Η Ασία στους Ασιάτες – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η Ασία στους Ασιάτες

Κίνα,-ΗΠΑ,-διαμάχη-για-την-κυριαρχία,-πόλεμος,-Ουκρανία,-Ρωσία2

Ενώ η Ρωσία δέχεται μία τρομακτική επίθεση στο οικονομικό πεδίο η Κίνα, εφαρμόζοντας μία παραλλαγή του δόγματος Μονρόε, θέλει να επιλύσει τις διαφορές της με τους γείτονες της, χωρίς τη συμμετοχή των Η.Π.Α. ή άλλων μη ασιατικών δυνάμεων

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η κατάρριψη του επιβατικού σκάφους MH17 των αερογραμμών της Μαλαισίας, επάνω από την Ανατολική Ουκρανία, αποδίδεται σε λάθος των αντιμαχομένων στρατιωτικών δυνάμεων – ενώ το γεγονός ότι, είναι το δεύτερο Boeing 777 της ίδιας εταιρείας που γίνεται «πολεμικός» στόχος (το πρώτο, η πτήση MH370, θεωρείται πως είτε ήταν «θύμα απαγωγής», είτε καταρρίφθηκε κατευθυνόμενη προς την αμερικανική βάση του ινδικού ωκεανού), είναι ένα από τα παράδοξα που δύσκολα εξηγούνται.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι επαναστάτες κατέρριψαν το αεροπλάνο, θεωρώντας το εκ λάθους ως μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας – ενώ κατά τη Ρωσία,  ο «δράστης» ήταν ο ουκρανικός στρατός και ο στόχος το παρόμοιο κυβερνητικό αεροπλάνο του κ. Putin, ο οποίος επέστρεφε στη χώρα μετά τη σύσκεψη των BRICS στη Βραζιλία (άρθρο).

Ρακέτες πάντως του είδους αυτών που χτύπησαν το αεροπλάνο, διαθέτουν μόνο οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν θα μπορούσαν να έχουν κλαπεί ανάλογες, από κάποιον άλλο. Φυσικά ο ουρανός πάνω από την περιοχή «έχει αδειάσει» (γράφημα), αφού όλες οι αεροπορικές εταιρείες πλέον την αποφεύγουν (ραντάρ σε πραγματικό χρόνο εδώ).

 .

Χάρτης - τα ορισμένα αεροπορικά δρομολόγια και πορίες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης

Χάρτης – τα ορισμένα αεροπορικά δρομολόγια και πορείες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης

 .

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές αποδέχονται πως η κατάρριψη του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 300 αθώοι Πολίτες, οφείλεται σε λάθος! – ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας επικοινώνησε με τον αμερικανό ομόλογο του, συμφωνώντας πως η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί. Φυσικά συζητήθηκε μεταξύ τους η σκληρή στάση των Αμερικανών, με την επιβολή νέων κυρώσεων –  στις οποίες συμμετέχει και η ΕΕ.

.

Η Ρωσία

Περαιτέρω, φαίνεται πως οι οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες αλλάζουν ριζικά στην εποχή μας – με την Κίνα να εμφανίζεται όλο και περισσότερο γεμάτη αυτοπεποίθηση, απέναντι στο σημερινό ηγεμόνα του πλανήτη. Πόσο μάλλον μετά την πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η Κίνα ήδη ξεπερνάει τις Η.Π.Α., έχοντας εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (από το 1872 μέχρι σήμερα, η υπερδύναμη ήταν το νούμερο ένα – αν και η ΕΕ των 28 είναι μεγαλύτερη).

.

Χώρες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ

Παγκόσμια ανάπτυξη – χώρες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με το σκούρο μπλε απεικονίζεται η προσφορά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, με το μέσον γαλάζιο της Κίνας (ανάπτυξη ακόμη και όταν όλες οι λοιπές χώρες του κόσμου παρουσίαζαν μια στιγμιαία ύφεση), με ανοικτό γαλάζιο η προσφορά των αναπτυγμένων οικονομιών και με γκρίζο η προσφορά των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

.

Η χώρα πάντως έχει πλέον πάψει να θεωρεί ως εχθρό της τη Ρωσία (υπενθυμίζουμε πως ο Μάο, μετά την αποτυχία της μεγάλης πολιτισμικής επανάστασης του προλεταριάτου, καθώς επίσης μετά τις διασυνοριακές συγκρούσεις του με την τότε Σοβιετική Ένωση, φοβόταν τον πόλεμο με τη Ρωσία), ενώ εντείνει τη συνεργασία μαζί της – με στόχο την από κοινού αμφισβήτηση των Η.Π.Α.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.