Οικονομία
Η Αυστραλία βασίζει την ανάπτυξή της κατά κύριο λόγο στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που το ΑΕΠ της χώρας κινείται σε μεγάλο βαθμό μαζί με τις τιμές των πρώτων υλών.
Τα τελευταία χρόνια δε, η Αυστραλία ανέπτυξε σημαντικά την τεχνική «Hydraulic Fracking», την εξόρυξη δηλαδή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και λιγνίτη. Στο γράφημα που ακολουθεί, περιγράφεται η διαδικασία «άντλησης» φυσικού αερίου με τη χρήση της πίεσης του νερού.
.
Η μέθοδος εξόρυξης φυσικού αερίου τύπου Fracking – στο γράφημα μπορούμε να διακρίνουμε την αντλία νερού (pump), η οποία μεταφέρει νερό μέσα στα κοιτάσματα λιγνίτη (coal), προκαλώντας ρήγματα τα οποία απελευθερώνουν εγκλωβισμένο φυσικό αέριο. Στη συνέχεια το νερό και το φυσικό αέριο (gas) ανεβαίνουν στην επιφάνεια, όπου διαχωρίζονται από ειδική συσκευή. Μολονότι οι εταιρίες εξόρυξης αυτού του τύπου, είναι υποχρεωμένες να καθαρίζουν το νερό, οι κάτοικοι των γύρω αγροτικών περιοχών παραπονιούνται σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης του πόσιμου νερού που βρίσκεται μεταξύ του κοιτάσματος και της επιφάνειας.
.
Η παραπάνω μέθοδος, εκτίναξε την παραγωγή φυσικού αερίου της Αυστραλίας, ενώ το διάστημα 2004-2010, η παραγωγή αυξήθηκε 22 φορές. Αναλυτές εκτιμούν πως το 2020, η Αυστραλία θα κατέχει την πρωτιά στην τροφοδοσία φυσικού αερίου σε υγρή μορφή (LNG), ενώ σήμερα κατέχει ήδη τη 4η θέση (στην 1η θέση βρίσκεται σήμερα το Qatar).
Η ζήτηση για LNG (Liquid Natural Gas), προέρχεται κυρίως από τη Κίνα, αλλά και από την Ιαπωνία, η οποία πληρώνει τις υψηλότερες τιμές για εισαγωγές ενέργειας.
Παράλληλα με την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Αυστραλία είναι ο 3ος μεγαλύτερος προμηθευτής σιδήρου στο κόσμο (2008), 2η στη παραγωγή χρυσού (μετά τη Κίνα), 4η σε παραγωγή Λιγνίτη (1η στην εξαγωγή του), ενώ αποτελεί και σημαντικό προμηθευτή Ουρανίου.
Ανάμεσα στα θετικότερα στοιχεία – αποτελέσματα της χώρας είναι η επιστροφή του δείκτη ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα (+3,5%), ενώ το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν είχε ποτέ αρνητικό δείκτη, προσδίδει κλίμα αισιοδοξίας.
Το δημόσιο χρέος της χώρας, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (20,48%, από 27,16% το 2013), ενώ η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης, παρέμεινε σε εξαιρετικά επίπεδα (S&P AAA, Moody’s Aaa, Fitch AAA) – με κατάταξη παγκοσμίως στη 15η θέση και score 96,54.
Παράλληλα, τα εταιρικά κέρδη της χώρας, έχουν αρχίσει και κινούνται και πάλι ανοδικά (γράφημα), ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν (από 4,6% στο 5,5%) – στις πωλήσεις λιανικής αύξηση παρουσίασε η κατανάλωση τροφίμων και ο ρουχισμός, ενώ μείωση παρουσίασε ο τζίρος στη μαζική εστίαση (πιθανή αρχική αρνητική ένδειξη).
.
Αυστραλία, εταιρικά κέρδη – η εξέλιξη στα εταιρικά κέρδη.
.
Στον αντίποδα, αρνητικές ήταν οι εξελίξεις στην ανεργία, όπου ο δείκτης αυξήθηκε απρόοπτα και απότομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3% στο 6,4% – μια τάση φανερή από τον Απρίλιο του 2012, όταν η ανεργία κινούνταν χαμηλότερα του 5%. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) πάντως δεν προχώρησε στη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων (βρίσκεται στα 2,5% τώρα), τονίζοντας πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε λογικά πλαίσια (3%).
.
Τα πρώτα συμπεράσματα
Με μια πρώτη και μερική ανάλυση των δεδομένων της Αυστραλίας, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη χώρα ως υγιή και με προοπτικές. Μολονότι δεν έχουμε ακόμη επεκταθεί στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους (το δημόσιο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα πάντως), ώστε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το αν η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στο καλό επιχειρηματικό σχεδιασμό ή εάν χρηματοδοτείται απλά με χρέος, η πρώτη εικόνα είναι πολύ θετική.
Επιπλέον, ανακαλύψαμε πως η Αυστραλία κατέχει υψηλές θέσης στην παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας και πρώτων υλών και κατ’ επέκτασιν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμός από τις παγκόσμιες σχετικές διακυμάνσεις των τιμών τους.
Για να μπορέσουμε όμως να προχωρήσουμε σε επενδυτικά συμπεράσματα (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, προθεσμιακές καταθέσεις), θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εμβάθυνση στην πολιτική ιστορία της χώρας (να καθιερώσουμε το επίπεδο πολιτικής σταθερότητας), στην ανάλυση των βασικότερων παραγωγικών και βιομηχανικών τομέων της, στις διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει (πχ. οι εμπορικές σχέσεις της χώρας βρίσκονται σε επικίνδυνα μονομερή επίπεδα με την Ασία), να κατανοήσουμε εάν το ΑΕΠ της Αυστραλίας βασίζεται κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση ή στις εξαγωγές (και πως επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των αγορών) και να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στον τραπεζικό της τομέα.