Το αυτονόητο, (εκλογές τώρα) δεν θα έρθει μονάχο του – The Analyst
Πολιτική-Εξ.

Το αυτονόητο, (εκλογές τώρα) δεν θα έρθει μονάχο του

104 total views, 2 views today

Πολιτική

Ο ορθολογισμός των πολιτών θα είχε προκαλέσει ήδη πρόωρες εκλογές – ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αρχίσουν οι πολίτες να ανακτούν την κυριαρχία τους

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο του 2014 ή όχι; Δεν υπάρχει μέλος του κοινοβουλίου που να μην έχει το ερώτημα στο στόμα, ασχέτως αν έχει και μια έτοιμη απάντηση (θετική ή αρνητική) για λόγους κομματικής προπαγάνδας.

Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί ορθολογικά, με βάση την κοινή λογική, γιατί ο ορθολογισμός έχει εξοστρακιστεί από την πολιτική. Λογικά, ούτε τα μνημόνια θα είχαν ψηφιστεί, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα επέμενε να αυτοκτονήσει. Πρέπει να αναζητούμε επομένως την αλήθεια,  συνεκτιμώντας αντιφατικούς παράγοντες και εκτιμήσεις.

.

Πρώτη αντίφαση: Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να «παραιτηθεί» γιατί γνωρίζει ότι αν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές είναι σαν να «παραιτείται», κατά το πρότυπο της «παραίτησης» Καραμανλή το 2009, πράγμα που έδωσε προβάδισμα 11 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αφού ήταν η μοναδική επιλογή διακυβέρνησης η οποία  είχε απομείνει στον πολίτη.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν η κυβέρνηση Σαμαρά «παραιτηθεί» οικειοθελώς πριν από την άνοιξη του 2015 και πριν αποπειραθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν το πετύχει μπορεί να συνεχίσει για άλλα δύο χρόνια ως το φθινόπωρο του 2016.

Επομένως πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 ισοδυναμούν με «παραίτηση» με ρίξιμο της ασπίδας και τροπή σε άτακτη φυγή. Μια τέτοια απόφαση, συνιστά, ορθολογικά μιλώντας,  καταστροφική διαχείριση της ήττας, η οποία θα διαλύσει και τη ΝΔ όπως ακριβώς διέλυσε και το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια η ΝΔ κινδυνεύει να βρεθεί με ποσοστό μικρότερο όχι μόνον του 20% αλλά και μικρότερο του ποσοστού που έλαβε τον Μάιο του 2012, (18,85%) δηλαδή να φλερτάρει με το 10% του εκλογικού σώματος και όχι με το 20%.

Κάτι τέτοιο συνιστά πανωλεθρία της συντηρητικής παράταξης, η οποία κυβέρνησε τη χώρα τα περισσότερα μεταπολεμικά χρόνια και σχεδόν ποτέ δεν έπεσε κάτω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Η ίδια εξέλιξη θα αφήσει τη Χρυσή Αυγή ως συγκριτικά μεγάλο κόμμα της συντηρητικής παράταξης.

.

Οι επιδιώξεις του Αντώνη Σαμαρά

Η δεύτερη αντίφαση, είναι η επιθυμία να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά και να μην εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη η ΝΔ όπως χάθηκε το ΠΑΣΟΚ. Αν η απόφαση περνούσε από το χέρι του Σαμαρά, δεν θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει. Για να το πετύχει έθεσε τρείς στόχους, κυρίως επικοινωνιακούς:

.

1. Το τέλος του μνημονίου

2. Την θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών

3. Την εξεύρεση αναπτυξιακών κονδυλίων

.

Λέμε ότι οι στόχοι είναι κυρίως επικοινωνιακοί, γιατί η κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική του γερμανικού διευθυντηρίου δεν έχει αλλάξει και επομένως δεν μιλάμε για αλλαγή πολιτικής, αλλά για συνέχιση της λιτότητας, του μνημονίου και της απορύθμισης της οικονομίας.

Οίκοθεν νοείται ότι το κρέας θα βαφτίζεται ψάρι και η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα προσπαθεί να μας πείσει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται, και τα εισοδήματα αυξάνονται κι ότι εμείς ζούμε σε άλλη χώρα.

Σημασία έχει η κυβερνητική προπαγάνδα να είναι στοιχειωδώς πιστευτή. Επομένως τυπικά το ΔΝΤ πρέπει να μην δώσει την τελευταία δόση και στη θέση του να πληρώσει η ΕΕ, ώστε προπαγανδιστικά η «τρόικα» να αποχωρήσει.

Το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση, αλλά η δέσμευση της Μέρκελ ότι θα πληρώσει η ΕΕ δεν έχει εκμαιευθεί. Τυπικά το μνημόνιο πρέπει να τελειώσει, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντί για τις τράπεζες, για άλλους σκοπούς πληρωμών των δανειστών.

Αυτό δεν έχει συμφωνηθεί και δεν θα συμφωνηθεί πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των στρές τέστ της ΕΚΤ στις τράπεζες, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση τους.

Οι φοροαπαλλαγές, δηλαδή η κατάργηση όσων φόρων δεν απέδωσαν έσοδα, είναι γεγονός ότι θα γίνουν πακέτο με  την ενίσχυση άλλων φόρων που απέδωσαν έσοδα κι έτσι η απόσπαση μεγαλύτερης φορολογίας, μπορεί να βαφτιστεί… φοροαπαλλαγές.

Η Τρίτη προϋπόθεση, της εξεύρεσης κονδυλίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι επίσης μελλοντική, επομένως μπορεί να γίνει η εξαγγελία ενός πακτωλού αναπτυξιακών κονδυλίων τα οποία δεν θα φτάσουν ποτέ. Μένουν μόνον τα επιδόματα ανεργίας και οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές οι οποίες υπάρχουν και σε κανονικές συνθήκες της οικονομίας.

Η τρίτη αντίφαση, είναι ότι πρέπει να πεισθεί ο λαός, με ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει τίποτα καλό για το λαό. Είναι ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να το «πουλήσει» ο Σαμαράς, του τύπου «win-win», όπου όλοι κερδίζουν αυτό που θέλουν.

Το ΔΝΤ σταματάει να πληρώνει, η Μέρκελ επιβάλει την λιτότητα και την απορύθμιση με ευρωπαϊκό πρόγραμμα δέσμευσης της Ελλάδας, η κυβέρνηση διώχνει την τρόϊκα και οι εκλογές αναβάλλονται ως την άνοιξη, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές θα παρατείνουν τη θητεία τους και τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας (όσοι έχουν κάποια δουλειά και κάποιο εισόδημα) θα συνεχίσουν να σέρνονται. Το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας πνέει ήδη τα λοίσθια.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.