Υπόγειες διαπραγματεύσεις – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Υπόγειες διαπραγματεύσεις

Συμφωνίες

Η Γερμανία και η Ρωσία φαίνεται πως συζητούν κρυφά, για την εύρεση μίας λύσης στο θέμα της Ουκρανίας, με στόχο τον τερματισμό των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων (κάτι που δεν θα χαροποιούσε τις Η.Π.Α.) – Η Αργεντινή και το Ισραήλ

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η αποκάλυψη των μυστικών συζητήσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας (πηγή), εάν φυσικά είναι σωστή, με στόχο την εύρεση μίας ειρηνικής λύσης για τον τερματισμό των εντάσεων στην Ουκρανία, θυμίζει σε πολλούς τη συμφωνία «μη επίθεσης Χίτλερ-Στάλιν» – γνωστή και ως «Molotov–Ribbentrop Pact», από τα ονόματα των υπουργών εξωτερικών των δύο δυνάμεων που την υπέγραψαν (επίσης ως Ναζί-Σοβιετική συνθήκη).

Σε γενικές γραμμές δε φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, το οποίο αφορά τις περιοχές διαπραγμάτευσης – όπου επάνω το κόκκινο αφορά τη Σοβιετική Ένωση, το μωβ τη ναζιστική Γερμανία, το ανοιχτό πράσινο τις υπόλοιπες χώρες και περιοχές, ενώ το βαθύ μωβ την Ανατολική Πρωσία.

  .

Χάρτης – οι περιοχές διαπραγμάτευσης του «Molotov–Ribbentrop Pact».

Χάρτης – οι περιοχές διαπραγμάτευσης του «Molotov–Ribbentrop Pact».

 .

Η υποτιθέμενη συμφωνία συμπεριλαμβάνει το θέμα της Κριμαίας, το εμπόριο, καθώς επίσης εγγυήσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια – ενώ οι βασικές φιλοδοξίες της είναι αφενός μεν η σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας, αφετέρου η παροχή μίας ισχυρής οικονομικής βοήθειας στην ταραγμένη χώρα. Ιδίως δε μία νέα συμφωνία ενέργειας, η οποία να διασφαλίζει την προμήθεια της Ουκρανίας με φυσικό αέριο – κάτι που αποτελεί θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα.

Έχοντας αναφερθεί στο παρελθόν στην πιθανότητα συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της Ευρώπης (άρθρο), η οποία θα ήταν αποφασιστική για το μέλλον της Ευρασίας και του πλανήτη, καθώς επίσης στη σπουδαιότητα των Βαλκανίων (άρθρο), διαπιστώνοντας πως οι μυστικές συζητήσεις μάλλον διεκόπησαν μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ποιός είχε συμφέρον από το έγκλημα – ενώ είναι ευκολότερο να ερμηνεύσουμε τη στάση του «φερέφωνου» της υπερδύναμης, του Spiegel.

Μέχρι τότε (20.07), η καγκελάριος είχε συνομιλήσει πάνω από τριάντα φορές με το Ρώσο πρόεδρο – μεταξύ άλλων για την μόνιμη παραμονή της Κριμαίας στη Ρωσία, με αντάλλαγμα όμως την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία έχει διακοπεί πριν από ένα μήνα περίπου, λόγω των ανεξόφλητων υποχρεώσεων της τελευταίας.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η μυστική συμφωνία απαιτεί από τη Ρωσία την απόσυρση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στις αυτονομιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ουκρανία – όπου όμως θα επιτραπούν στην περιοχή ορισμένες αποκεντρωμένες εξουσίες.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμφωνούσε για την μη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ – όπου σε αντάλλαγμα η Ρωσία δεν θα επιδίωκε να εμποδίσει ή να παρεμβαίνει στις νέες εμπορικές σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ, στα πλαίσια της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Από την άλλη πλευρά η Ουκρανία θα υπέγραφε μία νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Gazprom – όσον αφορά τις μελλοντικές ποσότητες φυσικού αερίου, με τις οποίες θα προμηθευόταν, καθώς επίσης την τιμολόγηση τους. Η σύμβαση αυτή θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, αφού τα αποθέματα της θα εξαντληθούν πιθανότατα πριν από το χειμώνα – γεγονός που θα σήμαινε μία κοινωνική και οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου για την Ουκρανία.

Συνεχίζοντας, μέρος της συμφωνίας θα αποτελούσε ένα οικονομικό πακέτο αρκετών δις $ προς όφελος της Ουκρανίας – έναντι των «μισθωμάτων» που έχασε από τη Ρωσία, για την χρήση των λιμανιών της Κριμαίας, επίσης της Σεβαστούπολης, από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται και από εδώ, από το σταμάτημα των συνομιλιών δηλαδή μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας ότι, η κατάρριψη της πτήσης δεν ωφελεί ούτε τη Ρωσία, ούτε την Ουκρανία, ούτε την Ευρώπη – οπότε είναι πολύ δύσκολο να μην αποδεχθεί κανείς πως η ευθύνη για το συμβάν δεν είναι ενός «σκοτεινού τρίτου», ο οποίος θα αποκόμιζε μεγάλα οφέλη, καταρρίπτοντας απλά και μόνο ένα αεροπλάνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες για τη γερμανική βιομηχανία από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θα είναι τεράστιες – γεγονός που φάνηκε από την κατακόρυφη πτώση της τιμής της Adidas (γράφημα), λόγω της σημασίας που έχει για τη συγκεκριμένη εταιρεία η ρωσική αγορά.

 .

Η εξέλιξη της μετοχής της εταιρίας Adidas, μετά την έναρξη της διαμάχης Δύσης-Ρωσίας.

Η εξέλιξη της μετοχής της εταιρίας Adidas, μετά την έναρξη της διαμάχης Δύσης-Ρωσίας.

 .

Το ίδιο σημαντική είναι για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς επίσης για τη βιομηχανία πολεμικού εξοπλισμού της Γαλλίας – ενώ η ενεργειακή εξάρτηση ολόκληρης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε πολλές χώρες. Πόσο μάλλον εάν αυξανόταν απότομα η τιμή πώλησης του, όπως ανήγγειλε ήδη η Ρωσία.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.