Η Ασία στους Ασιάτες – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η Ασία στους Ασιάτες

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, μετά τη σύγκρουση με τις Η.Π.Α., με αιτία ή αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία απαντήθηκε με «μέτρα» του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης με οικονομικές κυρώσεις, αναζητάει εναγωνίως συμμάχους – γνωρίζοντας πως δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να αντιμετωπίσει την υπερδύναμη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ θα ήθελε να αποφύγει φυσικά μία οικονομική κατάρρευση της χώρας του, όπως το 1998.

Πόσο μάλλον όταν οι πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, οδήγησαν το χρηματιστήριο στο ναδίρ, ενώ «ανάγκασαν» το νόμισμα σε μία υποτίμηση της τάξης του 2% απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο – η οποία επιδεινώθηκε, μετά την πτώση του αεροσκάφους (γράφημα).

 .

Συνάλλαγμα - η εξέλιξη της ισοτιμίας Δολάριο-Ρούβλι (USD-RUB)

Συνάλλαγμα – η εξέλιξη της ισοτιμίας Δολάριο-Ρούβλι (USD-RUB). Στο διάγραμμα φαίνεται η ισχυροποίηση του δολαρίου απέναντι στο ρωσικό Ρούβλι όταν επιβλήθηκαν οι τελευταίες κυρώσεις (sanctions, από τις ΗΠΑ στη Ρωσία) και όταν κατέπεσε το αεροσκάφος.

.

Ο βασικός σύμμαχος τώρα της Ρωσίας, μετά το Ιράν, είναι η Κίνα – η οποία, διαθέτοντας υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, μπορεί να της παρέχει την απαιτούμενη κάλυψη. Μεταξύ άλλων, η πρόσφατη συμφωνία τροφοδοσίας της Κίνας με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μπορεί να εξισορροπήσει τυχόν απώλειες εσόδων από τις χώρες της ΕΕ – ενώ το Ιράν έχει τη δυνατότητα της «διαμεσολάβησης» μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, θέτοντας στη διάθεση της Ρωσίας τα λιμάνια του, έως ότου κατασκευασθούν οι απαιτούμενοι αγωγοί.

Εάν δεν υπήρχε η παραπάνω δυνατότητα, η οποία μπορεί να αποφέρει έσοδα στη Ρωσία, οι απειλές της  σχετικά με την παύση της τροφοδοσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα ήταν κενές περιεχομένου – αφού η πραγματοποίηση τους θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

.

Η Κίνα

Από την πλευρά της τώρα, η Κίνα γνωρίζει πως ο στόχος της περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, καθώς επίσης οι οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλονται, εξυπηρετούν ουσιαστικά τις στρατηγικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, να μεταφέρει το κέντρο βάρους της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ασία – αφού είναι αδύνατον να πολεμάει σε δύο μέτωπα, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Με δεδομένο δε το ότι, η Κίνα εφαρμόζει μία ασιατική παραλλαγή του «δόγματος Μονρόε» (σημείωση στο τέλος του κειμένου), όσον αφορά την περιοχή της, προσπαθώντας να εκδιώξει τις Η.Π.Α. από τη θέση τους ως δύναμη ασφαλείας της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των χωρών της Asean (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), δεν θα την συνέφερε καθόλου το κλείσιμο του «ευρωπαϊκού μετώπου».

Πόσο μάλλον όταν οι αντιπαραθέσεις της με την Ιαπωνία στα νησιά της κινεζικής θάλασσας, με τη Μαλαισία, με το Βιετνάμ, με τις Φιλιππίνες και με το Μπρουνέι (χάρτης που ακολουθεί), καθιστούν πολύ εύκολη την ενδυνάμωση των Η.Π.Α. στην περιοχή – οι οποίες αποτελούν τον παραδοσιακό σύμμαχο των περισσότερων ασιατικών χωρών.

.

Χάρτης - πολιτικά και οικονομικά κέντρα στην Ασία

Χάρτης – πολιτικά και οικονομικά κέντρα στην Ασία

.

Η Κίνα λοιπόν, εφαρμόζοντας την ασιατική παραλλαγή του «δόγματος Μονρόε», θέλει να επιλύσει τις διαφορές της με τους γείτονες της, χωρίς τη συμμετοχή των Η.Π.Α. ή άλλων μη ασιατικών δυνάμεων – με το νέο μήνυμα της να επικεντρώνεται στην έκφραση «Η Ασία στους Ασιάτες».

Οι προσπάθειες της βέβαια να ενώσει τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα, υπό τη δική της αιγίδα, έχουν θορυβήσει τους Ιάπωνες – οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα πολεμικού εξοπλισμού τους, διαθέτοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, μετά την Κίνα.

Ολοκληρώνοντας, ο μεγαλύτερος φόβος της Κίνας είναι η περικύκλωση της από τις Η.Π.Α. – οπότε η συμμαχία της με τη Ρωσία είναι απαραίτητη, για την «κάλυψη των νώτων της» στην κεντρική Ασία. Η μεγαλύτερη δε αδυναμία των Η.Π.Α. είναι η εξάρτηση της οικονομίας τους (αγορά ομολόγων) από την Κίνα – η οποία είναι ο νούμερο ένα δανειστής της υπερδύναμης.

Σημείωση: Το «Δόγμα Μονρόε» (Monroe Doctrine) αποτελεί μια πολιτική των ΗΠΑ, σχετικά με τον αποικισμό η οποία εισήχθη στις 2 Δεκεμβρίου του 1823. Πήρε το όνομα του από τον πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε, τον πρώτο που το διατύπωσε – ενώ συντάχθηκε από τον τότε υπουργό εξωτερικών Τζον Άνταμς.

Ανέφερε ότι, περαιτέρω προσπάθειες των ευρωπαϊκών εθνών να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή της Νότιας Αμερικής, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιθετικές ενέργειες – οι οποίες θα απαιτούσαν την παρέμβαση των ΗΠΑ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!