Σε μια προσπάθεια “ανακάλυψης” νέων αγορών, με σχετικά υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, κερδοφόρες επιχειρήσεις, χαμηλή ανεργία και χαμηλό δημόσιο χρέος, πέσαμε πάνω σε έναν μικρό γίγαντα στα μακρινά νερά του ινδικού ωκεανού.
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Ιστορία
Ολλανδοί εξερευνητές, ανακάλυψαν την ήπειρο της Αυστραλίας το 1606. Τότε ακόμη δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ανακάλυψή τους, μια ήπειρος το μέγεθος της οποίας την κατατάσσει ως την 6η μεγαλύτερη στον κόσμο, σε έκταση.
Το 1770, η Βρετανική αυτοκρατορία διεκδικεί την ανατολική Αυστραλία, διαμορφώνοντας την πρώτη αποικία στη περιοχή, τη Νέα Νότια Ουαλία – η αντίστοιχη σημερινή πολιτεία της πρωτεύουσας της χώρας, του Sydney. Στη συνέχεια, όταν εξερευνήθηκε και η υπόλοιπη έκταση της ηπείρου, θεμελιώθηκαν και άλλες πέντε αποικίες, αυτοδιοικούμενες.
Το πολιτικό σύστημα της Αυστραλίας, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό της Μ. Βρετανίας (ακόμη και μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της), την οργάνωση δηλαδή της βουλής σε δύο δημοκρατικά σώματα (νομοθετικό και εκτελεστικό), με παράλληλη ισχύ της συνταγματικής μοναρχίας – μια δημοκρατική δηλαδή κυβέρνηση, με βασιλικό σώμα μη ενταγμένο στο πολιτικό και με αρμοδιότητες ορισμένες και οριοθετημένες βάσει του συντάγματος.
Ενδιαφέρον στο σημείο αυτό, παρουσιάζει το γεγονός πως η Βασίλισσα (στη προκειμένη περίπτωση η Ελισάβετ ΙΙ), είναι η ίδια για όλες της χώρες της ένωσης Commonwealth of Nations, η οποία ενώνει υπό μια σκεπή (όχι νομοθετικά βέβαια) όλες τις πρώην χώρες της Βρετανικής αυτοκρατορίας ακόμη και σήμερα.
Η χώρα πάντως παραμένει θετικά προσανατολισμένη στη Μ. Βρετανία, ενώ στο διάστημα που έχει διανύσει ως ανεξάρτητη χώρα, έχει συνάψει έντονες εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία (κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα) και με την Κίνα.
Ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες γειτονεύει, είναι η Νέα Ζηλανδία (με έντονα ανεπτυγμένο χρηματοπιστωτικό τομέα) και η Ινδονησία, με την οποία οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια (λόγω μιας ιδιότυπης μορφής λαθρομετανάστευσης και παρα-εμπορίου).
Με πληθυσμό 23 εκ. ανθρώπων, η χώρα βρίσκεται σε χαμηλά πληθυσμιακά επίπεδα (σε σύγκριση με την έκτασή της), ενώ η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Παράλληλα, είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, των G20 και του WTO (World Trading Organization).
.
Πολιτική & Διεθνείς Σχέσεις
Η Αυστραλία διατηρούσε στο παρελθόν (και ακόμη) έντονες εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία, μια χώρα που «πεινάει» για ενέργεια. Στην πιο πρόσφατη ιστορία της όμως, η χώρα ανέπτυξε σχέσεις και με την Κίνα, που σήμερα αποτελεί και τον νούμερο ένα εμπορικό της εταίρο.
Η σχέση της αυτή με την Κίνα, είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1840, όταν οι περισσότεροι Κινέζοι μετανάστες ήταν αγρότες. Η κίνηση αυτή εντάθηκε αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε πως η Αυστραλία διέθετε σημαντικά κοιτάσματα χρυσού (Gold Rush).
Τελικά, τη δεκαετία του 1880, οι φόβοι μιας «κινεζικής επιδρομής», επέβαλλαν τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί μετανάστευσης. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις των δύο χωρών συνέχισαν να βελτιώνονται, ενώ σήμερα η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο και ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο «τροφοδότη» φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας.
Η εισροή συνεχίστηκε, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ειδικό σχέδιο, το οποίο διευκόλυνε την απόκτηση υπηκοότητας εκ μέρους των πλουσίων της ασιατικής ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προέβλεπε την επιτάχυνση λήψης του δικαιώματος για αίτηση υπηκοότητας, στη περίπτωση που επενδύονταν περί τα $5 εκ. στη χώρα για τέσσερα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη.
Μια πρόσφατη έρευνα που έλαβε μέρος στα ανατολικά της χώρας, καταδεικνύει πως η συμπάθεια των Αυστραλών απέναντι στους Κινέζους, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορίας της – παρά των αυξανόμενων γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας της Κίνας.
Η ίδια έρευνα πάντως την κατέταξε ως «φιλική» και απέναντι στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη συμπάθεια στον Πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι αντίστοιχο βέβαια δεν ισχύει και στο εσωτερικό της χώρας, όπου η δυσφορία για τα δύο μεγάλα κόμματα (τον Συνασπισμό Συντηρητικών-Φιλελεύθερων και των Εργατικών) έχει ενταθεί.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι πως μερικούς μόλις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι πολίτες άλλαξαν απότομα στάση απέναντι στο κόμμα που εκλέχθηκε (σημερινός πρωθυπουργός ο Tony Abbott, από το κόμμα του συνασπισμού), με την εταιρία Nielsen που πραγματοποιεί τις δημοσκοπήσεις στη χώρα, να αποφαίνεται πως στα σαράντα χρόνια της λειτουργίας της δεν έχει υπάρξει ποτέ μάρτυρας μιας τόσο απότομης στροφής.
Στη λίστα πάντως των νεότερων προβληματισμών βρίσκεται και η διαμάχη Ρωσίας-ΗΠΑ-Ευρώπης, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές κατεψυγμένου μοσχαρίσιου κρέατος της χώρας (στη λίστα των αποδεκτών της «απάντησης» Putin στις κυρώσεις, συμπεριλαμβάνεται και η Αυστραλία).
Η απομόνωση πάντως της Ρωσίας, μπορεί τελικά να επηρεάσει θετικά τις εμπορικές σχέσεις Αυστραλίας και Ιαπωνίας – μια συγκυρία που θα αναλύσουμε παρακάτω.
To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)