Κατάθλιψη – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατάθλιψη

κατάθλιψη-και-οικονομία

Χωρίς ελπίδα, χωρίς ώθηση, χωρίς κίνητρα, χωρίς καμία χαρά και χωρίς δύναμη, οι καταθλιπτικοί χρειάζονται απαραίτητα βοήθεια – αφού πρόκειται για μία επικίνδυνη ασθένεια, με σοβαρές συνέπειες τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την οικονομία μίας χώρας 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ο αποπληθωρισμός σε μία χώρα, είναι το αντίστοιχο της κατάθλιψης στον άνθρωπο – γεγονός στο οποίο οφείλει το πραγματικό του όνομα (Depression), το οποίο τον διαφοροποιεί από την απλή ύφεση (Recession). Θεωρείται δε ανάλογα θανατηφόρος για μία οικονομία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους – ενώ η διάγνωση του είναι επίσης δύσκολη, αφού στην αρχή κανένας δεν γνωρίζει τα πραγματικά του αίτια, ούτε βέβαια το πως θα εξελιχθεί (ανάλυση).

Με δεδομένο τώρα το ότι, η χώρα μας είναι βυθισμένη στον αποπληθωρισμό για πάνω από έξι χρόνια, θεωρούμε σχεδόν βέβαιο το ότι, ένας μεγάλος αριθμός των πολιτών της πάσχει ήδη από ελαφριές ή βαριές μορφές κατάθλιψης, χωρίς καν να το γνωρίζει. Επειδή όμως πρόκειται για μία ασθένεια με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, οι οποίες φυσικά επηρεάζουν και την Οικονομία της χώρας, θεωρήσαμε σκόπιμη την παρακάτω ανάλυση – ελπίζοντας να βοηθήσει στην «έγκαιρη ερμηνεία» ανάλογων συμπτωμάτων” (Analyst team).

.

Ανάλυση        

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πλέον κοινές ψυχικές διαταραχές, στην «πρωτοβάθμια» ιατρική φροντίδα. Οι συνέπειες δε της σοβαρής αυτής ασθένειας, όσον αφορά την υγεία και την οικονομία, αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της – ενώ είναι γνωστό από μελέτες το ότι, οι περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα, οπότε δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπευτική βοήθεια (Bermejo et al., 2003).

Το ποσοστό του κινδύνου εμφάνισης της κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή μας, είναι της τάξης του 12-19%. Εκτιμάται δε ότι, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα «επηρεαστούν» κατά τις επόμενες δεκαετίες από την κατάθλιψη, σε σύγκριση με σήμερα.

Ένα ελάχιστο σχετικά ποσοστό των καταθλιπτικών, μόλις το 30-35 ανά ένα εκατομμύριο Ευρωπαίων, έχει διαγνωστεί σωστά – ενώ μόνο το 10% όλων των ασθενών λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο απώλειας της ζωής τους, μέσω αυτοκτονίας ή κάποιας σωματικής ασθένειας (Messer, 2013).

Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που «αναρρώνουν» από την κατάθλιψη, αρρωσταίνουν για μια ακόμη φορά, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Όσα πιο πολλά «καταθλιπτικά επεισόδια» δε έχει βιώσει κανείς, τόσο πιο «ανθεκτική» είναι η αρρώστια, απέναντι στους υφιστάμενους σήμερα τρόπους ψυχολογικής θεραπείας της. Εκτός αυτού, ακόμη και μετά την επιτυχή θεραπεία της κατάθλιψης, οφείλει να συνεχίζει να προσέχει κανείς – αφού τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να επανέλθουν (Park, Cuijpers, Straten, Reynolds, 2014).

Περαιτέρω, το 74% των σοβαρά καταθλιπτικών ασθενών, επισκέπτονται αρχικά και ζητούν βοήθεια από κάποιον γιατρό και όχι από έναν ψυχολόγο. Ωστόσο, κάθε δεύτερος ασθενής με καταθλιπτικά συμπτώματα, δεν αναγνωρίζεται από το γιατρό, όσον αφορά την ψυχική του ασθένεια.

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο ασθενής αναφέρει στο γιατρό μόνο τα σωματικά συμπτώματα (όπως, για παράδειγμα, προβλήματα ύπνου, υπερβολική κούραση, κλπ), τα οποία αποσπούν συχνά την προσοχή του θεράποντος, από την εξερεύνηση των πιθανών ψυχολογικών συμπτωμάτων (ενοχές, έλλειψη ενδιαφέροντος, θλίψη κλπ. – Zarubin, Ruprecht, Baghai, 2014).

Συνεχίζοντας, τα συμπτώματα της κατάθλιψης διαχωρίζονται στα εξής κύρια και συμπληρωματικά ή πρόσθετα (DGPPN, 2012):

.

Κύρια συμπτώματα

    1. Καταθλιπτική διάθεση
    2. Απώλεια ενδιαφέροντος, έλλειψη χαράς
    3. Έλλειψη κίνησης, αυξημένη κόπωση

.

Πρόσθετα συμπτώματα

    1. Μειωμένη αυτοσυγκέντρωση και προσοχή
    2. Περιορισμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
    3. Αισθήματα ενοχής και αναξιότητας (φταίω, δεν αξίζω τίποτα)
    4. Αρνητικές και απαισιόδοξες μελλοντικές προοπτικές (αναμονές, ελπίδες)
    5. Σκέψεις ή πράξεις αυτοκτονίας
    6. Αϋπνία
    7. Μειωμένη όρεξη για φαγητό

.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια καταθλιπτική διαταραχή, είναι τα παρακάτω:

    1. Γενική σωματική κόπωση
    2. Προβλήματα ύπνου (αρχικά στην προσπάθεια να κοιμηθεί κανείς και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του ύπνου)
    3. Διαταραχές της όρεξης, πίεση στο στομάχι, απώλεια βάρους
    4. Πονοκέφαλος
    5. Αίσθημα πίεσης στο λαιμό και στο στήθος
    6. Λειτουργικές διαταραχές της καρδιάς και της κυκλοφορίας, του αναπνευστικού συστήματος, του στομάχου και των εντέρων
    7. Ζάλη, θολή όραση
    8. Μυϊκή ένταση, πόνος
    9. Απώλεια της λίμπιντο, σεξουαλική δυσλειτουργία
    10. Διαταραχές της μνήμης

.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading