Το όπλο του πετρελαίου – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το όπλο του πετρελαίου

Το όπλο του πετρελαίου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, ο μαύρος χρυσός χρησιμοποιείται επιθετικά εκ μέρους των Η.Π.Α. εναντίον του Ιράν, της ISIS και της Ρωσίας – η Αχίλλειος πτέρνα της οποίας είναι ασφαλώς η τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγει

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις είναι ίσως η υποβάθμιση της Φινλανδίας, η οποία ήταν απολύτως αναμενόμενη, ενώ την είχαμε ήδη προβλέψει (άρθρο), καθώς επίσης η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία τα επισφαλή δάνεια των εμπορικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 20%, στα 173,9 δις €!.

Ο τρομακτικός αυτός αριθμός, σε συνδυασμό με το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αναδεικνύει το αδιέξοδο της χώρας – η οποία αναρωτιέται πλέον εάν θα υποχρεωθεί να ζητήσει τη βοήθεια της Τρόικας, εάν πρέπει να διαπραγματευθεί διαγραφή μέρους του χρέους της ή εάν υιοθετήσει ξανά τη λιρέτα (άρθρο).

Στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται να επιστρέφει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μετά το πλεονασματικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι πρόωρες εκλογές, με αφορμή την αλλαγή του προέδρου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτός που θα τις προκαλούσε θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ως «πατροκτόνος» – αφού ο κίνδυνος να οδηγηθεί τότε η χώρα ξανά σε περιπέτειες είναι τεράστιος, πόσο μάλλον εάν θα έπρεπε να επαναληφθούν για να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα η μεγάλη είδηση είναι η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου – ειδικά για εκείνες τις χώρες παραγωγής, οι οποίες έχουν «επεξεργασθεί» τους προϋπολογισμούς τους με υψηλότερη τιμή από τη σημερινή (γράφημα). Δεν υπάρχει βέβαια καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, το πετρέλαιο χρησιμοποιείται ως όπλο εκ μέρους των Η.Π.Α. εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας – η Αχίλλειος πτέρνα της οποίας είναι ασφαλώς η τιμή του μαύρου χρυσού, όπως έχουμε αναφέρει από πολύ πριν (άρθρο).

 .

Πετρέλαιο – το επίπεδο ισοσκελισμού (εσόδων-εξόδων) βάση της τιμής του πετρελαίου ανά χώρα

Πετρέλαιοτο επίπεδο ισοσκελισμού (εσόδων-εξόδων) βάση της τιμής του πετρελαίου ανά χώρα, όπου τα 89 δολάρια είναι η τιμή του στις 10 Οκτωβρίου. Όσες χώρες δηλαδή έχουν τιμή ισοσκελισμού πάνω από τα 89 δολάρια (κόκκινο χρώμα), (θα) αντιμετωπίζουν προβλήματα στον προϋπολογισμό τους.

 .

Συνεχίζοντας, η χρήση του όρου «όπλο του πετρελαίου» δεν είναι δική μας – ενώ μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τις προσπάθειες των αραβικών χωρών, με στόχο να «αποτρέψουν» τις Η.Π.Α. από την υποστήριξη του Ισραήλ, εμποδίζοντας τη ροή του μαύρου χρυσού. Γενικότερα στη χρήση της ενέργειας ως όπλο, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν (ανάλυση), τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του αγωγού που επιδιώκει να κατασκευάσει το Ισραήλ (άρθρο).

Το πλέον αξιοσημείωτο παράδειγμα της χρήσης του συγκεκριμένου όπλου είναι το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στις Η.Π.Α. από τον ΟΠΕΚ, όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του Αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1973 – προκαλώντας έλλειψη στις Η.Π.Α., μεγάλες ουρές στα αμερικανικά βενζινάδικα, καθώς επίσης μία παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Όπως έγραφαν δε τότε τα ΜΜΕ της υπερδύναμης, “Είναι αποτρόπαιο. Είναι ύπουλο. Είναι πέρα από τα όρια της διεθνούς ηθικής. Είναι μία επίθεση στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Είναι ότι θα περίμενε κανείς από τους αδίστακτους Άραβες. Είναι το όπλο του πετρελαίου“.

Περαιτέρω, επειδή οι Η.Π.Α. είχαν υποφέρει πάρα πολύ τότε από τη χρήση του όπλου του πετρελαίου, είχαν αποφασίσει μία σειρά από μέτρα, έτσι ώστε να «αφοπλίσουν» το συγκεκριμένο όπλο, εμποδίζοντας την επαναχρησιμοποίηση του.

Ειδικότερα, αυξημένη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, καθώς επίσης τη δημιουργία μίας συμφωνίας αμοιβαίας βοήθειας που εποπτεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας – η οποία υποχρεώνει τους συμβαλλομένους να μοιράζονται το πετρέλαιο, με όποιο μέλος τους έχει επιβληθεί εμπάργκο. Μετά τη χρήση του όπλου του πετρελαίου εναντίον του Ιράκ, σήμερα χρησιμοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

.

(α) Με στόχο την εκμετάλλευση της εξάρτησης του βιομηχανικού κόσμου, σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

(β)  Όταν σχεδιάζεται η οικονομική επίθεση εναντίον κάποιας χώρας παραγωγού πετρελαίου από τη Δύση – επειδή τα περισσότερα κράτη με ενεργειακά αποθέματα εξαρτώνται σημαντικά από τα έσοδα του πετρελαίου, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους.

.

Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου, έτσι ώστε να μειωθεί σε επίπεδα, με τα οποία ορισμένες χώρες παραγωγής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν – όπως συμβαίνει σήμερα, με τη Ρωσία να αποτελεί το βασικότερο στόχο των Η.Π.Α.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!