Η απειλή των ομολόγων – Σελίδα 3 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η απειλή των ομολόγων

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται – η «συμβολή» της κάθε χώρας στο δείκτη ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ανά τρίμηνο από το 2012 (με κόκκινο η Γαλλία, με μπλε η Γερμανία, με γκρίζο η Ιταλία, με καφέ η Ισπανία και με πράσινο οι υπόλοιπες χώρες).

 .

Ευρωζώνη – η «συμβολή» της κάθε χώρας στο συνολικό δείκτη ανάπτυξης της ένωσης

 .

Συνοψίζοντας, διαπιστώνεται μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, ακινησία της οικονομίας, καθώς επίσης μία τάση επιστροφής στην ύφεση – ένας συνδυασμός που θυμίζει την Ιαπωνία, μετά το σπάσιμο της φούσκας (με το ξεκίνημα δηλαδή της δεκαετίας του 1990). Οι αποδόσεις τότε των ιαπωνικών ομολόγων φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί:

 .

Ιαπωνία – οι εξέλιξη των αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων από το 1990 έως και σήμερα.

 .

Συμπεραίνεται λοιπόν εύκολα ότι, η Ευρωζώνη οδηγείται σε αυτήν ακριβώς την παγίδα, στην οποία παραμένει εγκλωβισμένη η Ιαπωνία για πάνω από 20 χρόνια – σε μία Μεγάλη Ύφεση, αντίστοιχη με αυτήν που ακολούθησε το χρηματιστηριακό κραχ του 1929.

Όπως φαίνεται δε από το επόμενο γράφημα, το ΑΕΠ της Ιταλίας (πορτοκαλί) ευρίσκεται 9% κάτω από το αντίστοιχο του 2007 – της Ισπανίας σχεδόν 6%, ενώ της Ευρωζώνης στο σύνολο της 2%.

Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ της Ιταλίας είναι ίσο με αυτό του 2000, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της, η οποία συνεχίζει να υποχωρεί, είναι ίση με αυτή του 1990 – μία κατάσταση που είναι τρομακτική για την υπερχρεωμένη χώρα, η οποία κάποια στιγμή θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του ΔΝΤ, της λιρέτας ή της χρεοκοπίας.

 .

Κόσμος, ΑΕΠ – η εξέλιξη του ΑΕΠ της κάθε χώρας από το 2008 έως και σήμερα

 .

Προφανώς λοιπόν η Ευρωζώνη δεν είναι αντιμέτωπη με μία απλή ύφεση (recession), αλλά με μία Μεγάλη Ύφεση  (depression) – γεγονός που συμπεραίνεται από τα μηνύματα, τα οποία στέλνουν οι αγορές ομολόγων.

Η επιλογή δε της ηγεσίας της να καταπολεμήσει τη θανατηφόρα αυτή οικονομική ασθένεια με την πολιτική λιτότητας, με τον τρόπο δηλαδή που υιοθέτησαν εσφαλμένα οι Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1930, προβληματίζει τους πάντες.

Πόσο μάλλον με έναν πόλεμο «προ των πυλών» (άρθρο), ο οποίος θα επιδείνωνε κατά πολύ τα οικονομικά μεγέθη όλων των χωρών της Ευρωζώνης – διασώζοντας ενδεχομένως τις Η.Π.Α. από τον υπερπληθωρισμό και τη χρεοκοπία που διαφαίνονται στο δικό τους ορίζοντα.

.

Επιμύθιο

Για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών, καθώς επίσης για τους κατόχους πολλών άλλων παγίων περιουσιακών στοιχείων, μία τέτοια κατάληξη της Ευρώπης, έτσι όπως την προδιαγράφουν οι αγορές ομολόγων, θα ήταν καταστροφική – επίσης για τους Πολίτες, κυρίως για αυτούς των υπερχρεωμένων κρατών, οι οποίοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη άνευ προηγουμένου (ανάλυση συνθηκών και επενδύσεων σε εποχές αποπληθωρισμού).

Ειδικότερα, με μία κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, με την αναρρίχηση των χρεών σε δυσθεώρητα επίπεδα (το ιαπωνικό χρέος πλησιάζει στο 250% του ΑΕΠ), με χρεοκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κατασχέσεις, με μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, με την εξαθλίωση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού κοκ.

Ελπίζουμε φυσικά να είναι λανθασμένα τα σήματα της αγοράς ομολόγων ή να αποφασίσει η Ευρωζώνη να αλλάξει πορεία, έστω την τελευταία στιγμή (ανάλυση) – ακόμη και αν υποχρεωθεί να διαχωρίσει τη θέση της από τη Γερμανία, για να χαράξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την μεγαλύτερη ίσως παγίδα της πρόσφατης ιστορίας της.

Πηγές: Ferguson, Gross, F&W

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.