Οι έμποροι της ελπίδας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι έμποροι της ελπίδας

Σήμερα, οι μισθοί των Ελλήνων, συγκριτικά με την παραγωγικότητα τους, έχουν φτάσει ξανά στα ίδια επίπεδα, με αυτά της Γερμανίας (γράφημα) – έχουν σχεδόν «συγκλίνει» δηλαδή, μετά τις υπερβολικές αυξήσεις τους στο παρελθόν (πάντοτε σε σχέση με την παραγωγικότητα), με τους γερμανικούς.

 .

Εργατικό κόστος – η εξέλιξη των μισθών βάση παραγωγικότητας στη Γερμανία (κίτρινο) και στην Ελλάδα (πορτοκαλί).

 .

Επομένως, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως είναι ανελαστικοί, πως δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν, οπότε είναι όνειρο θερινής νύχτας η «επιδότηση» της ανάπτυξης, μέσω της ανόδου των μισθών – η οποία θα δημιουργούσε ζήτηση, κατανάλωση και ανάγκη επενδύσεων.

Εν τούτοις, γνωρίζοντας πως οι μισθοί των Γερμανών είναι στα επίπεδα του 2000, πως είναι λοιπόν πολύ χαμηλοί σε σχέση με την αισθητά υψηλότερη ανταγωνιστικότητα τους, θα ήταν εύλογη η αύξηση τους – οπότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και οι μισθοί των Ελλήνων, των Πορτογάλων κοκ. ανάλογα.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, για το οποίο κατηγορείται η Γερμανία – η οποία δεν θέλει να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων της, θεωρώντας πως έτσι θα μειωνόταν η ανταγωνιστικότητα της διεθνώς. Επειδή δε εφαρμόζει μία άθλια «μερκαντιλιστική πολιτική» (άρθρο), θεωρεί πως όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν το ίδιο – κάτι που είναι αδύνατον να επιτραπεί από τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη.

Ολοκληρώνοντας, για το λόγο αυτό διατυπώσαμε την άποψη πως θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει η Γερμανία από την Ευρωζώνη (άρθρο), παραμένοντας φυσικά εντός της ΕΕ, έτσι ώστε να μην διαλυθεί το ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι μισθοί των Ελλήνων, όπως επίσης των άλλων κρατών, θα συνέκλιναν με αυτούς της Γαλλίας – στην οποία ακολουθούν πιστά την παραγωγικότητα των εργαζομένων, σύμφωνα με όλες τις στατιστικές.

Θα μπορούσαν λοιπόν να αυξηθούν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης κατανάλωσης, διενέργειας επενδύσεων, αύξησης του ΑΕΠ, αύξησης των εσόδων του δημοσίου με μικρότερους συντελεστές φορολόγησης, διατήρησης του κράτους προνοίας  κοκ.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, δεν υπάρχει κυρίως πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά έλλειψης αξιόχρεων οφειλετών, οι οποίοι να θέλουν ταυτόχρονα να δανειστούν – γεγονός που κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

.

Επίλογος

Όλοι εμείς οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε πως ακριβώς βλέπουμε το μέλλον της χώρας μας, ανεξάρτητα από την πολιτική μας ιδεολογία, συμπεριλαμβάνοντας τους κινδύνους από τη γεωπολιτική μας θέση – χωρίς να επηρεαζόμαστε από τους εκάστοτε δημαγωγούς οι οποίοι, με στόχο κάθε φορά την υφαρπαγή της εξουσίας, μοιράζουν κενές, μη ρεαλιστικές υποσχέσεις, τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν τηρούν.

Επιταγές χωρίς αντίκρισμα που μάταια προσπαθούμε κάθε φορά να εξαργυρώσουμε, οπισθογραφώντας τες ξανά και ξανά από καινούργιους «ψεύτες» – οι οποίοι δεν διστάζουν να παραπλανήσουν τους συμπολίτες τους, εάν κάτι τέτοιο τους διευκολύνει στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο οι Έλληνες Πολίτες να κατηγορούνται για δειλία ή για μη ανάληψη «πολιτικού ρίσκου», αφού ευρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, προδομένοι και «εκβιάσιμοι», γνωρίζοντας πως η μοναδική εναλλακτική λύση, το περίφημο «διαπραγματευτικό χαρτί», είναι η αυτοκτονία.

Σιωπούν λοιπόν εκκωφαντικά, υπομένοντας χιλιάδες μαρτύρια και περιμένοντας υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία – για να επιβάλλουν την αρμόζουσα τιμωρία στους υπευθύνους της τραγωδίας, καθώς επίσης τη θέληση τους.

Έως εκείνη τη στιγμή, όπου θα αποκατασταθούν οι Θεσμοί και θα υιοθετηθεί σταδιακά η Άμεση Δημοκρατία, είναι προφανές πως μόνο οι κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού μπορούν να μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση – χωρίς να χαθεί η ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα, εάν πράγματι η Ευρωζώνη έχει αποφασίσει να εκδιώξει το ΔΝΤ από την «επικράτεια» της, βάζοντας παράλληλα τη Γερμανία «στη θέση της».

Αναγκάζοντας την δηλαδή είτε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, είτε να συμφωνήσει με την πολιτική που επιθυμούν όλοι οι υπόλοιποι (αύξηση των μισθών των εργαζομένων της, ήπια λιτότητα για όλα τα κράτη-μέλη, μαζί με αναπτυξιακά μέτρα).

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!