρας – ειδικά επειδή η γυναίκα που μάλλον θα είναι η υποψήφια της κυβέρνησης για το αξίωμα, η πρώην πρόεδρος του «Αθήνα 2004», είναι φιλικά διακείμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας μία ισχυρή προσωπικότητα και διεθνή εμβέλεια, καθώς επίσης το κύρος που κέρδισε από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

.

Επίλογος

Δύσκολα μπορεί να πείσει κανείς τους Έλληνες πως είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα, μία σημαντική αλλαγή δηλαδή, με τη χρησιμοποίηση των ίδιων «υλικών» – πόσο μάλλον αυτούς που έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στα, χωρίς αντίκρισμα δυστυχώς, λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν όμως κατανοούσαν πως κανένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα δεν έχει τα στελέχη, τις ικανότητες ή τη δυναμική που απαιτείται για να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια καλύτερη εναλλακτική λύση στον πολιτικό ορίζοντα, τότε ίσως καταλάβαιναν τη θέση μας – η οποία δεν θεωρούμε απαραίτητα πως είναι σωστή, απλά και μόνο επειδή μας εκφράζει.

Πάντως, η θέση μας αυτή δεν έχει καμία σχέση με «φοβίες» αλλά με το ότι, κανένας δεν πρέπει να ξεκινάει έναν πόλεμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν διαθέτει αυτά που απαιτούνται για να τον κερδίσει: θαρραλέους αλλά όχι αυτοκτονικούς στρατιώτες, συνοχή του στρατεύματος, αποδεδειγμένα ικανή διοίκηση, δύο ή περισσότερα εναλλακτικά σχέδια μάχης, το σωστό εξοπλισμό, εξασφαλισμένη (ανα)τροφοδοσία και επαρκείς ρεζέρβες.

Εάν κάποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πως υπάρχουν όλα τα παραπάνω, τότε θα έπρεπε να αρχίσει αμέσως η μεγάλη μάχη για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας – χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό.

Ολοκληρώνοντας, δεν περιμένουμε φυσικά να καταλάβουν τους προβληματισμούς εκείνοι οι Πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια, αδυνατώντας εύλογα να σκεφθούν λογικά, αλλά οι πολιτικοί – οι οποίοι δεν μπορεί να είναι τόσο ιδιοτελείς και ανεύθυνοι, όσο ήταν τις τελευταίες δεκαετίες, καταδικάζοντας την πατρίδα τους στην απώλεια της εθνικής της ανεξαρτησίας, χωρίς κανέναν απολύτως αντικειμενικό λόγο.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!