Επιστροφή στο μηδέν; – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Επιστροφή στο μηδέν;

Ελλάδα-και-η-έξοδος-από-την-κρίση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει πως η πολιτική σταθερότητα δεν απειλείται, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί δάνεια έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης πως θα επιτευχθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους – ενώ η S&P αμφιβάλλει πολύ σοβαρά

.

Γνωρίζουμε πως, σύμφωνα με την Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης S&P εκτιμάει πως οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους 15 μήνες, ανέρχονται στα 43 δις €. Η κάλυψη τους δε σχεδιάζεται με την πώληση ομολόγων, με το δανεισμό 20 δις € από την εσωτερική αγορά (!), καθώς επίσης με 12 δις € από τους επίσημους δανειστές της, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Ο ξένος οίκος προέβλεψε επίσης πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, αυτών που δεν έλαβαν μέρος στη διαγραφή και ανταλλαγή χρέους, ύψους 3 δις €, για να μην αναγκασθεί να χρεοκοπήσει ή να αντιμετωπίσει προβλήματα, ανάλογα με τα πρόσφατα της Αργεντινής.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει πως η πολιτική σταθερότητα δεν απειλείται, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί δάνεια έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης πως θα επιτευχθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενδεχομένως εννοώντας τη συμφωνία διαγραφής μέρους του ή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Πρόσθεσε επίσης πως η ρευστότητα στη χώρα θα πρέπει να αποκατασταθεί από την ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ανέφερε η S&P, δεν θα χρειαστεί νέα συμφωνία διάσωσης ούτε άλλα δάνεια. Άφησε βέβαια μία «κερκόπορτα» ανοιχτή, λέγοντας πως τα «επιτεύγματα» θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας, λόγω της εκλογής προέδρου.

Όπως τόνισε όμως, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε όσους θέλουν να αυτοκτονήσει η χώρα να επιτύχουν το στόχο τους, εννοώντας προφανώς ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει την καταστροφή της Ελλάδας! Φυσικά δεν αναφέρθηκε στην τρομακτική άνοδο της φτώχειας στη χώρα, η οποία φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Ελλάδα – η εξέλιξη στο ποσοστό των εισοδημάτων που ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

Ελλάδα – η εξέλιξη στο ποσοστό των εισοδημάτων που ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

 .

Εδώ δυσκολεύεται βέβαια κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Χωρίς όμως καμία αμφιβολία, ορισμένα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, όπως τα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς επίσης το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα), είναι εξαιρετικά θετικά, μετά από πάρα πολλά έτη αρνητικών εξελίξεων.

 .

Ελλάδα – η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

 .

Επομένως, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει, ακόμη και κάτω από τις σημερινές, αντίξοες συνθήκες. Αρκεί να επικρατήσει η κοινή λογική, καθώς επίσης να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας μεταξύ των ανταγωνιζομένων για την εξουσία πολιτικών κομμάτων.

Εδώ ευρίσκεται πιθανότητα τόσο το πρόβλημα, όσο και η λύση του οπότε, εάν υπάρξει μία κάποια βιώσιμη συναίνεση, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να δει πιο αισιόδοξα το μέλλον. Είναι δύσκολο βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο, παρά το ότι τα αποτελέσματα για τη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Εν τούτοις, εάν γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι για τους δανειστές η πολιτική σταθερότητα, η οποία δεν επιτυγχάνεται μόνο με τα λόγια της κυβέρνησης, αλλά απαιτεί και τη συνεργασία της αντιπολίτευσης, ίσως τελικά η Ελλάδα ξεφύγει από την παγίδα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!