Νέες πολεμικές απειλές – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Νέες πολεμικές απειλές

Διαμάχη-Ευρώπης-Ρωσίας-και-Ουκρανίας

Η μάχη της Μαριούπολης, ως προοπτική, ανησυχεί περισσότερο από όλους τη Φιλανδία και τη Σουηδία, κυρίως όμως τα κράτη της Βαλτικής – επειδή έχουν πολύ μεγάλες ρωσικές μειονότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογα προβλήματα 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

 Σκίτσο: Martin Rowson, “Twister”

Ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, «ειδικός αποσταλμένος» κατά πολλούς των Η.Π.Α., ενδεχομένως δε μελλοντικός διευθυντής του ΔΝΤ (άρθρο), απειλεί τη Ρωσία με την ανέγερση ενός τοίχους 2.000 χιλιομέτρων στα σύνορα, κόστους πάνω από 100 εκ. € (ουσιαστικά με έναν ηλεκτρικό φράκτη, εμπλουτισμένο με νάρκες και ακανθώδη συρματοπλέγματα), Ρώσος στρατηγός πρότεινε την υιοθέτηση της χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον του ΝΑΤΟ, από το επίσημο «αμυντικό δόγμα» της χώρας του.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως το υφιστάμενο «αμυντικό δόγμα» της Ρωσίας δεν τοποθετεί το ΝΑΤΟ στους εχθρούς της χώρας, ήδη από το 2010 – γεγονός που οδήγησε στην πρόταση του στρατηγού, με αιτία την κρίση της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή η Δύση προσπαθεί να επιταχύνει την πτώση του Ρώσου προέδρου – την οποία θεωρεί εφικτή, εάν αυξηθούν οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

Η Δύση επιθυμεί την επιβολή του κοινωνικού μοντέλου της στη Ρωσία – του μοντέλου μίας φιλελεύθερης κοινωνίας, όπως ισχυρίζεται, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με το συντηρητικό, αυταρχικό σύστημα που έχει επικρατήσει στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, επειδή οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται τυχόν επιστροφή της «κατασταλτικής» ιδεολογίας του κομμουνισμού της Σοβιετικής Ένωσης.

Περαιτέρω, αυτός που επιδιώκει πεισματικά την «καθαίρεση» του Ρώσου προέδρου, είναι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας – με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία θέλει να ηγείται της κίνησης εναντίον της Ρωσίας, να απαιτεί τη σύσταση ενός επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 700 δις €, με στόχο την ενίσχυση των ασθενών οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε, πάντοτε κατά την Πολωνία, να κατατεθούν από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης – στους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς επίσης της πληροφορικής. Τα χρέη δε, τα οποία θα δημιουργήσουν οι χώρες της ΕΕ, για να καταθέσουν τα 700 δις €, δεν θα έπρεπε να υπολογίζονται στα εθνικά τους χρέη, όταν αυτά αποτιμώνται με τους κανονισμούς της ΕΕ!

Προφανώς, η Πολωνία φαίνεται πως προσπαθεί να εξαργυρώσει πλουσιοπάροχα τη στάση της υπέρ της Δύσης και εναντίον της Ρωσίας – γεγονός που μάλλον δεν θα αρέσει στη Γερμανία, για την οποία η Πολωνία δεν είναι ο συμπαθέστερος λαός. Εν τούτοις, έχουμε την άποψη πως η γερμανική τράπεζα επενδύσεων (KfW) θα διακρίνει κάποιες άλλες ευκαιρίες στην Ανατολική Ευρώπη – η οποία ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο της Γερμανίας (Ευρασία).

.

Η μάχη της Μαριούπολης

Συνεχίζοντας, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία δεν είναι η καλύτερη – με τη μάχη για τη Μαριούπολη (χάρτης), η οποία έχει μία πολύ σημαντική στρατηγική θέση, να φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, ειδικά επειδή το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπιστεί.

 .

Χάρτης – η στρατηγική θέση της Μαριούπολης.

Χάρτης – η στρατηγική θέση της Μαριούπολης.

 .

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία δεν φαίνεται να ηρεμεί, «καταγράφεται» στο γράφημα που ακολουθεί. Κανένας βέβαια δεν πιστεύει τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο αντιμαχομένων πλευρών, της Δύσης και της Ρωσίας, οι οποίες είναι πολύ συχνά αντιφατικές μεταξύ τους.

Πόσο μάλλον όταν η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή σοκολάτας από την Ουκρανία (με εξαίρεση αυτές που παράγουν τα εργοστάσια του προέδρου της!), ενώ η Δύση προετοιμάζει ακόμη περισσότερες κυρώσεις

 .

Χάρτης – μια άποψη σχετικά με τις στρατιωτικές φάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Χάρτης – οι στρατιωτικές φάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές σημαίες συμβολίζουν τα εδάφη που επέστρεψαν στη κυριότητα της χώρας, οι «εκρήξεις» τα σημεία όπου εξελίσσονται διαμάχες, ενώ τα ημικύκλια την παρουσία ουκρανικού στρατού.

(*Πατήστε στο χάρτη για μεγέθυνση)

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.