Η μαύρη ήπειρος – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η μαύρη ήπειρος

Αφρική, ΔΝΤ, ΗΠΑ

Με εξαίρεση τη Μποτσουάνα, τη χώρα που εξεδίωξε το ΔΝΤ, καμία άλλη αφρικανική χώρα δεν έχει κατανοήσει ότι, είναι ανόητο να καλείς το ληστή στο σπίτι σου, ελπίζοντας ότι θα φροντίσει καλύτερα τα οικονομικά σου – η αρπαγή γης και ο Έμπολα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η Γκάνα είναι η δεύτερη χώρα της Αφρικής από τον Ιούνιο, η οποία φαίνεται πως θα απευθυνθεί  για βοήθεια στο ΔΝΤ, όσον αφορά το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της – επίσης, για την ενίσχυση του αδύναμου νομίσματος της (cedi), το οποίο έχει «αντικατασταθεί» τρεις φορές μετά το 1965 (πηγή).

Λίγες ημέρες πριν, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, καθώς επίσης ο πληθωρισμός, εκτοξεύθηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ισοτιμία του νομίσματος – ενώ οι τιμές καταναλωτή (γράφημα) συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καταδικάζοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στην πείνα και στην εξαθλίωση.

 .

Γκάνα – ο δείκτης της τιμής καταναλωτή (CPI).

Γκάναο δείκτης της τιμής καταναλωτή (CPI). Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται ως ένδειξη του πληθωρισμού που βιώνει μια οικονομία – δηλαδή την ταχύτητα μείωσης της αξίας των χρημάτων.

 .

Το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα στο ΔΝΤ, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας θα βρίσκεται στις Η.Π.Α., μαζί με 50 άλλους αφρικανούς ηγέτες, στα πλαίσια της συνάντησης που οργανώνει ο πρόεδρος της υπερδύναμης (άρθρο).

Δυστυχώς φαίνεται πως με εξαίρεση τη Μποτσουάνα, τη μοναδική χώρα που εξεδίωξε το ΔΝΤ από την επικράτεια της (άρθρο), καμία άλλη αφρικανική χώρα δεν έχει κατανοήσει ότι, είναι ανόητο να καλείς το ληστή στο σπίτι σου, ελπίζοντας ότι θα φροντίσει καλύτερα τα οικονομικά σου. Οι εμπειρίες ολόκληρης της ηπείρου από το ΔΝΤ (ανάλυση) είναι άλλωστε αρκετές, για να γνωρίζουν την πραγματική του «ταυτότητα».

Συνεχίζοντας, η πορεία της Γκάνας από την γρηγορότερα αναπτυσσόμενη χώρα της Αφρικής, σε αυτήν με την παγκοσμίως χειρότερη εξέλιξη του νομίσματος της (-50%), είναι απογοητευτική, όσον αφορά τις προοπτικές των χωρών της ηπείρου. Ειδικότερα, παρά το ότι θεωρούνται ως πολλά υποσχόμενες αγορές από τους επενδυτές, δεν καταφέρνουν να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – χρησιμοποιώντας ορθολογικά τα δάνεια που λαμβάνουν, έτσι ώστε να προσελκύουν διεθνείς επενδύσεις.

Η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γκάνας (γράφημα), όπως επίσης πολλών άλλων αφρικανικών χωρών, τεκμηριώνει την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν με τα οικονομικά τους – με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα ενός νέου αποικιοκρατικού συστήματος, το οποίο στηρίζεται στη χρηματοπιστωτική υποδούλωση.

 .

Γκάνα – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Γκάνα – ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

 .

Η πρώτη χώρα από τον Ιούνιο που ζήτησε επίσης τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, είναι η Ζάμπια – μία επίσης γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα, με πλούσιο υπέδαφος σε χαλκό, καθώς επίσης σε πολλά άλλα μεταλλεύματα. Παρά το ότι όμως ο πλούτος της προσέλκυσε αρκετούς επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομία της κατέρρευσε αντίστοιχα με την Γκάνα (νόμισμα στο -11%, ελλειμματικός προϋπολογισμός).

Συνεχίζοντας, η Γκάνα ήταν μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες, από τις οποίες οι διεθνείς επενδυτές, καθώς επίσης τα βιομηχανικά κράτη, διέγραψαν χρέη (hair cut) – παρά το ότι είναι μία από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς χρυσού, κακάο και πετρελαίου, έχοντας μόλις 26 εκ. κατοίκους.

Το 2007 δε ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα νοτίως της Σαχάρας μετά τη Ν. Αφρική, η οποία εξέδωσε ομόλογα – ενώ έκτοτε την έχουν μιμηθεί πάνω από δέκα άλλες, οι οποίες «εκμεταλλεύθηκαν» την αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας εκ μέρους των διεθνών κερδοσκόπων, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Ολοκληρώνοντας, η οικονομική κατάσταση της Γκάνας επιδεινώθηκε, μεταξύ άλλων επειδή η κυβέρνηση της τριπλασίασε τους μισθούς των στρατιωτών και των αστυνομικών – ενώ τα έσοδα από ένα κοίτασμα πετρελαίου, στο οποίο ξεκίνησε το 2010 η εξόρυξη, ήταν μικρότερα του αναμενομένου.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.