Η απειλή των ομολόγων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η απειλή των ομολόγων

Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνοντας κανείς την τεράστια πτώση των επιτοκίων των ευρωπαϊκών ομολόγων (για τα δεκαετή η Γερμανία πληρώνει 0,89%, ενώ για τα τριετή το επιτόκιο είναι αρνητικό, την πληρώνουν δηλαδή!), θα μπορούσε να υποθέσει πως οι «ειδήσεις» από τη συγκεκριμένη αγορά είναι εξαιρετικές.

Πόσο μάλλον όταν καταγράφονται και άλλα ρεκόρ, εκτός της Γερμανίας – όπως για τα δεκαετή ομόλογα της απελπιστικά υπερχρεωμένης (άρθρο) Ιταλίας (2,43%), της Γαλλίας (1,23%), της Ισπανίας (2,22%) κοκ. Πρόκειται για τόσο χαμηλά ρεκόρ που καταγράφονται για πρώτη φορά στην ιστορία – για επιτόκια που ευρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών αιώνων.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη των επιτοκίων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μετά το 2000 (μπλε για τη Γερμανία, κόκκινο για την Ισπανία, πράσινο για την Ιταλία και μωβ για τη Γαλλία)

 

.

Η εξέλιξη των επιτοκίων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μετά το 2000

 .

Ανάλογη εξέλιξη έχουν και τα επιτόκια του Βελγίου, της Αυστρίας (ο νέος υπουργός οικονομικών της οποίας επέστησε την προσοχή στην υπερβολική αύξηση των χρεών της), της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας – τα οποία ευρίσκονται επίσης σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Στο επόμενο γράφημα φαίνονται τα επιτόκια της Ισπανίας, σε μία χρονική περίοδο 220 ετών – τεκμηριώνοντας πως τόσο χαμηλά, όσο σήμερα, δεν ήταν ποτέ, παρά το ότι η χώρα είναι βυθισμένη σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της (άρθρο).

 .

Ισπανία, επιτόκια - οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια.

 .

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την Ευρωζώνη, μέλος της οποίας είναι η Ισπανία – οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει, πως εξηγείται δηλαδή. Πόσο μάλλον όταν τέτοιου είδους «χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις» αποτελούν όνειρο για τους εκάστοτε υπουργούς οικονομικών – παράλληλα, έναν άκρως τρομακτικό εφιάλτη για τους επενδυτές, μεταξύ των οποίων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία τοποθετούνται παραδοσιακά στα ομόλογα, για λόγους ασφάλειας των χρημάτων τους.

.

Τα σήματα κινδύνου

Για όλους αυτούς βέβαια που παρακολουθούν τη μακροοικονομική κατάσταση, πρόκειται για ένα «κορυφαίο» σήμα κινδύνου – αφού τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων προειδοποιούν για το πάγωμα της οικονομίας, ενδεχομένως για την «υποτροπή» της στην ύφεση.

Αυτό άλλωστε συνέβη πραγματικά τους προηγούμενους μήνες στην Ευρώπη – την οποία, εάν παρομοίαζε κανείς με ένα αεροπλάνο, θα βρισκόταν σήμερα απειλητικά κοντά στο «στροβιλισμό» και στην πτώση της. Ειδικότερα τα εξής:

.

(α)  Η Ιταλία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2014, επιτυγχάνοντας την ονομαζόμενη «Τριπλή Βουτιά» (Triple Dip) – τρείς υφέσεις «κατ’ εξακολούθηση» δηλαδή, εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος (2008, 2011, 2014).

(β)  Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην ύφεση, σε έναν καταστροφικό αποπληθωρισμό καλύτερα, από πάρα πολλά χρόνια – στο -0,3% για το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

(γ)  Η οικονομία της Γαλλίας χαρακτηρίζεται από μία εντυπωσιακή «ακινησία» (Flat lining) – με το ΑΕΠ της να παραμένει σταθερό, να μην μεταβάλλεται καθόλου, για περισσότερο από ένα έτος.

(δ)  Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κατά -0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ιδίου έτους.

(ε)  Απογοητευτικοί ήταν όλοι οι οικονομικοί δείκτες της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο – ενώ η ανάπτυξη συνέχισε να αποδυναμώνεται το καλοκαίρι.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.