Εφιάλτες (α) – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εφιάλτες (α)

Εφιάλτες

Η έλλειψη ύπνου θέτει σε κίνδυνο την υγεία πολλών ανθρώπων, ενώ μία από τις αιτίες της είναι τα τρομακτικά όνειρα – τα οποία συμπεριλαμβάνουν ένα ισχυρό αρνητικά συναίσθημα, μία αγχωτική διαταραχή της διάθεσης, η οποία συνήθως εμφανίζεται ως φόβος 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 .

“Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, στις οποίες δεν φαίνεται καμία προοπτική αντιμετώπισης της, ενώ η ανεργία καλπάζει, τα οικονομικά επακόλουθα της μεταφέρονται στην πολιτική και στην κοινωνία – όπου εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, πολλές ψυχικές αρρώστιες, οι οποίες «εκβάλλουν» σε σωματικές.

Διαπιστώνεται δε και σε κοινωνικό επίπεδο η δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου», όπου οι ψυχικές ασθένειες προκαλούν προβλήματα στη σωματική υγεία (άρα στην επαγγελματική απασχόληση), ενώ οι βιολογικές νόσοι αυξάνουν τις ψυχολογικές παθήσεις. Ενώ όμως στην περίπτωση της οικονομίας τα πάντα μπορούν να αποκατασταθούν, όταν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, στην κοινωνία, κατ’ επέκταση στους ανθρώπους, οι ζημίες είναι συχνά ανεπανόρθωτες.

Δυστυχώς, οι εκάστοτε υπεύθυνοι, όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών κρίσεων, δεν συνειδητοποιούν επαρκώς τα προβλήματα που προκαλούν τα σφάλματα ή οι παραλείψεις τους στους άλλους τομείς – με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο φαύλος κύκλος, καθιστώντας τελικά αδύνατη την επαναφορά της κοινωνίας στην προηγούμενη, υγιή της κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στα προβλήματα της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, τα οποία έχουν άμεσες συνέπειες στα κράτη – αφού μία υγιής οικονομία είναι αδύνατον να οικοδομηθεί, στηριζόμενη σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες” (Analyst team).

.

Ανάλυση

Στη σύγχρονη, βιομηχανοποιημένη κοινωνία, πάρα πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται εναντίον μίας σοβαρής αϋπνίας ή βιώνουν την έλλειψη ενός ξεκούραστου ύπνου. Τα συγκεκριμένα άτομα υποφέρουν από κόπωση, από δυσκολία συγκέντρωσης, από ευερεθιστότητα, καθώς επίσης από μειωμένη απόδοση: από «συμπτώματα» δηλαδή που προέρχονται από την «ανεπαρκή ποιότητα» του ύπνου. Έτσι, ειδικά η επαγγελματική ικανότητα τους, περιορίζεται πολύ σοβαρά.

Μία από τις αιτίες της έλλειψης ύπνου, είναι οι εφιάλτες – οι οποίοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναγκάζοντας τα άτομα να ξυπνήσουν. Θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επίσης ως εφιάλτες, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, εκείνες οι δυσάρεστες σκέψεις, οι οποίες εμποδίζουν τον ύπνο – δεν είναι όμως κάτι, με το οποίο ασχολείται το επόμενο κείμενο, το οποίο αναφέρεται στους εφιάλτες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

.

Τι είναι οι εφιάλτες;

Οι εφιάλτες είναι μόνο μία από τις πολλές και διάφορες πιθανές «παρα-αϋπνίες», όπως συνήθως αποκαλούνται. Οι «παρα-αϋπνίες» ορίζονται ως ανεπιθύμητα και «ακατάλληλα» προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου [1]. Η διαδικασία του ύπνου είναι διακεκομμένη, ενώ ο ίδιος ο ύπνος δεν είναι πλέον ξεκούραστος. Η μη αποκατάσταση του ύπνου, επηρεάζει τότε το σύνολο της καθημερινής ζωής.

Οι εφιάλτες συμπεριλαμβάνουν ένα ισχυρό αρνητικό συναίσθημα, μια αγχωτική διαταραχή της διάθεσης, η οποία συνήθως εμφανίζεται ως φόβος. Έτσι αυτός που ονειρεύεται ξυπνάει πολύ συχνά. Τυπικά «περιεχόμενα» των εφιαλτών είναι τα συναισθήματα καταδίωξης, η πτώση στην άβυσσο ή η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου [7].

.

Πόσο συχνά έχουμε εφιάλτες;

Στα παιδιά, οι διαταραχές του ύπνου οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε μια προσωρινή διαταραχή της ωρίμανσης του εγκεφάλου – κάτι που συνήθως θεωρείται ως μη επιβλαβές. Οι εφιάλτες στα παιδιά είναι σχετικά συχνό φαινόμενο.

Από τους ενήλικες, επηρεάζεται περίπου κάθε 20ος άνθρωπος. Οι «παρα-αϋπνίες» είναι συνήθως πολύπλοκες στην ενήλικη ζωή έτσι ώστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαιτείται μια ιατρική «διευκρίνιση». Ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται τακτικά οι συγκεκριμένες «διαταραχές του ύπνου», υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου, καθώς επίσης να επηρεάζεται το περιβάλλον του. [2].

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από εφιάλτες. Ειδικά σε αυτές, οι διαταραχές αυξάνονται στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών, καθώς επίσης στις επόμενες δύο δεκαετίες της ζωής τους – ενώ μειώνονται ξανά, στις ηλικίες 50 έως 59 ετών. Στους άνδρες, η συχνότητα εφιαλτών παραμένει σταθερή από την ηλικία 10-19 ετών έως την ηλικία των 30 και 39 ετών – στη συνέχεια μειώνεται, όταν φτάνουν στις ηλικίες 50 έως 59 ετών.

Ακόμη και ορισμένα επαγγέλματα διαπιστώνεται πως επιδρούν στις αναταραχές του ύπνου. Ειδικότερα, τα καλλιτεχνικά ή κοινωνικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται από υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης εφιαλτών, σε σύγκριση με μια «τεχνική ή εμπορική» θέση εργασίας.

Για τους ανθρώπους που ευρίσκονται σε ιατρική ή ψυχολογική θεραπεία, ο κίνδυνος αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος, συγκριτικά με το γενικότερο πληθυσμό. Οι άνθρωποι στους οποίους έχει διαγνωσθεί κατάθλιψη, βιώνουν συχνά εφιάλτες. Οι δικοί τους εφιάλτες έχουν ένα πολύ πιο αρνητικό περιεχόμενο.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!