Η κλιμάκωση του ρωσικού πολέμου – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η κλιμάκωση του ρωσικού πολέμου

Συνεχίζοντας, ο περιορισμός της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές, θα αυξήσει το κόστος συγκέντρωσης κεφαλαίων – οπότε θα μειώσει τις δυνατότητες τους που αφορούν τη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας, αναγκάζοντας το κράτος να επέμβει, παρέχοντας τους πρόσθετες διευκολύνσεις.

Εκτός αυτού, θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας στις αγορές, το οποίο πιθανότατα θα επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων.

Επομένως, θα αναζητηθεί και εδώ η κρατική χρηματοδότηση ως προσωρινή λύση – οπότε θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ρωσικός προϋπολογισμός, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Τα μέτρα βέβαια θα πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα 28 κράτη της Ευρώπης – κάτι που δεν φαίνεται πολύ εύκολο, κρίνοντας από το προηγούμενο γράφημα, από την κρίση των τραπεζών της ΕΕ, καθώς επίσης από το τεράστιο μονεταριστικό πρόβλημα της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ίσως νομισματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η μεγάλη απόκλιση των πραγματικών επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων – η οποία λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Βορά, απέναντι στο Νότο (γράφημα).

.

Πραγματικά spreads των επιτοκίων των επιχειρήσεων

Πραγματικά spreads των επιτοκίων των επιχειρήσεων – το παραπάνω διάγραμμα υπολογίζει και παρατηρεί τη πορεία των spreads των επιτοκίων (τη διαφορά δηλαδή σε ύψος, σε σύγκριση με τα επιτόκια των επιχειρήσεων της Γερμανίας), για τις επιχειρήσεις της Ισπανίας (μαύρη γραμμή), της Ιταλίας (κόκκινη) και της Πορτογαλίας (πράσινη). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Γερμανικές επιχειρήσεις δανείζονται «φθηνότερα» μέχρι και 5%, για δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερης των 5 ετών – μια κατάσταση έντονα πλεονεκτική, που σε συνδυασμό με το υποτιμημένο (για την ισχύ της Γερμανίας) Ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων στην Πορτογαλία (αντίστοιχα των ελληνικών), συγκριτικά με τις γερμανικές επιχειρήσεις, για δάνεια του 1.000.000 € άνω των πέντε ετών, ανήλθε στις 5,09 εκατοστιαίες μονάδες το Μάιο – στις 2,91 μονάδες με την Ιταλία και στις 2,65 μονάδες με την Ισπανία.

Χρησιμοποιώντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι διαφορές αυξήθηκαν στον Ιούνιο – στις 5,39 μονάδες για την Πορτογαλία, στις 3,51 για την Ιταλία, καθώς επίσης στις 3,25 για την Ισπανία. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα έπρεπε να επιδοτηθεί η περιφέρεια από την ΕΚΤ – όπου όμως, λόγω της ύφεσης ισολογισμών στην οποία είναι βυθισμένες οι χώρες του Νότου (ανάλυση), η ζήτηση για δάνεια, οπότε για επενδύσεις και ανάπτυξη, τείνει να μηδενισθεί.

Ολοκληρώνοντας, μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 και την εξ αυτής πτώση της ουκρανικής κυβέρνησης (παραίτηση του πρωθυπουργού Arseniy Yatsenyuk), η οποία οδήγησε τις τιμές των ομολόγων της χώρας στο ναδίρ (γράφημα), το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κύριο στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων στην Πολωνία – με της αιτιολογία της αμεσότερης επέμβασης του, εάν τυχόν ακολουθήσει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

.

Ουκρανία – η εξέλιξη της τιμής των ομολόγων μετά τις τελευταίες εξέλιξης (24 Ιουλίου 2014)

Ουκρανία – η εξέλιξη της τιμής των ομολόγων μετά τις τελευταίες εξέλιξης (24 Ιουλίου 2014)

.

Αποφάσισε επίσης να αυξήσει γενικότερα τη στρατιωτική δύναμη της Πολωνίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερο – γεγονός που θυμίζει τις συνήθεις προπαρασκευές ενός συμβατικού πολέμου, ειδικά την εποχή πριν από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο (άρθρο).

Έχοντας την άποψη πως η μοναδική δυνατότητα να αντισταθεί η Ρωσία απέναντι στην κατά πολύ ισχυρότερη της υπερδύναμη, η οποία ηγείται μίας ακόμη ισχυρότερης συμμαχίας (ΝΑΤΟ), είναι τα πυρηνικά όπλα, για τη χρήση των οποίων προειδοποίησε ήδη ο μάλλον αποφασισμένος πρόεδρος της (άρθρο), θεωρούμε πως τα παιχνίδια πολέμου που διεξάγονται, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών (άρθρο), είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον πλανήτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!