Η ουτοπία του κραχ – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ουτοπία του κραχ

Ουτοπικός τρόπος σκέψης και άρνηση

Ορισμένοι πιστεύουν πως η αναμενόμενη κατάρρευση δεν είναι επιθυμητή από κανέναν και δεν πρόκειται να συμβεί – επίσης, πως δεν θα ακολουθήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος. Οι προβλέψεις τους είναι απλές, αλλά πιο δυσάρεστες – εφιαλτικές ίσως

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Έναν περίπου χρόνο πριν εισβάλλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα καταστρέφοντας την, αρκετοί προειδοποιούσαν, προβλέποντας  την επερχόμενη απειλή – χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Αφού ανακοινώθηκε η ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τους συνδίκους πτώχευσης, με ένα εξαιρετικά θρασύ διάγγελμα του Εφιάλτη του Καστελόριζου, οι προβλέψεις αναφέρονταν σε διενέργεια διαδηλώσεων, σε αναταραχές, καθώς επίσης σε μαζικές κοινωνικές εξεγέρσεις – χωρίς όμως να συμβεί τίποτα το αξιόλογο.

Μία μεγάλη διαδήλωση τελείωσε με την «εν ψυχρώ» δολοφονία τριών ανθρώπων, χωρίς να επαναληφθεί ξανά – ενώ το χλιαρό «κίνημα πολιτών», με κέντρο την πλατεία Συντάγματος, κατέληξε σε μία απέραντη και εκκωφαντική «σιωπή των αμνών».

Μετά από ένα σχεδόν έτος, όταν η Ελλάδα οδηγούταν κυριολεκτικά στο ικρίωμα από την τότε κυβέρνηση της, αφού είχε ανακοινωθεί η πρόθεση για την υπογραφή του εγκληματικού PSI, δεν συνέβη τίποτα.

Ειδικότερα, αν και έκτοτε το δημόσιο χρέος δεν είναι πλέον μετατρέψιμο σε δραχμές, έχει υποθηκευθεί ολόκληρη η χώρα (αγγλικό δίκαιο), χρεοκόπησαν οι κάποτε υγιείς ελληνικές τράπεζες, ενώ καταληστεύθηκαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενδεχομένως με τη συνέργεια της ιδιωτικής Τράπεζας της Ελλάδας, δεν ακολούθησαν κοινωνικές εξεγέρσεις – παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Πολύ αργότερα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια λεηλασίας της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων, μετά από τρομακτικές μειώσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα τους, μετά από την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, την κατάρρευση της υγείας, καθώς επίσης της παιδείας, την υπερβολική φορολόγηση, τους δημευτικούς φόρους επί της ακίνητης περιουσίας, τις χρεοκοπίες, την ανεργία κοκ., αρκετοί υποστηρίζουν πως οι Πολίτες θα εξεγερθούν – αφού πρόκειται για έναν λαό που δεν υποδουλώνεται, δεν εξαθλιώνεται, δεν εξευτελίζεται, προστατεύει την ιδιοκτησία του, αμύνεται για την πατρίδα του και δεν θυσιάζει την υπερηφάνεια του στο βωμό του φόβου ή της απλής επιβίωσης.

Καλώς ή κακώς, έχω την άποψη πως και αυτές οι προβλέψεις θα διαψευσθούν – εάν δεν κάνω λάθος διαπιστώνοντας ότι, οι Έλληνες έχουν συνηθίσει πλέον το καυτό νερό, το οποίο «πυρώθηκε» σταδιακά.

Πως συμπεριφέρονται πλέον όπως το βατράχι της γνωστής μας ιστορίας, το οποίο τοποθετήθηκε αρχικά σε χλιαρό νερό – συνηθίζοντας την αργή αλλά σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας, χωρίς να αναζητάει τρόπους απελευθέρωσης και διαφυγής.

.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ακούγεται από πολλά χρόνια τώρα ότι, το μεγάλο κραχ είναι «προ των πυλών» – μία πρόβλεψη την οποία έχω εκφράσει και εγώ πολλές φορές, ερμηνεύοντας τα τεκταινόμενα αφενός μεν με τη βοήθεια της λογικής, αφετέρου με βάση την ιστορία.

Παρά το ότι δε το ένα «οριακό χρονικό σημείο» ξεσπάσματος της καταστροφής μετά το άλλο παρέρχονται, χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα, δεν κουράζεται κανείς να επαναλαμβάνει τις ίδιες «σκοτεινές» προβλέψεις – γνωρίζοντας πως στο παρελθόν υπήρξαν αλλεπάλληλα κραχ για καταστάσεις, οι οποίες ήταν πολύ λιγότερο έντονες από τις παρούσες.

Σε βασικές γραμμές βέβαια, όλα όσα συμβαίνουν τεκμηριώνουν πως θα έπρεπε να έχει ξεσπάσει ήδη η καταιγίδα των καταιγίδων – σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως ένα κραχ δεν θα ήταν μόνο λογικό, αλλά και απολύτως αναγκαίο, για να επιτευχθεί η κάθαρση του συστήματος – όσο επώδυνη και αν θα ήταν ή όσο τρομακτικό και αν ακούγεται.

Άλλωστε, η κατακόρυφη αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, κυρίως δε στις Η.Π.Α., όπου μέσα σε έξι μόλις έτη το κρατικό χρέος διπλασιάστηκε παρά, ή μάλλον λόγω των μέτρων που λήφθηκαν, δεν επιτρέπει αμφιβολίες, σχετικά με την έλευση του αναπόφευκτου. Το ίδιο και η συνεχής εκτύπωση νέων χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες – όπως στο γράφημα που ακολουθεί.

 .

Οι διαφοροποιήσεις στους ισολογισμούς των κύριων κεντρικών τραπεζών του κόσμου

Οι διαφοροποιήσεις στους ισολογισμούς των κύριων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Εν τούτοις, υπάρχουν αρκετοί πλέον, οι οποίοι πιστεύουν πως το αναμενόμενο κραχ δεν είναι επιθυμητό από κανέναν και δεν πρόκειται να συμβεί. Οι προβλέψεις τους δε είναι μεν πολύ απλές στην ερμηνεία τους, αλλά σαφώς πιο δυσάρεστες – εφιαλτικές ίσως για την ανθρωπότητα.

Ειδικά όσον αφορά τα αμερικανικά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο, καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα «πάγια» που διαπραγματεύονται σε δολάρια, οι προβλέψεις κατάρρευσης θα μπορούσαν να είναι ακόμη και ανόητες – αφού, εάν συνεχίσει να επιλέγεται η μέθοδος του πληθωρισμού από τις Η.Π.Α., για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων τους, τότε οι τιμές θα αυξάνονται συνεχώς (όπως παρατηρείται στο χρηματιστήριο της Αργεντινής, παρά τη χρεοκοπία της – λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του νομίσματος της).

Πόσο μάλλον εάν χαθεί τελικά ο έλεγχος και οδηγηθεί η υπερδύναμη σε υπερπληθωρισμό – ενώ για την Ευρώπη θα ισχύσει το ακριβώς αντίθετο, εάν βυθιστεί τελικά στον αποπληθωρισμό (πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών κλπ.).

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!