Οι τιμές του πετρελαίου δεν ακολουθούν τα γεωπολιτικά ρίσκα, δεν επηρεάζονται από τους κινδύνους για τα αμερικανικά συμφέροντα και επεξηγούνται μόνο εάν προβλέπεται ύφεση. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες όμως προεξοφλούν ανάπτυξη
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Η απότομη αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αρχικά με την εμφάνιση μίας ριζοσπαστικής θυγατρικής της al-Qaeda (ISIS), η οποία ονομάζεται πλέον Ισλαμικό κράτος, η κατάκτηση σημαντικών εδαφών στον μεγάλο παραγωγό πετρελαίου, στο Ιράκ, καθώς επίσης η πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, δεν προβλημάτισαν σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές.
Παραδόξως, το ίδιο συνέβη και με τις τιμές του πετρελαίου, παρά το ότι η παραγωγή του είναι πολύ περιορισμένη, ενώ οι ποσότητες που υπάρχουν στον πλανήτη βαίνουν μειούμενες. Την ίδια στιγμή, η διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο επίπεδο, επίσης χωρίς να επηρεαστούν ανάλογα οι τιμές του πετρελαίου.
.
Κόσμος – Παραγωγή πετρελαίου ανά ευρύτερη περιοχή. Σημαντικοί παράγοντες η Μέση Ανατολή και η Ρωσία.
.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς ένα άλλο χρονικό σημείο στην ιστορία, όπου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν τόσο επισφαλής, όσο σήμερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις των Η.Π.Α. με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, καθώς επίσης με τους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τίθενται λοιπόν αυτόματα τα ερωτήματα, γιατί οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξάνονται ευθέως ανάλογα με τις γεωπολιτικές εντάσεις στις χώρες παραγωγής του, καθώς επίσης γιατί δεν επηρεάζονται πια οι αγορές από τη σχετικά υψηλή τιμή του ή από τις προοπτικές μίας περαιτέρω αύξησης της. Ειδικά επειδή οι αγορές προεξοφλούν συνήθως τα γεγονότα, πολύ πριν αυτά γίνουν πραγματικότητα.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι «διαταραχές» στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία 150 χρόνια, όπου τεκμηριώνεται πως η αύξηση τους προκαλούσε υφέσεις.
.
Οι ταλαντώσεις στη τιμή του πετρελαίου – το γράφημα παρουσιάζει τα γεγονότα πίσω από τις ιστορικές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, από το 1861 έως και σήμερα. Η μπλε γραμμή καταδεικνύει την εξέλιξη της τιμής, ενώ οι γαλάζιες επισκιάσεις τις περιόδους ύφεσης. Ανάμεσα στα γεγονότα που ασκούν την περισσότερη επιρροή στην τιμή του πετρελαίου, είναι οι πόλεμοι (πχ. 1862 έως 1865, εμφύλιος της Αμερικής, 1980 – πόλεμος Ιράν και Ιράκ, 2001-2003 – Πόλεμος Ιράκ με την εισβολή των ΗΠΑ, 2011 – Εμφύλιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, «αραβική άνοιξη»), τα πολιτικά (πχ. 1973 έως 1974 – Οι αραβικές χώρες ασκούν εμπάργκο σε χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο Yom Kippur) και τα τεχνολογικά (πχ. 1920 – η απότομη αύξηση στη χρήση αυτοκινήτων). Παράλληλα, το γράφημα φανερώνει πως μετά από ένα διάστημα υψηλών τιμών, η ύφεση που δημιουργείται επαναφέρει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.
(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)
.
To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)