Όμηροι των τραπεζών – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Όμηροι των τραπεζών

Όμηροι-τραπεζών,-Analyst.gr,-χρέος,-χρηματιστήριο

Αυξάνει η κερδοσκοπία με δανεικά χρήματα – κάτι που σημαίνει πως, εάν τυχόν επικρατήσουν συνθήκες πανικού, όπως για παράδειγμα μετά από τυχόν αύξηση των βασικών επιτοκίων, οι μαζικές πωλήσεις θα οδηγήσουν σε ένα παγκόσμιο κραχ

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ενώ οι τράπεζες προετοιμάζουν την οργανωμένη επίθεση τους εναντίον των δανειοληπτών, δημιουργώντας ειδικά «πολεμικά τμήματα» για την είσπραξη δανείων, για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, οι Πολίτες διατηρούν την ψευδαίσθηση πως θα αποφύγουν τελικά το μοιραίο – «παραγνωρίζοντας» πως η Πολιτική είναι ο πιστός, έμμισθος υπηρέτης του χρηματοπιστωτικού κτήνους“.

.

Άρθρο 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, σχετικά με το ότι η κατάσταση της «Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος» (BES) δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία της – παρά το ότι γνωρίζει τα τεράστια προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Εάν όμως η ιαπωνική Nomura πραγματοποιήσει την απειλή της, την απαίτηση εξόφλησης δηλαδή του δανείου των 100 εκ. € που έχει δώσει στην BES, τότε η τράπεζα θα χρεοκοπήσει – ενώ, εάν δεν διασωθεί από τους πορτογάλους φορολογουμένους, θα πρέπει πιθανότατα να επέμβει η Ευρώπη (ESM), η οποία δεν θα μπορούσε να αντέξει τους «κλυδωνισμούς» τυχόν πτώχευσης κάποιας τράπεζας της.

Πόσο μάλλον όταν οι αγορές περιμένουν πως ο διοικητής της ΕΚΤ θα διαθέσει 700 δις €, με στόχο να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία – γεγονός που, εάν συμβεί, θα συμβάλλει στο να επικρατήσει πιθανότατα ησυχία στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, έως το 2018, όπου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν τα 700 δις €.

Οι νέες μακροπρόθεσμες πιστώσεις της ΕΚΤ (LTRO’s) θα ανέβαλλαν την εκκαθάριση των επισφαλειών, των κόκκινων δανείων δηλαδή, εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών – οι οποίες θα είχαν τότε χρόνο για να τις διευθετήσουν στο μέλλον. Εάν δε θυμηθούμε πως ο διοικητής της ΕΚΤ «απαίτησε» τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, παράλληλα με την τραπεζική ένωση που ευρίσκεται σε εξέλιξη, τότε θα συμπεράνουμε ότι, ο απώτερος στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος – έτσι ώστε να μεσολαβήσουν οι αλλαγές αυτές.

Περαιτέρω, παρά το ότι κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ξεσπάσει η κρίση, για την οποία υπάρχουν ήδη τρεις εστίες πυρκαγιάς (Βουλγαρία, Ντουμπάι, Πορτογαλία), όλου κατανοούν πως θα είναι σημαντικά δριμύτερη – τουλάχιστον για τους παρακάτω λόγους:

(α) Μετά το 2007, τα δημόσια χρέη των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό – από το 44% στο 73% (γράφημα που ακολουθεί). Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα έτη – ενώ οι προσπάθειες μείωσης των χρεών εκ μέρους των νοικοκυριών (ύφεση ισολογισμών), το ύψος των οποίων ξεπερνάει το 100% σε πολλά κράτη, δεν έχουν στεφθεί ακόμη με επιτυχία.

 .

Κόσμος - η εξέλιξη του δημόσιου χρέους

Κόσμος – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους

 .

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται πως η υπερδύναμη (πορτοκαλί γραμμή) προηγείται, όσον αφορά το δημόσιο χρέος – ακολουθούμενη από τη Μ. Βρετανία (κόκκινη), τις αναπτυγμένες γενικά οικονομίες (μπλε) και την Ευρωζώνη (πράσινη). Στα πλαίσια αυτά, με δεδομένες τις αποπληθωριστικές πιέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α., η καταπολέμηση των χρεών επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό

Εάν προσθέσουμε επί πλέον την κατάρρευση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της, τα δίδυμα ελλείμματα της, καθώς επίσης τους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία, από τη συμμαχία που δημιουργείται (γράφημα) εναντίον του δολαρίου (εύλογα ίσως, λόγω της αλαζονείας της υπερδύναμης – άρθρο), τότε η εικόνα σκοτεινιάζει επικίνδυνα.

 .

Οι νέες συμμαχίες που δημιουργούνται στον κόσμο 2

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ των χωρών BRICS και άλλων, με σκοπό την ίδρυση μιας Τράπεζας Ανάπτυξης (Development Bank) και με απώτερο σκοπό την αποδέσμευση από το δολάριο.

(Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Ακόμη όμως και να μην υπήρχε ο παραπάνω κίνδυνος, η κατάσταση στον πλανήτη δεν είναι η κατάλληλη, για τη μείωση των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών – χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.