Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, εάν δεν οφείλεται στη χρήση τους ως οικονομικό όπλο εναντίον της Ρωσίας, υποδηλώνει ύφεση στον πλανήτη – γεγονός που θα επιβεβαίωνε τις νέες προβλέψεις της BIS, αναφορικά με τους κινδύνους κατάρρευσης
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η BIS, θεωρεί την ηρεμία που βασιλεύει σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές, παραπλανητική – προειδοποιώντας με την έκθεση της (πηγή), δεύτερη φορά (άρθρο), για ένα επερχόμενο κραχ.
Θεωρεί δε υπεύθυνες τις κεντρικές τράπεζες, επειδή η επεκτατική νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν, ιδιαίτερα ο μηδενισμός των βασικών επιτοκίων, υποχρέωσε τους επενδυτές να αναζητήσουν αλλού ευκαιρίες κερδοφορίας – με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη όλες οι τιμές (μετοχές, ακίνητα, εμπορεύματα), δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες φούσκες.
Ως παράδειγμα αναφέρονται οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 45% (γράφημα, κόκκινη γραμμή αριστερά), σε σχέση με το 2008 (100) – κυρίως επειδή οι Γερμανοί έπαψαν να επενδύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αποσύροντας τα από πολλές χώρες (ειδικά από την Κύπρο και την Ελλάδα), μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
.
Γερμανία – ονομαστική κλίμακα τιμών των ακινήτων από το 2008 έως και σήμερα (η σημαντική γραμμή είναι η κόκκινη, μετρήσεις της Bundesbank).
.
Περαιτέρω, η BIS θεωρεί πως οι διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές είναι ασυνήθιστα μικρές – με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι δείκτες συνεχώς σε νέα υψηλά ρεκόρ. Την ίδια στιγμή βέβαια, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, εάν δεν οφείλεται στη χρήση του ως οικονομικό όπλο εναντίον της Ρωσίας (άρθρο), προειδοποιεί πως επίκειται ύφεση στον πλανήτη – γεγονός που θα σήμαινε πως οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια είναι υπερβολικές, αφού θα μειωθεί τόσο ο τζίρος, όσο και τα κέρδη τους, λόγω της πιθανότατης επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Κάτι ανάλογο φαίνεται και από την εξέλιξη της τιμής του χρυσού (ανάλυση) – οπότε συμπεραίνεται πως πολλοί επενδυτές είναι εκτεθειμένοι σε ασυνήθιστα υψηλά ρίσκα, τα οποία κλιμακώνουν τους φόβους ενός καταστροφικού κραχ. Εάν δε θυμηθεί κανείς πως η BIS είχε ήδη προειδοποιήσει για μεγάλες φούσκες ακινήτων, σε ορισμένες χώρες, λέγοντας πως δεν μπορεί να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συνειδητοποιήσει πως πράγματι η ηρεμία που επικρατεί είναι αρκετά ύποπτη.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, οι τιμές των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν εξελιχθεί εντελώς ανομοιόμορφα μεταξύ τους – σε κάποιες χώρες δηλαδή έχουν ακριβύνει περαιτέρω, ενώ σε άλλες έχουν διατηρηθεί ή φθηνύνει. Η «διαστρέβλωση» αυτή, πάντοτε κατά την έκθεση της τράπεζας, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη, πριν το ξέσπασμα της κρίσης (2008).
Σε ετήσια σύγκριση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,5% στις Η.Π.Α., καθώς επίσης κατά 6% στη Μ. Βρετανία – περί το 7,0% στον Καναδά, παρά τη φούσκα (ανάλυση), στην Αυστραλία 7,7% και στην Ελβετία 2,2%. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η αύξηση των τιμών στην Ιρλανδία (7,2%), παρά το ότι ο ιδιωτικός της τομέας είναι απελπιστικά υπερχρεωμένος, ενώ τα ακίνητα ήταν ένας από τους λόγους της υπαγωγής της στο ΔΝΤ – καθώς επίσης στην Ισλανδία, παρά την πρόσφατη σχετικά χρεοκοπία της.
Στην Ασία, οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων ήταν ακόμη μεγαλύτερες – ιδίως στην Κίνα (13%), καθώς επίσης στις Φιλιππίνες (13%). Με δεδομένο δε το ότι, σχεδόν το 47% των πλούσιων Κινέζων σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα του τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Barclays, η κατάσταση είναι μάλλον ανησυχητική.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι πλούσιοι Κινέζοι, αυτοί που σχεδιάζουν να «μεταναστεύσουν» σε άλλες χώρες – αφού, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα κράτη.
.
Το ποσοστό των πλουσίων της κάθε χώρα, που δηλώνει πως επιθυμεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
.
To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)