Μονομαχία Γιγάντων (α) – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Μονομαχία Γιγάντων (α)

Διαμάχη-για-την-παγκόσμια-κυριαρχία,-Κίνα-και-ΗΠΑ

Η υπερδύναμη διαχειρίζεται την Ασία (την Ευρώπη επίσης), όπως ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο το χαρτοφυλάκιο του – διασπείροντας το ρίσκο και κατασκευάζοντας μία συμμαχία κρατών υπό την προστασία της, για τον περιορισμό της Κίνας (ή της Ρωσίας). 

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Είναι δεδομένο πως οι Η.Π.Α. και η Κίνα έρχονται αντιμέτωπες όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη – ενώ ο ασιατικός γίγαντας είναι ο μεγαλύτερος διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας της υπερδύναμης, παρά το ότι σήμερα βρίσκεται στην επικαιρότητα η αυτοκρατορία, η Ρωσία (ανάλυση).

Πόσο μάλλον όταν οι «επιθέσεις» της Κίνας, από οικονομικές μέχρι πρόσφατα, έχουν επεκταθεί και σε θέματα ασφαλείας – ενώ το κίτρινο νόμισμα διεκδικεί την αντικατάσταση του δολαρίου, ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, εν μέρει με τη συνεργασία των BRICS (άρθρο).

Σε αντίθεση τώρα με τη Ρωσία, καμία από τις δύο χώρες δεν επιδιώκει την ανοιχτή σύγκρουση με την άλλη – επειδή είναι αλληλοεξαρτώμενες, σε ένα βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί. Ειδικότερα (πηγή: WW) τα εξής:

.

Η εξάρτηση των Η.Π.Α. από την Κίνα

Η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη παγκοσμίως, από το 1872 και εντεύθεν – παρά το ότι το δολάριο αντικατέστησε τη στερλίνα πολύ αργότερα, μετά το 1925 (άρθρο). Η χώρα παράγει το 22,8% του παγκοσμίου ΑΕΠ (γράφημα), διαθέτει ένα πανίσχυρο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μία δημιουργική βιομηχανία στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, ενώ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση των 315.000.000 περίπου Πολιτών της.

 .

Το ονομαστικό ΑΕΠ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ

Το ονομαστικό ΑΕΠ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από το γράφημα γίνεται αντιληπτό, πως η μόνη δύναμη σε θέση να ανταγωνιστεί οικονομικά τις ΗΠΑ είναι η Κίνα, ενώ η Ρωσία δεν διαθέτει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσει μόνη της την υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα επωφελούνται αμοιβαία από τις εμπορικές τους σχέσεις (ο λόγος που δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανοικτή διαμάχη). Η Κίνα πάντως, στη προσπάθειά της να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ, συνεχίζει τις προσπάθειες διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά, επενδύοντας σε λιμάνια (Νάπολη, ΟΛΠ), ενώ προσπαθεί επίσης να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση.

 .

Για να εφοδιάζεται όμως η εσωτερική αγορά των Η.Π.Α. με προϊόντα, απαιτούνται τεράστιες εισαγωγές – οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Ένεκα τούτου, το εμπορικό έλλειμμα (εισαγωγές πλην εξαγωγές) των Η.Π.Α. με την Κίνα αυξήθηκε το 2013 στα -318 δις $, από -315 δις $ το 2012. Προφανώς, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι εισαγωγές, η κατανάλωση εκ μέρους των Πολιτών της υπερδύναμης θα μειωνόταν – εξ αυτής το ΑΕΠ, τα δημόσια έσοδα και οι θέσεις εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, οι δύο χώρες επωφελούνται αμοιβαία από τις σημερινές συνθήκες, αφού οι Κινέζοι αποτελούν τη «μηχανή τροφοδοσίας» καταναλωτικών κυρίως αγαθών των Αμερικανών – παράγοντας πολλά φθηνά προϊόντα, τα οποία επεξεργάζονται περαιτέρω εντός των Η.Π.Α. ή πωλούνται ως έχουν. Η συνεργασία λοιπόν εξασφαλίζει την ανάπτυξη, καθώς επίσης τις θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες – όπου όμως η υπερδύναμη έχει περισσότερες εναλλακτικές δυνατότητες, συγκριτικά με την Κίνα.

Για παράδειγμα, ενώ η Κίνα χρειάζεται απαραίτητα την αμερικανική αγορά, για τη διάθεση των προϊόντων της, οι Η.Π.Α. μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες χώρες, οι οποίες παράγουν ακόμη φθηνότερα, για να καλύψουν την εσωτερική τους ζήτηση – όπως στο Βιετνάμ, το οποίο ευχαρίστως θα αναλάμβανε την τροφοδοσία της υπερδύναμης.

Η συχνή άσκηση δε κριτικής στα κινέζικα προϊόντα, εκ μέρους των Η.Π.Α., αναφορικά με τη χαμηλή τους ποιότητα, δημιουργεί ανασφάλεια στην Κίνα – στην οποία τυχόν μείωση των θέσεων εργασίας (ανεργία), θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και αιματηρές εξεγέρσεις.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!