Φορολόγηση καταθέσεων – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Φορολόγηση καταθέσεων

Δήμευση-καταθέσεων,-φορολόγηση-καταθέσεων,-φορολόγηση-αποταμιεύσεων,-γερμανικές-καταθέσεις

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ψήφισε νόμο για την επιβολή σταθερού φόρου στις αποταμιεύσεις – το νέο διαδικτυακό νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, η αυστριακή απάτη και οι γερμανικές αντιθέσεις, στην πολιτική χρηματοοικονομικής καταστολής της ΕΚΤ

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η ψήφιση του νόμου από την Ισπανία, με τον οποίο επιβάλλεται η σταθερή φορολόγηση των καταθέσεων με έναν συντελεστή 0,03% σε ολόκληρη τη χώρα, αναδρομικά από 1.1.2014, φαίνεται με μία πρώτη ματιά ανώδυνη – ειδικά επειδή πολλές περιφέρειες το είχαν ήδη εφαρμόσει εκ των προτέρων.

Εν τούτοις, αφενός μεν τα έσοδα ύψους 340 εκ. € που προσδοκούνται (οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα της Ισπανίας υπερβαίνουν το 1 τρις €), αφετέρου το γεγονός πως είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που το επιβάλλει, εφαρμόζοντας ενδεχομένως πιλοτικά τις προτάσεις του ΔΝΤ (άρθρο), οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα.

Πόσο μάλλον όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός οικονομικών δεν κράτησε την ευρωπαϊκή υπόσχεση, η οποία δόθηκε μετά τη μεγάλη απάτη στην Κύπρο (άρθρο) – σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις κάτω των 100.000 € είναι ιερές και δεν αγγίζονται. Με δεδομένες δε τις συνεχείς αναφορές στις υψηλές καταθέσεις των Ευρωπαίων (γράφημα), τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον.

.

Ευρώπη - καταθέσεις ιδιωτών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ανά χώρα (1η στήλη)

Ευρώπηοι στήλες με τη σειρά: Χώρα (Zypern = Κύπρος), συνολικές καταθέσεις ιδιωτών και ιδιωτικών επιχειρήσεων (σε δις Ευρώ), το ΑΕΠ της κάθε χώρας, οι καταθέσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (πχ. το Λουξεμβούργο έχει 516,8% παραπάνω καταθέσεις σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας)

.

Το νέο «κρυπτονόμισμα»

Περαιτέρω, ο αμερικανός έμπορος πολυτίμων μετάλλων A. Vault εισήγαγε στην αγορά το πρώτο διαδικτυακό νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό – με τεχνικό υπεύθυνο συναλλαγών την καναδική εταιρεία New Note, η οποία έχει εξειδικευθεί στη δημιουργία ανάλογων νομισμάτων.

Αν και το γεγονός αυτό δεν φαίνεται σημαντικό, το πλεονέκτημα των διαδικτυακών νομισμάτων, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται και δεν είναι δυνατή μία κεντρική οργάνωση για τις συναλλαγές, ο περιορισμένος αριθμός τους (10 εκ. μονάδες εν προκειμένω, οι οποίες θα δημιουργηθούν εντός ενός έτους – 21 εκ. μονάδες το Bitcoin), καθώς επίσης η σύνδεση του νέου νομίσματος με το χρυσό (100 γραμμάρια ανά μονάδα), τα καθιστούν επικίνδυνα για το καρτέλ του χρήματος (ανάλυση).

Εάν δε δημιουργηθούν ανάλογα διαδικτυακά νομίσματα σε όλες τις χώρες, καλυμμένα με χρυσό, σε αντίθεση με τα χωρίς αξία και αντίκρισμα χαρτονομίσματα, τότε η επίθεση εναντίον του χρηματοπιστωτικού καρτέλ θα κλιμακωθεί – αν και στο παρελθόν κατάφερε να αμυνθεί, τουλάχιστον στην περίπτωση του Bitcoin, το οποίο πολέμησε με επιτυχία στον κυβερνοχώρο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους κατόχους και διαχειριστές του.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων άλλωστε, οποιαδήποτε κυβέρνηση θελήσει να επιφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα σε ένα διαδικτυακό νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, μπορεί να «κατάσχει» τα αποθέματα αυτού που το διαχειρίζεται, όπως οι Η.Π.Α. τη δεκαετία του ’30 – αφού δεν είναι και δεν μπορεί να είναι άγνωστος, όπως ο «εκδότης» του Bitcoin.

.

Η τραπεζική απάτη της Αυστρίας

Έχοντας αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν στο θέμα της «Hypo Alpe Adria» (άρθρο), σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στην κατοχή της ομόλογα της χρεοκοπημένης αυστριακής, ύψους 150 εκ. € – από τα οποία δεν θα εισπράξει τίποτα, μετά την ψήφιση αντίστοιχου νόμου εκ μέρους της Βουλής της χώρας.

Η «παράκληση» της Παγκόσμιας Τράπεζας να εξαιρεθεί από τη διαγραφή των χρεών της  «Hypo Alpe Adria» απορρίφθηκε – με την αιτιολογία πως δεν επιτρέπεται νομικά η διαφορετική αντιμετώπιση των δανειστών της τράπεζας (ένας ισχυρισμός που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση των ιδιωτών ομολογιούχων, από την ελληνική κυβέρνηση, καταστρέφοντας, για πάντα ίσως, την εμπιστοσύνη των Πολιτών της χώρας στα ομόλογα της).

Επειδή ζημιωμένη είναι, μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που ένα κράτος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, δεν αναλαμβάνει τις εγγυήσεις που έχει το ίδιο δώσει, αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις – οι οποίες δεν θα είναι ίσως ανώδυνες για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αυστρίας που νοσεί σε μεγάλο βαθμό (άρθρο).

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!