Το όπλο του πετρελαίου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Το όπλο του πετρελαίου

Η ISIS

Συνεχίζοντας, από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι σε θέση να επηρεάσει αποφασιστικά την τιμή του πετρελαίου, στόχος είναι η διακοπή της χρηματοδότησης της ISIS, η οποία επιτυγχάνεται με την «κλοπή» και πώληση πετρελαίου – με έσοδα που υπολογίζονται από 1-2 εκ. $ την ημέρα.

Η πώληση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των «εμπόρων μαύρης αγοράς» στο Ιράν, στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία – από ένα δίκτυο εξαγωγών που ιδρύθηκε αρχικά το 1990 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, για να αποφευχθούν οι κυρώσεις των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

Στα παραπάνω πλαίσια, η υπερδύναμη έχει ξεκινήσει βομβαρδισμούς εναντίον των εγκαταστάσεων πετρελαίου  που εκμεταλλεύεται η ISIS, για να σταματήσει τη ροή, οπότε τη χρηματοδότηση της οργάνωσης. Ως αντάλλαγμα της αμερικανικής βοήθειας, η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την τιμή του πετρελαίου, για να δημιουργήσει προβλήματα στη Ρωσία κατ’ εντολή των Η.Π.Α. Παράλληλα εξυπηρετεί και τους δικούς της σκοπούς, επειδή η Ρωσία βοηθάει το καθεστώς της Συρίας, το οποίο αποτελεί εχθρό της (άρθρο).

Η πτώση βέβαια της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 80 $ το βαρέλι δεν θα ήταν επιθυμητή για τις Η.Π.Α., επειδή τότε γίνεται ασύμφορη η εξαγωγή του από σχιστόλιθο – κάτι που θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στη νέα αυτή και προσοδοφόρα αμερικανική «βιομηχανία».

Επειδή όπως η Ρωσία έχει καταρτίσει τον προϋπολογισμό της υπολογίζοντας σε μία μέση τιμή 100 $, ίσως η σημερινή μείωση να είναι αρκετή για να της δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, επί πλέον των ήδη υφισταμένων (μαζικές εκροές συναλλάγματος, κατάρρευση του ρουβλίου, εμπάργκο της ΕΕ κλπ.).

.

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο θέμα της Ρωσίας

Πριν από την κατάληψη της Κριμαίας, καθώς επίσης την «συγκαλυμμένη παρέμβαση» της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, πριν από τον ασύμμετρο υβριδικό πόλεμο δηλαδή (άρθρο), μεγάλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου (BP, Chevron, Exxon Mobil, Total), σχεδίαζαν την εξόρυξη του μαύρου χρυσού στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης της Αρκτικής. Φυσικά σε συνεργασία με κρατικές ή κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της χώρας, όπως η Gazprom και η Rosneft.

Οι συνεργασίες αυτές θα ήταν επωφελείς και για τις δύο πλευρές – αφού οι δυτικές εταιρείες θα είχαν πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα, ενώ η Ρωσία θα αποκτούσε την προηγμένη δυτική τεχνολογία, χωρίς την οποία δεν έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει. Ακριβώς για το λόγο αυτό οι Η.Π.Α. είχαν εξαιρέσει από τις πρώτες κυρώσεις που επέβαλλαν τις παραπάνω συνεργασίες – τις οποίες όμως συμπεριέλαβαν αργότερα, όπου απαγόρευσαν τη μεταφορά της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Αρκτική, οι οποίες είναι αδύνατες χωρίς τη συμβολή των Η.Π.Α.

Οι κυρώσεις αυτές δημιουργούν βέβαια μεγάλα προβλήματα, αφού εμποδίζουν την πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενεργειακή τροφοδοσία του πλανήτη –ειδικά για εκείνες τις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές (γράφημα). Μειώνουν επίσης τις προοπτικές των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Δύσης, η τεχνολογική υπεροχή των οποίων, απέναντι στη Ρωσία, δεν θα διαρκέσει για πάντα.

.

Κόσμος – οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κόσμος – οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με μπλε σημείο αναφοράς, οι εξάρτηση το 2010, ενώ με κόκκινο η εξάρτηση το 2035. Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως μονάχα οι ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο απεξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας.

 .

Η χρήση του όπλου του πετρελαίου λοιπόν εκ μέρους των Η.Π.Α., εναντίον της Ρωσίας (και του Ιράν) ενέχει σημαντικούς κινδύνους – αφού, παρά την αύξηση της εγχώριας παραγωγής αργού, η υπερδύναμη θα παραμείνει εξαρτημένη από τις εισαγωγές πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

Ένας από αυτούς είναι η απότομη αύξηση της τιμής του, λόγω της συρρίκνωσης του παγκόσμιου εφοδιασμού (γράφημα). Ένας δεύτερος είναι να χρησιμοποιηθεί το όπλο εναντίον των Η.Π.Α., εάν κάποιες χώρες βρουν καινοτόμους τρόπους «αντιστροφής» του – ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι, οι οποίοι δεν φαίνονται ακόμη.

 .

Διακυμάνσεις στη τιμή του πετρελαίου

.

Σήμερα βέβαια η πτώση της τιμής του πετρελαίου, με δεδομένη την παγκόσμια ύφεση που προβλέπεται, είναι εύκολο να επιτευχθεί. Όταν όμως οι τιμές μειωθούν κάτω από το κόστος ή εάν επιστρέψει η ανάπτυξη, τότε η διαδικασία θα αντιστραφεί απότομα – με επακόλουθο να εκτοξευθούν οι τιμές κυριολεκτικά στα ύψη, σύμφωνα με το προηγούμενο γράφημα, προκαλώντας μία κρίση άνευ προηγουμένου στον πλανήτη.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!