Η μάχη των εντυπώσεων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η μάχη των εντυπώσεων

Οι δύο ηγέτες έχουν την ίδια ηλικία (61ετών), επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε μία παγκόσμια δύναμη, ενώ αμφότεροι έχουν από πολλά χρόνια το συναίσθημα ότι τα κράτη τους υποτιμούνται – ταπεινώνονται καλύτερα σοβαρά από τη Δύση. Ο Κινέζος ηγέτης δε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια, δεν θεωρείται από τα μέλη του κόμματος του «χαρισματικός» – επειδή δεν έχει την ενίσχυση του λαού του, όπως ο προηγούμενος, ο οποίος έμεινε δέκα χρόνια στη θέση του.

Με δεδομένο τώρα το ότι, η αντίληψη στη χώρα είναι πως «πρέπει να ηγείται κανείς όταν οι άλλοι τον ακολουθούν και όχι κατ’ ανάγκη», η κομματική ηγεσία της Κίνας συνεχίζει να αναζητάει έναν ισχυρό άνδρα όπως ο προηγούμενος πρόεδρος – ενώ συμπαθεί ιδιαίτερα τον κ. Putin, θεωρώντας ότι έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως διαπιστώνεται από τη δημοτικότητα του (γράφημα).

 .

Η εξέλιξη δημοτικότητας Putin

 .

Ο νέος πάντως πρόεδρος της Κίνας θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα τις σχέσεις του με το Ρώσο – αφού η «παρθενική» του επίσκεψη σε ηγέτη ξένης χώρας ήταν στη Ρωσία, ενώ ήταν ένας από τους λίγους που παρακολούθησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Sotschi. Όπως ανέφερε δε σε μία συνάντηση τους στη Μόσχα, “Έχω την αίσθηση πως ο καθένας μας θα συμπεριφέρεται πάντοτε φιλικά στον άλλο, με ολόκληρη, καθώς επίσης με ανοιχτή την καρδιά του. Μοιάζουμε στο χαρακτήρα μας”.

Ανάλογη ήταν ουσιαστικά και η συμπεριφορά του προηγούμενου προέδρου των Η.Π.Α. (G. Bush), οποίος αντιμετώπιζε πολύ φιλικά το Ρώσο «συνάδελφό» του – γεγονός που σημαίνει πως ο κ. Putin διαθέτει ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό (διπλωματικό) χάρισμα, καταφέρνοντας να σκλαβώνει κυριολεκτικά το διπλανό του. Κατά πολλούς δε, έχει την ικανότητα να βυθίζει το μαχαίρι στην πλάτη του αντιπάλου του, χωρίς να του δίνει την εντύπωση, ακόμη και τότε, πως τον θεωρεί εχθρό – πόσο μάλλον ότι τον δολοφονεί.

.

Η εθνική αναγέννηση

Ο πρόεδρος της Κίνας έχει ένα όνειρο για τη χώρα του, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «Εθνική Αναγέννηση» – εννοώντας κυρίως την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα επίπεδα της οποίας είναι τεράστια στην Κίνα, καθώς επίσης την στρατιωτική υπεράσπιση των εδαφικών διεκδικήσεων της χώρας του στις παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, έχει εντείνει σημαντικά τον έλεγχο των κινεζικών ΜΜΕ, ενώ είναι πολύ πιο αυστηρός απέναντι στους «πολιτικούς αντιφρονούντες». Την ίδια στιγμή «καταπολεμάει» τις ιδεολογικές επιρροές της Δύσης, μεταξύ των οποίων τις δυτικές ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα – θεωρώντας πως αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της.

Στα πλαίσια αυτά, οι παραλληλισμοί με τις αντίστοιχες ενέργειες του Ρώσου προέδρου είναι εμφανείς – αφού ο κ. Putin λειτουργεί ανάλογα, όσον αφορά τους πολιτικούς του ανταγωνιστές, διώκει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο τους Ρώσους «ολιγάρχες» ισχυριζόμενος πως έχουν υπεξαιρέσει περιουσίες του δημοσίου (όχι άδικα), έχει περιορίσει δραστικά την ελευθερία των ΜΜΕ, ενώ είναι πρόθυμος να υπερασπίσει τα ρωσικά συμφέροντα στρατιωτικά, ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα (άρθρο).

Προωθεί δε όλα εκείνα τα δυτικά βιβλία, τα οποία αναφέρονται στη χειραγώγηση των Πολιτών, από ορισμένα διεφθαρμένα ΜΜΕ – η οποία φυσικά δεν είναι καθόλου ανύπαρκτη ή ψεύτικη (άρθρο).

Εκτός αυτού, κάτω από την ηγεσία του κ. Putin «αναδομήθηκε» σταδιακά η εικόνα (image) του Stalin – ενώ ο κινέζος πρόεδρος (Xi) επαινεί συνεχώς τα επιτεύγματα του Mao Zedong. Οι παραλληλισμοί συνεχίζονται, αφού και οι δύο τονίζουν το πολεμικό παρελθόν των χωρών τους, επαναφέροντας τις ξεχασμένες εθνικές εορτές – ενώ το επόμενο έτος οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να γιορτάσουν μαζί τα 70 έτη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεχίζοντας, ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η στήριξη της πολιτικής τους από κρατικά ΜΜΕ – τα οποία προωθούν το θαυμασμό του λαού, όσον αφορά τις ισχυρές ηγετικές τους προσωπικότητες. Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Putin (Zheng Wenyang), πούλησε πολύ περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου «Γεννημένος για τη Ρωσία», από όσα είχε πουλήσει με όλες τις προηγούμενες βιογραφίες που είχε γράψει (Obama, Thatcher, Mandela).

Φυσικά η συμπάθεια των Κινέζων στο Ρώσο πρόεδρο προωθείται από τις θετικές αναφορές των κρατικών ΜΜΕ της χώρας – στην οποία υπάρχει ένα ρητό, σύμφωνα με το οποίο “Όταν ένας ηγέτης είναι αδύναμος και εκφοβίζεται από άλλους, τότε δεν τον σέβονται οι άνθρωποι“. Δυστυχώς το ρητό αυτό μας θυμίζει ορισμένους Έλληνες ηγέτες – οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει πως η πολιτική των υποκλίσεων δεν οδηγεί πουθενά.

.

Η «θεοποίηση» του Ρώσου προέδρου

Ορισμένοι θεωρούν πως η Κίνα πρέπει να παραδειγματιστεί από τη στρατηγική της Ρωσίας το 2008, στον πόλεμο της Γεωργίας, καθώς επίσης από την πρόσφατη στην Ουκρανία – επειδή μάχεται σήμερα με την Ιαπωνία, με τις Η.Π.Α., με τις Φιλιππίνες και με το Βιετνάμ, σχετικά με τις εδαφικές διεκδικήσεις της.

Οι Κινέζοι πιστεύουν επίσης ότι, ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας θαρραλέος και αποφασιστικός ηγέτης μίας παγκόσμιας δύναμης, ο οποίος μπορεί χειριστεί με επιτυχία ακόμη και τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις – ενώ η Ρωσία είναι για πολλούς αιώνες μία στρατιωτική υπερδύναμη, η οποία γνωρίζει τα παιχνίδια ισχύος στον πλανήτη καλύτερα από τους ίδιους.

Ολοκληρώνοντας, η Κίνα διατήρησε ουδέτερη τη θέση της στην κρίση της Ουκρανίας, επειδή η χώρα είναι ένας σημαντικός προμηθευτής της – όσον αφορά το καλαμπόκι, καθώς επίσης τον πολεμικό εξοπλισμό. Επίσης λόγω του ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα που θα έβλαπταν τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς επίσης με τις Η.Π.Α. – με τις δύο μεγαλύτερες αγορές της παγκοσμίως.

Εν τούτοις, η Κίνα επαναλαμβάνει διαρκώς ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία πολιτική λύση της σύγκρουσης, ενώ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η θεοποίηση όμως του Putin στη χώρα είναι δεδομένη – όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα κράτη, κυρίως δε στη Γερμανία, οι Πολίτες της οποίας «θαυμάζουν και φοβούνται» μαζί το Ρώσο ηγέτη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την καγκελάριο, η οποία νοιώθει απειλητική τη σκιά του.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!