Καπιταλισμός ή βαρβαρότητα; – Σελίδα 3 – The Analyst
Καπιταλισμός έναντι χάους Εξ.

Καπιταλισμός ή βαρβαρότητα;

200 total views, 2 views today

Η πρόταση

Να ξαναχτίσουμε από τα θεμέλια τον κόσμο μας. Το συντομότερο δυνατόν.

Πρόκειται για κολοσσιαίων διαστάσεων δημιουργική επανάσταση. Οι ευεργετικές συνέπειες σε όλους τους τομείς θα είναι καταιγιστικές αλλά και αβίαστες. Ο μακροχρόνιος ενάρετος κύκλος που πυροδοτείται θα εξελίσσεται αβίαστα.

Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή εξαλείφονται. Η οικονομία αυτορυθμίζεται. Ο ανταγωνισμός εξυγιαίνεται από την σημαντικότερη πηγή των προβλημάτων του. Ένα ατελείωτο ντόμινο. Το νόμισμα μπορεί κάλλιστα να έχει αντίκρισμα στην ακίνητη περιουσία …

Η κατάληξη αυτής της δημιουργικής ανατροπής είναι – ούτε λίγο ούτε πολύ – ολόκληρη ηθική επανάσταση. Η εξυγίανση του ανταγωνισμού καταλήγει στην απορρόφηση ακόμη και της απληστίας.

Αυτή ακριβώς η αβίαστη επαγωγή θετικών αλλαγών αποδεικνύει την σημασία της πρότασης. Όχι την ορθότητά της, τη σημασία της. Έχει διαφορά.

.

Το δίλημμα

Όσοι πείθονται από την παρατεθείσα επιχειρηματολογία, δεν μπορεί παρά να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το εξής ακριβώς:

.

Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο !

Ακόμη και για τους υποστηρικτές της σημερινής κατάστασης, η σύγκριση είναι καταφανούς διαφοράς:

.

Όμορφος κόσμος, αρκετά ηθικός, ανθρώπινα πλασμένος !

Όσοι διατηρούν αναστολές, ας αξιολογήσουν το απόφθεγμα του Γάλλου πολιτικού φιλόσοφου του 18ου αιώνα Μοντεσκιέ: «Ένα πράγμα δεν είναι δίκαιο επειδή είναι νόμος, αλλά οφείλει να είναι νόμος επειδή είναι δίκαιο».

Ας κρίνει, λοιπόν, ο καθένας μας που θεωρεί δίκαια αυτή την αλλαγή αντίληψης στην άμεση φορολογία, και τί θα γίνει αν αλλάξουμε, αλλά κυρίως και τί θα γίνει αν δεν αλλάξουμε …

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Fail or succeed ?

.

.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  • Για το προτεινόμενο φορολογικό σύστημα

Άρθρο : «Τι θα γινόταν αν αλλάζαμε εκ βάθρων αντίληψη για την άμεση φορολογία ;»

Κείμενο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (σελ.12 κ.ε.).

.

  • Για την τελεολογική αιτιότητα και το κράτος πρόνοιας

Άρθρο : Γερμανία : ορθολογισμός ή παράνοια ;

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!