Υπόγειες διαπραγματεύσεις – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Υπόγειες διαπραγματεύσεις

Περαιτέρω, παρά το ότι Βρετανία και Η.Π.Α. ανέφεραν πως δεν είχαν γνώση των μυστικών διαπραγματεύσεων, θεωρείται απίθανο να ισχύει – ενώ καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν θα συμφωνούσε με την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Φυσικά μία αντίστοιχη «ευαισθησία» τους στο θέμα της Κύπρου, στην οποία εισέβαλλε βίαια ο τουρκικός στρατός κατοχής, χωρίς να αντιδράσουν ούτε η Βρετανία, ούτε οι Η.Π.Α., δεν υπήρξε – γεγονός που ορίζει τις δήθεν «ευαισθησίες» της διεθνούς κοινότητας.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η Γερμανία τροφοδοτείται απ’ ευθείας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού Nord Stream – οπότε είναι πολύ λιγότερο ευάλωτη σε τυχόν διακοπή της παροχής του, μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία δε με τη σειρά της είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με διασυνοριακό εμπόριο ύψους 460 δις $ – ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν θα βλάψουν κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά δε τη Γερμανία, καθώς επίσης το City του Λονδίνου.

.

Η Αργεντινή

Η άρνηση και όχι η αδυναμία ουσιαστικά της Αργεντινής να πληρώσει στα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια τα 1,3 δις $, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τις αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, ήταν η βασική αιτία της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων – στα οποία έχει δημιουργηθεί μία τεράστια φούσκα.

Έχοντας αναλύσει την αιτία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της (άρθρο), προβλέποντας πως δεν θα υπήρχε λύση, θεωρούμε πως η πρόθεση της J.P. Morgan να την διασώσει (πηγή), εξαγοράζοντας τα ληγμένα ομόλογα της, δεν είναι απίθανο να ευοδωθεί – αφού η προαπαιτούμενη συμφωνία του αμερικανού δικαστή θα ήταν μάλλον εύκολο να εξασφαλιστεί από την τερατώδη τράπεζα, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες μετόχους της Fed.

Η Αργεντινή πάντως δεν έχει πολλές επιλογές στη διάθεση της – ενώ η δεύτερη πτώχευση της εντός 12 ουσιαστικά ετών, θα της δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα. Φυσικά δεν είναι η μοναδική χώρα, η οποία χρεοκοπεί επανειλημμένα τους τελευταίους δύο αιώνες – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Χρεοκοπία κρατών – οι χρεοκοπίες διαφόρων κρατών από το 1800 έως σήμερα

Χρεοκοπία κρατών – οι χρεοκοπίες διαφόρων κρατών από το 1800 έως σήμερα. Με κόκκινο χρώμα έχει τονιστεί η Αργεντινή.

 .

Έχει χρεοκοπήσει όμως οκτώ φορές, όπως το Περού, το Μεξικό και η Τουρκία – γεγονός που σημαίνει πως θα αντιμετωπιστεί ανάλογα από τις αγορές. Η Ελλάδα, με έξι χρεοκοπίες στο ενεργητικό της (το PSI ήταν μία από αυτές), θα επηρεαστεί σίγουρα από την πτώχευση της Αργεντινής – ειδικά εάν οι αγορές την αφομοιώσουν σχετικά εύκολα, χωρίς υπερβολικούς δηλαδή κραδασμούς.

Η αιτία είναι το ότι, σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα αφεθεί να χρεοκοπήσει – αφού, μετά την μετάδοση της ασθένειας από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα (φωνητικό), οι δυνατότητες ανάρρωσης της είναι πλέον κάτι περισσότερο από ανύπαρκτες. Το τι ακριβώς σημαίνει χρεοκοπία, θα το μαθαίναμε όλοι τότε – κάτι που ελπίζουμε βέβαια να μην συμβεί, αφού δεν θα ήταν ότι καλύτερο για την πατρίδα μας.

.

Το Ισραήλ

Ολοκληρώνοντας, έχει σίγουρα ενδιαφέρον η εντύπωση των Αμερικανών, σχετικά με το ποιός κινεί τα νήματα στη χώρα τους – με την εικόνα που ακολουθεί, να αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στην απορία.

.

Σκίτσο με τον Μπαράκ Ομπάμα να στέλνει δήθεν ειρηνευτικό μήνυμα στο Ισραήλ

.

Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ τις παρατηρήσεις αναγνώστη μας, σύμφωνα με τις οποίες τα εξής:

Τo 1947 Άραβες και Εβραίοι αποτελούσαν αντίστοιχα το 68% και το 32% του πληθυσμού της μείζονος Παλαιστίνης. Όμως, το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών (των οποίων τα 56 τότε κράτη μέλη δεν περιελάμβαναν παρά μόνον 6 αραβικά κράτη), έδινε στους πρώτους το 38% και στους δεύτερους το 61% του εδάφους (η Ιερουσαλήμ οριζόταν διεθνής ζώνη).

Επιπλέον, η πλειοψηφία των Εβραίων ήταν έποικοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κυρίως μετά το 1922. Γύρω στα 1900 το 90% του πληθυσμού ήταν ακόμη Άραβες. Το προτεινόμενο εβραϊκό κράτος δε περιέκλειε περιοχές αμιγώς αραβικές – τα πλέον γόνιμα εδάφη και τα σημαντικότερα υδάτινα αποθέματα. Το προτεινόμενο αραβικό κράτος ήταν ήδη τότε εδαφικά κατακερματισμένο και οικονομικά μη βιώσιμο.

Το σχέδιο του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε από 33 κράτη – σχεδόν όλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά. Ειδικά οι Ευρωπαίοι (δυτικοί και ανατολικοί) έβλεπαν στην ίδρυση του Ισραήλ μια καλοδεχούμενη λύση για το δικό τους εβραϊκό πρόβλημα. Για τους Άραβες το σχέδιο ήταν κάτι παραπάνω από κατάφωρη αδικία – συνιστούσε ιταμή πρόκληση των αποικιοκρατικών δυνάμεων, των οποίων η επιρροή στη Μέση Ανατολή βρισκόταν υπό κατάρρευση. Για την ιστορία: Η Ελλάδα ήταν η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που καταψήφισε το σχέδιο του Ο.Η.Ε.“.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.