Φορολόγηση καταθέσεων – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Φορολόγηση καταθέσεων

Οι Γερμανοί καταθέτες

Τα χαμηλά βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θεωρούνται πρόκληση από τους Γερμανούς οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, για παράδειγμα, επιλέγουν παραδοσιακά τις καταθέσεις για λόγους αποταμίευσης, αντί για τα ακίνητα.

Αναφέρονται λοιπόν σε «ληστρικά μέτρα» χρηματοοικονομικής καταστολής (financial repression) – αφού χάνεται η αξία των χρημάτων, λόγω του συνδυασμού των μηδενικών επιτοκίων, με την αύξηση της ποσότητας χρήματος και τον πληθωρισμό, μέσω του οποίου μειώνονται σταδιακά τα χρέη, εις βάρος των αποταμιευτών.

Ενδεχομένως λοιπόν αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο περιορίζονται οι καταθέσεις των Γερμανών, ξανά από το 2008 – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Γερμανία - η διακυμάνσεις του δείκτη των αποταμιεύσεων

Γερμανία – η διακυμάνσεις του δείκτη των αποταμιεύσεων. Σύμφωνα με το διάγραμμα, οι αποταμιευτική διάθεση των Γερμανών έχει μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

 .

Το γεγονός αυτό επιδρά φυσικά αρνητικά στις επενδύσεις, ενώ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα προγράμματα συνταξιοδότησης – με τους καταθέτες να λαμβάνουν πια επιτόκια της τάξης του 0,04% έως 1,4% από τις γερμανικές τράπεζες (για τις καταθέσεις τριετούς διάρκειας, τα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 0,25% και 2,1% – ανάλογα με το ύψος του ποσού).

Περαιτέρω, η χρηματική περιουσία των νοικοκυριών στη Γερμανία έχει αυξηθεί στα 4.939 δις € – εκ των οποίων το 41% αφορά μετρητά χρήματα και καταθέσεις στις τράπεζες (2.025 δις €), τα οποία δεν τοποθετούνται παραδοσιακά σε μετοχές, λόγω του ρίσκου που ενέχουν.

Στο γράφημα που ακολουθεί, φαίνεται στα αριστερά η διαχρονική εξέλιξη των καταθέσεων των Γερμανών, στη μέση το είδος των τοποθετήσεων τους (το 41% σε μετρητά, το 29% σε ασφάλειες, το 9% σε επενδυτικά αξιόγραφα, το 6% για συντάξεις, το 5% σε μετοχές, το 5% σε σταθερές καταθέσεις και το 5% σε διάφορα), ενώ στα δεξιά τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία, ύψους 11,347 τρις € – με πράσινο τα χρηματικά, με ανοιχτό καφέ τα οικόπεδα και με κίτρινο τα διάφορα πάγια στοιχεία του «ενεργητικού» τους.

 .

Γερμανία - η διαχρονική εξέλιξη των καταθέσεων, το είδος των τοποθετήσεων τους και τα συνολικά τους περουσιακά στοιχεία

Γερμανία – η διαχρονική εξέλιξη των καταθέσεων, το είδος των τοποθετήσεων τους και τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία

.

Συνεχίζοντας, η κατάσταση στη Γερμανία, η οποία διακρινόταν μέχρι πρόσφατα από μία σχετικά ισορροπημένη αναδιανομή εισοδημάτων, έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά – αφού τεκμηριώθηκε από μία μελέτη πως οι πλούσιοι είναι περισσότερο πλούσιοι, από ότι πιστευόταν.

Ειδικότερα, το πλουσιότερο 5% των ανθρώπων της χώρας, κατέχει περισσότερο από το 50% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της – γεγονός που αποδεικνύει πως έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κοινωνικές ανισότητες και στη Γερμανία, όπως συμβαίνει σε όλες εκείνες τις χώρες που έχει επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός

      

ΕΙΔΗΣΗ

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, η μοιραία πτήση των αερογραμμών της Μαλαισίας (άρθρο) είχε ξεφύγει από την πορεία της – εισερχόμενη σε μία περιοχή (γράφημα) που ήταν αποκλεισμένη έως τα 10.000 μέτρα ύψος.

Εκτός αυτού, το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά – όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη πτήση, η οποία χάθηκε κάπου στον Ινδικό ωκεανό, μέχρι στιγμής χωρίς να βρεθεί.

 .

Οι δέκα τελευταίες πτήσεις και η παράκαμψη που ακολούθησαν με εξαίρεση της μοιραίας πτήσης

Οι δέκα τελευταίες πτήσεις και η παράκαμψη που ακολούθησαν με εξαίρεση της μοιραίας πτήσης

.

Γιατί συνέβησαν τα παραπάνω δεν υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις – όπως διαπιστώθηκε και την πρώτη φορά, όπου οι αναφορές ήταν εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους.

Ας ελπίσουμε πάντως πως το συμβάν δεν θα αποτελέσει ένα «νέο Σαράγεβο» – το οποίο θα προκαλούσε την έκρηξη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου που ενδεχομένως επιδιώκουν ή/και προωθούν οι Η.Π.Α., με στόχο την αντιμετώπιση (εξαγωγή) των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!