Η εύθραυστη πεντάδα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η εύθραυστη πεντάδα

Το σημαντικότερο όλων αυτών είναι τα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (οι εκροές χρημάτων είναι υψηλότερες των εισροών, ενώ συνήθως συνοδεύονται από ελλειμματικά εμπορικά ισοζύγια, όπου οι εισαγωγές είναι μεγαλύτερες των εξαγωγών) – με αποτέλεσμα να ζουν πάνω από το επίπεδο διαβίωσης που τους αξίζει, οπότε να είναι απόλυτα εξαρτημένες από τα ξένα κεφάλαια.

Όταν λοιπόν οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαια τους, τότε δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες, στα επιτόκια δανεισμού τους, καθώς επίσης στις δυνατότητες εισαγωγής προϊόντων. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών των εύθραυστων πέντε, από το πρώτο τρίμηνο του 2013 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

 .

Η εξέλιξη των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών των εύθραυστων πέντε (Τουρκία, Ν. Αφρική, Βραζιλία, Ινδονησία, Ινδία).

 .

Όπως διαπιστώνεται, η πλέον επικίνδυνη χώρα είναι η Τουρκία (λίρα), ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία – ενώ τόσο η Ινδονησία, πολύ περισσότερο η Ινδία, είναι σε καλύτερη κατάσταση. Τα συμπεράσματα εδώ, για την εξέλιξη των νομισμάτων τους, είναι προφανή – ιδίως μετά τις αποφάσεις της Fed και ειδικά την αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα ενδυναμώσει σημαντικά το δολάριο.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν επίσης τα νομίσματα εκείνων των χωρών, οι οποίες στηρίζονται στις εξαγωγές εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κοκ.) – όπως το Peso της Χιλής, το ρωσικό ρούβλι κοκ. Αντίθετα, η Ινδία φαίνεται πως έχει ξεφύγει από το πρόβλημα, με τη βοήθεια της «περιοριστικής πολιτικής» της κεντρικής της τράπεζας, μέσω της οποίας κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών (δασμός στις εισαγωγές χρυσού κλπ.).

.

Το αφρικανικό Rand, το βραζιλιάνικο Real και η τουρκική Lira

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται πόσο επηρεάστηκαν τα συγκεκριμένα νομίσματα μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των πακέτων εκ μέρους της Fed (01.05.2013).

.

Ο βαθμός που επηρεάστηκαν τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των πακέτων

 .

Από το γράφημα φαίνεται (με κόκκινο το νόμισμα της Βραζιλίας σε σχέση πάντοτε με το δολάριο, με μαύρο της Ν. Αφρικής και με μπλε η λίρα της Τουρκίας) πως τα τρία αυτά νομίσματα είναι τα πλέον αδύναμα, παρά το ότι ανέκαμψαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (περίπου από την άνοιξη του 2014).

Ολοκληρώνοντας, η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας αύξησε έγκαιρα τα επιτόκια, ενώ η κυβέρνηση περιόρισε το εξωτερικό χρέος – προσπαθώντας παράλληλα, επιτυχημένα, να πείσει τους επενδυτές, σχετικά με τη θέληση της να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

Κάτι ανάλογο δεν συνέβη στην Τουρκία, στη Βραζιλία και στην Ν. Αφρική, στις οποίες έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα, όσον αφορά τα διαρθρωτικά τους προβλήματα – ενώ τα ελλείμματα στο ισοζύγιο παραμένουν υψηλά, καθώς επίσης ο ρυθμός πληθωρισμού.

.

Η ινδική ρουπία, η ρουπία της Ινδονησίας και το ρωσικό ρούβλι  

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται πόσο επηρεάστηκαν τα τρία αυτά νομίσματα (με κόκκινο η ινδική ρουπία, με μαύρο της Ινδονησίας και με μπλε το ρούβλι), επίσης μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των πακέτων εκ μέρους της Fed (01.05.2013), ως προς το δολάριο.

 .

Ο βαθμός που επηρεάστηκαν τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των πακέτων εκ μέρους της Fed 2

 .

Κατά την άποψη μας, δεν πρόκειται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση, για τους λόγους που προαναφέραμε – με εξαίρεση ίσως το ρούβλι, το οποίο εξαρτάται τόσο από τις εξαγωγές, καθώς επίσης τις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, όσο και από τις κυρώσεις που έχουν σχέση με τη σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.