Νέες πολεμικές απειλές – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Νέες πολεμικές απειλές

Περαιτέρω, θεωρείται πως τα ακόλουθα τρία γενικά σενάρια είναι πιθανόν να συμβούν στους επόμενους μήνες:

.

(α)  Να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία να παρέχει αυτονομία στην ανατολική Ουκρανία – καθώς επίσης επαρκή προστασία για τους Ρώσους που κατοικούν εκεί. Παράλληλα θα επιτρέπεται στη χώρα να επιδιώξει, καθώς επίσης να διευρύνει την οικονομική σχέση της με την ΕΕ. Φυσικά η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα απαγορεύεται ρητά.

(β)  Να παραμείνει η κατάσταση (Status Quo) ως έχει, χωρίς να προωθηθούν παρακάτω τα ρωσικά στρατεύματα – ένα είδος «παγωμένης σύγκρουσης» δηλαδή, όπως αυτή στη νότια Οσσετία. Ουσιαστικά με μάχες μικρής κλίμακας, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τα όρια – με στόχο την εξασφάλιση των «κεκτημένων» από τη Ρωσία.

(γ)  Μία πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το στρατό της να μάχεται ανοιχτά, για τη δημιουργία μίας τουλάχιστον ανεξάρτητης περιοχής – οπότε τη διχοτόμηση της χώρας.

.

Προς το παρόν το σενάριο νούμερο ένα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο – αφού και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις. Ειδικά λόγω των εκλογών στις 26 Οκτωβρίου στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος της θα αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις, έτσι ώστε να μην παραχωρήσει ούτε μέτρο εδάφους στους αυτονομιστές.

Εκτός αυτού, η Ρωσία δεν φαίνεται να θέλει να ανεχθεί μία βαθύτερη οικονομική συνεργασία της Ουκρανίας με την ΕΕ – κυρίως επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την δική της τελωνειακή ένωση (Ευρασιατική).

Επίσης απίθανο φαίνεται το τρίτο σενάριο επειδή, παρά τις πολεμοχαρείς ομιλίες, μία πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή τόσο σε χρήματα, όσο και σε ανθρώπινες ζωές – ενώ θα προκαλούσε την επιβολή πολύ περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον πρόεδρο Putin.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς εδώ πως η δημοτικότητα του κ. Putin έχει οικοδομηθεί στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων, στην ευημερία της μεσαίας τάξης, καθώς επίσης στη χρηστή οικονομική διαχείριση του – η οποία ακολούθησε τη χαοτική περίοδο του Γιέλτσιν. Παραμένει λοιπόν το δεύτερο σενάριο, το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες να συμβεί.

.

Οι χώρες της Βαλτικής 

Τα κράτη που ανησυχούν περισσότερο από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, είναι αυτά της Βαλτικής – επειδή έχουν πολύ μεγάλες ρωσικές μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογα προβλήματα. Στα πλαίσια αυτά, αναζητούν βοήθεια από το ΝΑΤΟ – την οποία τους υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, στο Ταλίν.

Η υπεράσπιση του Ταλίν, της Ρήγας και της Βίλνας είναι για εμάς το ίδιο σημαντική, όσο αυτή του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου“, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στις ανησυχίες των πολιτών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως τόσο στην Εσθονία, όσο και στη Λετονία, το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Ρώσοι – ενώ οι χώρες «απελευθερώθηκαν» από τη Ρωσία μόλις 23 χρόνια πριν.

Στη Λετονία δε υπάρχουν σχολεία θέατρα και ΜΜΕ, αποκλειστικά για τις ρωσικές μειονότητες – ενώ οι 280.000 Ρώσοι, οι οποίοι μένουν εκεί, δεν έχουν ούτε την υπηκοότητα, ούτε το διαβατήριο της χώρας.

Η αιτία είναι κυρίως πως για να τα αποκτήσει κανείς θα πρέπει να επιτύχει σε εξετάσεις στη γλώσσα – κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο στους Ρώσους, ενώ έχει κριθεί πολλές φορές αρνητικά από την ΕΕ, η οποία απαιτεί τα ίδια δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Εσθονία – οπότε ο φόβος των τριών χωρών της Βαλτικής, συνολικού πληθυσμού έξι εκατομμυρίων, παρά το ότι είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία δέκα χρόνια, αποκεντρώνεται σε τυχόν εξέγερση των μειονοτήτων, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να καλέσουν για βοήθεια τη Ρωσία.

Ολοκληρώνοντας η Φιλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία έχουν μήκος 1.300 χλμ., παρακολουθεί επίσης ανήσυχη τα γεγονότα, έχοντας το στρατό της σε ετοιμότητα – πολύ περισσότερο μετά την επανειλημμένη είσοδο στον εναέριο χώρο της, όπως επίσης σε αυτόν της Σουηδίας και της Δανίας, πολεμικών αεροσκαφών της Ρωσίας.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της υπογραφής με το ΝΑΤΟ μίας ειδικής συμφωνίας, κατά τη συνάντηση κορυφής στην Ουαλία – μίας συμφωνίας που επιτρέπει στις χώρες του ΝΑΤΟ να εκτελούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Σουηδία και στη Φιλανδία, καθώς επίσης να τοποθετούν «στρατιωτικά εργαλεία». Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα και για τις δύο χώρες – αν και η είσοδος τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποκλείεται, επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού τους είναι εναντίον.

.

Επιμύθιο

Από τα παραπάνω διαπιστώνει εύκολα κανείς πως τα σενάρια του αδιανόητου (άρθρο), δεν είναι τόσο απίθανο να συμβούν πραγματικά – οπότε είναι καλύτερα να μην βιάζεται να εξάγει συμπεράσματα. Η διαμάχη της Ρωσίας με τις Η.Π.Α., ευρύτερα των BRICS με την «παλαιά τάξη πραγμάτων», δεν πρόκειται να αποτελέσει σύντομα παρελθόν – ενώ κανένας δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελιχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, βιώνοντας το τέλος μίας εποχής (ανάλυση), τα πάντα είναι πιθανά να συμβούν – οπότε είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, ελπίζοντας φυσικά να συμβεί το καλύτερο.

Υστερόγραφο: Η συμφωνία παύσης πυρός που μόλις υπεγράφη, μεταξύ των αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης στο Μινσκ, είναι σίγουρα ένα πολύ καλό νέο – ενδεχομένως όμως να αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας, στα πλαίσια του δεύτερου σεναρίου που αναφέραμε. Το μέλλον φυσικά θα δείξει – ενώ η αντοχή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις προϋποθέσεις της, οι οποίες απαιτούν μεγάλους συμβιβασμούς και των δύο πλευρών.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!