Συναγερμός στο Πεκίνο – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Συναγερμός στο Πεκίνο

Hong-Kong-και-δημοκρατία

Η μετάσταση των διαδηλώσεων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του κομμουνιστικού κόμματος – ενδεχόμενο με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, ανάλογες με έναν πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ενώ η ΕΕ επιδιώκει μία συμφωνία με τη Ρωσία, όσον αφορά την εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου της Ουκρανίας, η κυβέρνηση του Κιέβου τοποθετείται αρνητικά – λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να συνεργασθεί με την Gazprom, επειδή δεν θέλει να ενισχύσει μία εταιρεία, η οποία βοηθάει τους τρομοκράτες (τους υποστηριζόμενους αποσχιστές δηλαδή στην ανατολική πλευρά της).

Με αρκετούς να θεωρούν πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας εφαρμόζει αμερικανικές εντολές, αδιαφορώντας τόσο για τους πολίτες της χώρας της, όσο και για την ειρήνη στην Ευρώπη, καθώς επίσης με δεδομένο το ότι, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 15%, ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει ο χειμερινός πόλεμος – με τις χώρες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες «ενεργειακές συνέπειες» να φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί.

 .

Χάρτης – το ποσοστό εξάρτησης των χωρών της Ευρώπης, από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Χάρτης – το ποσοστό εξάρτησης των χωρών της Ευρώπης, από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

 .

Η Ευρώπη βέβαια διαθέτει αποθέματα ρεκόρ, όσον αφορά το φυσικό αέριο – τα οποία όμως δεν είναι σίγουρο πως θα φτάσουν, εάν ο χειμώνας αποδειχθεί ψυχρότερος από άλλες χρονιές.

Η πτώση τώρα του ευρώ, η οποία θεωρείται από πολλούς ευπρόσδεκτη, λόγω της αύξησης των εξαγωγών που θα προκαλέσει, στον τομέα της ενέργειας δεν είναι καθόλου θετική – αφού οι τιμές της αυξάνονται ανάλογα. Το δολάριο όμως γίνεται όλο και πιο ισχυρό, σχεδόν σε καθημερινή βάση – ενώ το τέλος των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης της Fed, μαζί με την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων που θα ακολουθήσει μερικούς μήνες αργότερα, θα «επιδοτήσει» ακόμη περισσότερο την ισχύ του.

Φυσικά η άνοδος του δολαρίου έχει αντιστρόφως ανάλογες συνέπειες στα μέταλλα και ειδικά στο χρυσό – οι τιμές του οποίου μειώνονται, όσο αυξάνεται η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. Η «απλή μέθοδος των τριών», σύμφωνα με την οποία όταν το δολάριο ήταν στο 1,39 ο χρυσός κόστιζε περίπου 1.330 $ η ουγγιά, ενώ με το δολάριο στο 1,26 η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.205, ορίζει πολύ συχνά την τάση – η οποία δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Θεωρείται βέβαια πως το κόστος εξόρυξης (γράφημα) είναι της τάξης των 1.200 $ ανά ουγγιά (1.331 κατά άλλους – πηγή), ενώ τα ορυχεία χρειάζονται μία τιμή υψηλότερη των 1.500 $ για να λειτουργούν κερδοφόρα (πηγή) – οπότε η ισχυροποίηση του δολαρίου δεν μπορεί να «πιέζει» το χρυσό στο διηνεκές.

 .

Χρυσός – η εξέλιξη της τιμής του χρυσού

 .

Η χειραγώγηση του χρυσού βέβαια εκ μέρους των μεγάλων τραπεζών, σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α., επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του – γεγονός που έχει οδηγήσει την Κίνα στα εγκαίνια ενός δικού της κέντρου διαπραγμάτευσης χρυσού, στη φυσική του μορφή (ανάλυση).

.

Το Χονγκ Κονγκ

Στο φλέγον θέμα τώρα του Χονγκ Κονγκ, είναι γνωστές οι συνεχείς αναταραχές στην πόλη, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές – με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι συγκοινωνίες, να δημιουργούνται προβλήματα στα καταστήματα, καθώς επίσης στο χρηματιστήριο, να κλείνουν οι σιδηροδρομικές γραμμές κοκ.

Την ίδια στιγμή, οι «λογοκριτές» της Κίνας εργάζονται πυρετωδώς, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη «μετάσταση» των αντιδράσεων στο αχανές κράτος τους – στο οποίο τυχόν λαϊκές εξεγέρσεις, θα προκαλούσαν ένα ανεξέλεγκτο χάος. Οι προσπάθειες τους επικεντρώνονται στις ανεπιθύμητες ειδήσεις από την «επαναστατημένη πόλη του νότου» – οι Πολίτες της οποίας απαιτούν τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών από το 2017, όσον αφορά την τοπική τους διοίκηση.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!