Αλκοολισμός – The Analyst
Αλκοολισμός-και-οι-παγίδες-του-Εξ.

Αλκοολισμός

234 total views, 2 views today

Αλκοολισμός-και-οι-παγίδες-του

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αλκοολικού είναι ο εγωκεντρισμός, η τάση δηλαδή να κρίνει με βάση τον εαυτό του και τα δικά του συμφέροντα – ο εγωισμός μας υπάρχει επειδή έχουμε συμπεριφορές, πεποιθήσεις ή στάσεις ζωής που δεν θέλουμε να χάσουμε.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

«Η πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κρίση που βιώνουμε ειδικά στην Ελλάδα, όπου όχι μόνο δεν φαίνεται κανένα «φως στην άκρη του τούνελ», αλλά ούτε καν γνωρίζουμε πού βαδίζουμε, έχει πολλές άλλες, καταστροφικές παρενέργειες – κυρίως όσον αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων, η οποία επηρεάζει άμεσα τη σωματική.

Ειδικά για τους νέους, η ανεργία των οποίων πλησιάζει το τρομακτικό 60%, ενώ είναι κατά πολύ πιο επιρρεπείς στους εθισμούς πάσης φύσεως, η κρίση είναι κυριολεκτικά θανατηφόρα – πόσο μάλλον όταν δεν διαπιστώνεται καμία ουσιαστική ενέργεια αντιμετώπισης της, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην διακρίνουν καμία προοπτική για το μέλλον τους. Με το κοινωνικό κράτος δε να καταρρέει, οι ασθένειες αυτού του είδους θα δημιουργήσουν τεράστια άλλα προβλήματα – στα όρια της φυλετικής εκκαθάρισης.   

Έχοντας αναφερθεί ήδη σε μία σειρά «παρενεργειών», με σημαντικότερη ίσως την κατάθλιψη, επειδή είναι η βασική πηγή αρκετών άλλων, μεταξύ των οποίων της αυτοκτονικότητας, θα συνεχίσουμε με επόμενες – σήμερα με τον αλκοολισμό, τον οποίο θεωρήθηκε καλύτερο να περιγραφεί με τα λόγια ενός ασθενούς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που αποτελεί μέρος της κλινικής θεραπείας του.    

Σε γενικές γραμμές πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν σχετικά με το ότι, η θεραπεία ενός ατόμου με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, στα πλαίσια μίας κρίσης, παρουσιάζει επιπλέον δυσκολίες – επειδή υπάρχουν πολύ πιεστικοί εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο περιορισμός της δυνατότητας για ψυχαγωγία και αναψυχή, η συρρίκνωση της κοινωνικής ζωής, καθώς επίσης η μείωση της διάθεσης ή της δυνατότητας για επικοινωνία» (Analyst team).

.

Με τα λόγια ενός ασθενούς

Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 50.000 άνθρωποι από τις συνέπειες του αλκοολισμού. Οι αιτίες θανάτου είναι, εκτός από τις παθολογικές επιπλοκές, τα πολλά νευρολογικά επακόλουθα. Η πιο κοινή αιτία είναι το «παραλήρημα» (τρομώδες «ντελίριο»), λόγω της στέρησης του αλκοόλ (μια εξαιρετικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή, η οποία οφείλεται στην παύση του οινοπνεύματος).

Περίπου το 15% των αλκοολικών συναντούν, κατά τη διάρκεια του «εθισμού» τους, αυτή την, δυνητικά απειλητική για τη ζωή τους, κατάσταση. Συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με το «αλκοολικό στερητικό παραλήρημα» περισσότερες από μία φορές [1]. Το συγκεκριμένο «παραλήρημα», το οποίο οφείλεται στον αλκοολισμό, πρέπει να αντιμετωπίζεται φαρμακολογικά, υπό συνθήκες νοσηλευτικής φροντίδας [2] – λόγω του κινδύνου να πεθάνει ο ασθενής.

 .

Κατά-κεφαλήν-κατανάλωση-αλκοόλ-ανά-χώρα

Κόσμος – η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ ανά χώρα (σε λίτρα, το σκούρο χρώμα καταδεικνύει αυξημένη κατανάλωση).

 .

Ένα «ταξίδι» στο χαρακτήρα ενός αλκοολικού – του Στέφανου, ηλικίας 47 ετών.

Ο Στέφανος προσπαθεί πλέον να θεραπευθεί από τον αλκοολισμό, για αρκετούς μήνες. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την αφήγηση της ιστορίας της ζωής του, καθώς επίσης από την επαφή του με το αλκοόλ.

.

Τι σημαίνει ο αλκοολισμός για σας; Τι είναι ο αλκοολικός;

Είναι μια ασθένεια. Μπορούμε μόνο να καταλάβουμε τι είναι, κατά τη διαδικασία της θεραπείας. Ποτέ δεν είχα καταλάβει πραγματικά τι είναι ο αλκοολισμός. Πάντα πίστευα πως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, πίνει κανείς πάρα πολύ. Πάντα έπινα πάρα πολύ. Αυτό το γνώριζα εδώ και πολύ καιρό πριν.

Ένας αλκοολικός για μένα είναι κάποιος που πίνει υπερβολικά πολύ, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολύ κακές επιλογές στη ζωή του, με αποτέλεσμα είτε να βρίσκεται «άστεγος» στο δρόμο, είτε στο κρεβάτι του θανάτου σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω ηπατικής ανεπάρκειας. Δεν ήξερα τι είναι ο αλκοολισμός. Ήξερα μόνο ότι έχω πιει στη ζωή μου περισσότερο, από ότι θεωρείται ως φυσιολογικό.

.

Πότε αρχίσατε να πίνετε;

Ξεκίνησα να πίνω μαζί με μια παρέα από μη αλκοολικούς ανθρώπους, στα πολύ νεανικά μου χρόνια. Αυτό πιστεύω το κάνουμε όλοι. Παρατήρησα όμως πως η αντίδραση μου στο αλκοόλ ήταν διαφορετική, από την αντίδραση των άλλων. Επέτρεπα στον εαυτό μου κάθε φορά να πίνω τόσο πολύ, όταν βγαίναμε, ώστε να ήμουν εντελώς μεθυσμένος.

Οι άλλοι άνθρωποι, με τους οποίους έβγαινα, ήταν αρκετά συγκρατημένοι, καθώς επίσης σε θέση να σταματήσουν να πίνουν. Παράγγελναν δύο ποτά και όχι δώδεκα, έτσι ώστε το ποτό να ήταν ακόμα διασκεδαστικό για αυτούς. Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος, τον οποίο εγώ συνηθίζω, όσον αφορά το ποτό.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.