Η μάχη των εντυπώσεων – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η μάχη των εντυπώσεων

Η-μάχη-των-εντυπώσεων

Το Πεκίνο ενοχοποιεί τις Η.Π.Α., ισχυριζόμενο ότι η υπερδύναμη πυροδότησε τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ – όπως επίσης η Μόσχα, η οποία κατηγόρησε τη Δύση, λέγοντας πως προκάλεσε τις διαδηλώσεις στο Κίεβο.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της WSJ, η οποία αποτελεί τη βάση του κειμένου, μετά το ξεκίνημα της κρίσης στην Ουκρανία, όλα τα βιβλία που γράφτηκαν για το Ρώσο πρόεδρο έχουν γίνει «Best Sellers» στην Κίνα – ενώ ο «Putin ο μεγαλοπρεπής», όπως αποκαλείται από αρκετούς, ενδιαφέρει τους Κινέζους περισσότερο από κάθε άλλον ηγέτη στον πλανήτη.

Η βιογραφία του Ρώσου, η οποία κυκλοφόρησε στην Κίνα με την ονομασία «Γεννημένος για τη Ρωσία», κατάφερε το Σεπτέμβρη να αναρριχηθεί στα κορυφαία δέκα βιβλία της χώρας (Top 10) – σύμφωνα με την κατάταξη των «Νέων του Πεκίνου», η οποία αφορά εκδόσεις με πραγματικό περιεχόμενο.

Φαίνεται λοιπόν πως μετά από πολλές δεκαετίες αμοιβαίας δυσπιστίας, καθώς επίσης αφού προηγήθηκε μία μικρή συνοριακή σύγκρουση, η Κίνα έρχεται όλο και πιο κοντά στη Ρωσία – ενώ και οι δύο χώρες μαζί αμφισβητούν την απόλυτη ηγεμονία των Η.Π.Α. στον πλανήτη, η οποία εδραιώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Κινέζοι δεν είναι βέβαια οι μοναδικοί, οι οποίοι συμπαθούν υπέρμετρα το Ρώσο πρόεδρο – αν και για το συγκεκριμένο λαό, ο οποίος κυβερνάται απολυταρχικά από το κομμουνιστικό κόμμα, δεν είναι τόσο παράδοξο. Για τους Πολίτες της Δύσης όμως οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, κυβερνώνται από ήπια δημοκρατικά καθεστώτα, η θετική αντιμετώπιση του κ. Putin, παρά το ότι είναι ένας αυταρχικός ηγέτης στα όρια του δικτάτορα, είναι μάλλον περίεργη.

Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και στην Ελλάδα, όπου αρκετά «έντυπα», διαδικτυακά και μη, τοποθετούνται σχεδόν «εκ πεποιθήσεως» υπέρ του προέδρου της Ρωσίας – ακόμη και στο θέμα της Ουκρανίας. Κατηγορούν δε ατεκμηρίωτα την Ουκρανία που βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο της Δύσης, όσο και της Ρωσίας – θρηνώντας αρκετούς νεκρούς, έχοντας παράλληλα απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στην Κριμαία.

Η σχεδιαζόμενη τώρα διχοτόμηση της Ουκρανίας, η οποία πιθανολογείται, δεν ευαισθητοποιεί ανάλογα με αυτήν της Κύπρου – αν και η Δύση διαδραμάτισε έναν αποφασιστικό ρόλο, σε όλα όσα συνέβησαν στη δύστυχη χώρα (άρθρο).

.

Ο αντιδυτικός εθνικισμός

Επιστρέφοντας στην Κίνα, παρά το ότι ανταγωνιζόταν μέχρι πρόσφατα με τη Ρωσία, όσον αφορά την ηγεσία του κομμουνιστικού κόσμου, μοιράζεται πλέον μαζί της ένα είδος «αντιδυτικού» εθνικισμού.

Στα πλαίσια αυτά, το Πεκίνο ενοχοποιεί τις Η.Π.Α., ισχυριζόμενο ότι η υπερδύναμη πυροδότησε τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ – όπως επίσης η Μόσχα, η οποία κατηγόρησε τη Δύση, λέγοντας πως αυτή προκάλεσε τις δημοκρατικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο Κίεβο, το προηγούμενο έτος.

Στη ρωσική τηλεόραση δε αναφέρθηκε πως οι ηγέτες των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ έχουν εκπαιδευτεί στις Η.Π.Α. – οι οποίες συνεχώς «δαιμονοποιούνται» για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον πλανήτη.

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα (Pew Research Center), η Κίνα είναι η μοναδική χώρα, στην οποία η συμπάθεια για τη Ρωσία αυξήθηκε μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία – στο 66% τον Ιούλιο, από μόλις 47% το προηγούμενο έτος. Η δημοτικότητα δε του Putin στην Κίνα εκτοξεύθηκε στο 92% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας – γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση.

Σύμφωνα τώρα με έναν ειδικό στις σινο-ρωσικές σχέσεις, “Η προσωπικότητα του Putin είναι εντυπωσιακή – τόσο ως ανθρώπου, όσο και ως ηγέτη. Οι Κινέζοι τον βρίσκουν ελκυστικό, επειδή προστατεύει τα ρωσικά συμφέροντα. Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να μάθουν πάρα πολλά ο ένας από τον άλλο“.

Φυσικά όλα έχουν σχέση με την «πραγματιστική πολιτική» (real politic). Η Ρωσία χρειάζεται την κινεζική αγορά, ειδικά όσον αφορά την πώληση ενεργειακών προϊόντων, μετά τις ανόητες κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρώπη (γεγονός που σίγουρα θα προβληματίσει πολλές χώρες της ηπείρου μας) – καθώς επίσης τα χρηματοδοτικά κεφάλαια του «κίτρινου γίγαντα».

Η Κίνα με τη σειρά της έχει ανάγκη τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά την ενέργεια, σε συνδυασμό με την επιθυμούμενη αντικατάσταση των πετροδολαρίων (άρθρο), όσο και την στρατιωτική κάλυψη των νώτων της, σε σχέση με τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία – έτσι ώστε να επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούν την κινεζική θάλασσα.

Ας μην ξεχνάμε εδώ πως η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται ενδεχομένως σε αμερικανικές ενέργειες – αφού οι Η.Π.Α. γνωρίζουν πολύ καλά την Αχίλλειο πτέρνα του αντιπάλου τους (άρθρο). Σε κάθε περίπτωση, η υπερδύναμη, η αυτοκρατορία και ο γίγαντας (άρθρο) ευρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης – η οποία δεν θα ήταν απίθανο να εξελιχθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

.

Η συμφωνία παροχής φυσικού αερίου

Το Μάιο η Ρωσία σύναψε μία συμφωνία ύψους 400 δις $ με την Κίνα, για την παροχή φυσικού αερίου στα επόμενα τριάντα χρόνια – αν και σε φθηνότερες τιμές, από αυτές που ισχύουν για πολλές άλλες χώρες. Σε συνεργασία δε μεταξύ τους, οι δύο χώρες κατασκευάζουν μία σιδηροδρομική γραμμή που θα διασχίζει τα κοινά τους σύνορα –  καθώς επίσης ένα λιμάνι στα ανατολικά της Ρωσίας, το οποίο δεν θα παγώνει από το κρύο.

Προγραμματίζουν επίσης την από κοινού κατασκευή συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, σε περιοχές που ευρίσκονται τόσο στη μία χώρα, όσο και στην άλλη – με τις σχέσεις των δύο ηγετών να γίνονται όλο και καλύτερες. Άλλωστε, το ηγετικό προφίλ του κινέζου προέδρου ταιριάζει αρκετά με τον χαρισματικό, «εθνικιστικό αυταρχισμό» του κ. Putin – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατακρίνουμε κανέναν από τους δύο, αφού οι χώρες, στις οποίες ηγούνται, είναι μάλλον αδύνατον να κυβερνηθούν δημοκρατικά.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!